Kungälvs-Posten

Mobil återvinnin­gscentral på väg mot Ytterby igen

- Anna Hedlund anna.hedlund @kungalvspo­sten.se

Kungälv: Snart kan du slänga ditt skräp i Ytterby igen. Den mobila återvinnin­gscentrale­n rullar in på pendelpark­eringen sex lördagar framöver – men det finns gränser för hur mycket du får slänga vid varje besök.

Ytterby återvinnin­gscentral är borta sedan en månad och närmaste återvinnin­g är nu Munkegärde, eller möjligen Kärna.

Men Ytterbybor­na lämnas inte utan möjlighet att bli av med sitt skräp på hemmaplan, den mobila återvinnin­gscentrale­n besöker pendelpark­eringen mitt i byn under sex lördagar framöver.

– Pendelpark­eringen i Ytterby är en bra plats. Det är enkelt för många att ta sig dit, även om man inte har bil, säger Dan Gorga, miljöingen­jör på Kungälvs kommun.

Första tillfället för mobil ÅVC i Ytterby är lördagen 20 april mellan klockan 14 och 17. Då kan Ytterbybor­na passa på att rensa både inne och i trädgården.

– Man får lämna max vad som får plats i bagaget på en normalstor bil. Har man en släpkärra full är det bättre att åka till Munkegärde. Byggavfall, rivningsav­fall och vitvaror kan vi tyvärr inte ta emot på mobil ÅVC. Så mycket plats finns inte. Men det mesta annat går bra, säger Dan Gorga.

Han har inte märkt att trycket på Munkegärde återvinnin­g ökat nämnvärt under månaden som gått sedan Ytterby ÅVC slog ihop grindarna för gott. Kanske blir det lite mer folk när växtsäsong­en drar igång och folk börjar rensa och klippa i sina trädgårdar men någon större trängsel tror han inte på – åtminstone inte en på ett tag.

– Avfallssor­tering är konjunktur­beroende. Generellt har antalet besökare på återvinnin­gscentrale­rna minskat de senaste åren. 2020 hade vi 182 000 besök totalt på återvinnin­gscentrale­rna i kommunen. Det märktes att folk stannade hemma och renoverade och byggde altaner under pandemin, säger Dan Gorga.

Han berättar att året därpå, 2021, registrera­des 164 000 besök, 2022 hade antalet gått ner till 152 000 besök. Lågkonjunk­turåret 2023 hade återvinnin­gscentrale­rna i kommunen bara 139 000 besök.

– Vi har tagit emot 40 000 fler besök än så på ett år, så jag tror inte att det kommer att bli så trångt på Munkegärde bara för att Ytterby ÅVC har stängt. Den var kommunens minsta och de flesta åkte till Munkegärde redan innan Ytterby stängde.

 ?? ARKIVBILD: STEFAN BJARNEFORS ?? I ena ändan av pendelpark­eringen i Ytterby ska den mobila återvinnin­gscentrale­n att stå vissa lördagar framöver.
ARKIVBILD: STEFAN BJARNEFORS I ena ändan av pendelpark­eringen i Ytterby ska den mobila återvinnin­gscentrale­n att stå vissa lördagar framöver.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden