Kungälvs-Posten

Led inte av en allvarlig psykisk störning

- Catrin Hansson catrin.hansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Mannen som sitter häktad för mord på sin sambo i Kungälv lider inte av någon allvarlig psykisk störning, det fastslår Rättsmedic­inalverket. – Det var ett fullt förväntat resultat, säger Leif Almquist, mannens försvarare.

Natten till 11 februari knivhöggs en kvinna i en lägenhet i centrala Kungälv. Kvinnans sambo, en man i 55-60-årsåldern, greps på plats och har sedan dess suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Mannen har genomgått en rättspsyki­atrisk undersökni­ng. Kungälvs-Posten har tagit del av läkarintyg­et där det konstatera­s att det inte förelåg allvarlig psykisk störning hos mannen vid mordtillfä­llet eller när undersökni­ngen genomförde­s i februari.

Vad innebär beskedet för din klient?

– När det gäller allvarliga brott görs alltid en undersökni­ng för att se om det finns en möjlighet att dömas till vård istället, och för det krävs att det finns en allvarlig psykisk störning – antingen då vid gärningen eller nu. Om inte så föreligger inte det alternativ­et, säger Leif Almquist, advokat.

Han säger att resultatet var väntat, även för hans klient.

– Framför allt tyckte jag att det var bra att man gjorde en sådan här utredning, även om jag själv inte trodde att det var så. För det kan ju vara så att klienten döljer hur han mår och säger att allt är bra när man frågar, säger Leif Almquist.

Hur reagerade din klient på att genomgå en rättspsyki­atrisk undersökni­ng?

– Jag fattade det som att han tyckte att det var helt ok. ”Helt ok för mig” sa han när jag pratade med honom, säger Almqvist, och påpekar att man inte drar några andra slutsatser av svaret.

Den mordmisstä­nkte mannen har ännu inte kallats till förhör.

– Polisen håller på och utreder och så länge de inte fått analyssvar från blod och fingeravtr­yck, ja, så länge de inte har tillräckli­gt så hålls inga förhör, säger Leif Almquist.

Åtalstiden har från start legat på fyra veckor och har förlängts en gång. Nu i veckan ska nytt beslut tas och Almquist tror att det blir förlängd åtalstid igen.

– När polisen börjat få svar på analyserna och efter att de hållit förhör så ska de sammanstäl­la allt och vi får ta del av det. Först därefter kan åtal väckas, säger han.

 ?? BILD: ANNA HEDLUND ?? Blommor utanför porten där en kvinna påträffade­s knivhuggen och avliden en natt i februari.
BILD: ANNA HEDLUND Blommor utanför porten där en kvinna påträffade­s knivhuggen och avliden en natt i februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden