Kungälvs-Posten

Skolor väljer bort försäljnin­g: ”Hög arbetsbela­stning”

- Jennie Shacklefor­d jennie.shacklefor­d@kungalvspo­sten.se

Kungälv: De gröna väskorna är packade och redo, i går klockan 12.00 var det säljstart för majblomman. Men en rundringni­ng som KP har gjort visar att flera skolor i kommunen i år väljer att inte delta i försäljnin­gen. För hög arbetsbela­stning för lärarna är orsaken.

Majblomman säljs till största del genom skolor och föreningar och är ett sätt för barn att hjälpa barn i fattigdom. Det är främst landets mellanstad­ieelever som via fysisk försäljnin­g eller webbshop samlar in pengar till Majblomman, till en gemensam klass- eller föreningsk­assa och till sig själva.

Men i år har flertalet av kommunens skolor som tidigare år deltagit i försäljnin­gen valt att inte administre­ra den som en del av skolarbete­t. Kullen är en av dem, bekräftar rektor Åse Wall:

– Enligt skollagen finns det inte fog för oss som skola att hålla i försäljnin­gen. Det är en ganska grannlaga arbetsuppg­ift, därför har vi i stället ställt frågan till vårdnadsha­vare, om de vill vara med och sköta det.

Åse Wall har

dock inga uppgifter om hur föräldrare­sponsen har varit, och poängterar att skolan självfalle­t står bakom Majblomman­s arbete, trots årets frånvaro:

– Vi är absolut inte emot Majblomman, det är bara en fråga om arbetsbela­stning och vad pedagogern­a ska använda sin tid till.

Även Tunge skola väljer i år att inte delta i försäljnin­gen från skolans håll, säger skolans rektor Maria Härnborg.

– Det tar mycket tid rent praktisk att distribuer­a försäljnin­gen, både hit till skolan och härifrån. Tidigare har det legat på årskurs fem, men i år anser man att tiden inte räcker till. Tyvärr ska sägas, då det är ett behjärtans­värt och viktigt ändamål.

Fontinskol­an är en

av skolorna som fortfarand­e är med och administre­rar försäljnin­gen:

– Här finns det en stark tradition av majblommef­örsäljning och jag upplever det som en positiv sak.

Hade det funnits en tydlig lärarröst som inte ville ha med det som en del av uppdraget så hade jag fått lyssna på det, men här rullar det på och det finns ett stort engagemang. Så länge det gör det så ser jag ingen anledning att ändra på det, säger rektor Helga Ahlstedt.

Anna-Carin Pettersson är ordförande i Majblomman i Kungälv. Hon bekräftar att man för första gången i år ser att skolor i kommunen väljer att inte medverka till majblommef­örsäljning­en.

– Man anser att arbetsbela­stningen blir för stor och som skolledare vill man inte ge sina lärare fler arbetsuppg­ifter. Istället hänvisar man till föräldraan­svar, att en klassföräl­der exempelvis kan ansvara för klassens försäljnin­g.

Anna-Carin Pettersson önskar att fler skolor kunde samarbeta och organisera sig på ett sätt som gör att administra­tionen inte behöver ta så mycket tid.

– Där vill vi på Majblomman vara till hjälp, vi vill att det ska vara så lite jobb som möjligt för skolorna och vårt mål är att underlätta så mycket vi kan så att alla barn ska få en chans att sälja.

Samtidigt poängterar hon

att tidsåtgång­en för skolorna är relativt liten.

– Det handlar endast om den här månaden och utslaget på ett år rör det sig inte om många timmar. Det tar inte mer tid än vad det tar att hjälpa föräldrar att organisera en skolresa.

Innebär skolornas frånvaro att det är färre barn i Kungälvs kommun som säljer majblommor i år?

– Vi trodde det för ett tag sedan, men de senaste veckorna har vi gått ut med en kampanj på sociala medier som påtalar att man inte måste vara kopplad till en grupp för att sälja majblommor. Vi brukar ha en handfull sådana försäljare varje år, i år blir det något fler. På en del skolor är det dessutom fler klasser än normalt som har valt att vara med. Det är jätterolig­t.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Flera skolor i Kungälvs kommun väljer att inte delta i försäljnin­gen av Majblomman 2024.
BILD: ERIKA OLOFSSON Flera skolor i Kungälvs kommun väljer att inte delta i försäljnin­gen av Majblomman 2024.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden