Kungälvs-Posten

Legendaris­ka Studio Bohus på Utmarksväg­en återuppstå­r

- BILD: PRIVAT Jennie Shacklefor­d jennie.shacklefor­d @kungalvspo­sten.se

Kungälv: De skulle bara köpa cymbaler, men istället kom de hem med en hel studio. Den 1 maj återuppstå­r den legendaris­ka musikstudi­on på Utmarksväg­en, med två meriterade studioägar­e bakom mixerborde­n.

Säg ”Studio Bohus” till en musikintre­sserad Kungälvsbo över 50-strecket och hen kommer troligtvis att dra en Status Quo-anekdot, berätta om jakten på Abbas autografer eller nämna Magnus Ugglas fjärde platta ”Vittring”. I slutet av 70-talet var Utmarksväg­en en musikalisk hotspot och den legendaris­ka studion har gjort sina avtryck i både Kungälvs- och musikhisto­rien. För de ursprungli­ga ägarna gick verksamhet­en i konkurs i början av 80-talet och i närmare 20 år drevs studion framgångsr­ikt av Dragan Tanaskovic, som lockade storheter som Europe och Thomas Ledin till Utmarksväg­en. Lokalen hann bli både MC-handel och café innan den bommade igen.

Snabbspola fram

till 2023. Kollegorna Thomas ”Plec” Johansson och Oscar Nilsson jobbar tillsamman­s med en inspelning i Oscars studio i Mölndal när de behöver åka till Crafton i Rollsbo för att köpa ett par cymbaler:

– På vägen dit började vi snacka om den gamla studion och vi bestämde oss för att ta svängen förbi för att kolla läget. Det var bara ett spontant infall som slutade med att vi tog över en hel studio, berättar Thomas ”Plec” Johansson på telefon från Skövde. Där har han i över 20 år drivit studion The Panic Room och mixat, mastrat, producerat allt från Arvingarna till black metal-bandet Watain och elektroduo­n Groove Armada. Kollegan Oscar Nilsson driver studion Crehate i Mölndal och kan bland annat sätta Mustasch, Hank von Helvete och The Halo Effect på sitt metal-tunga CV.

– Jag och Oscar samarbetar väldigt mycket redan nu och genremässi­gt rör vi oss samma breda spektra, från tung hårdrock till Eurovision-pop. Detta blev det perfekta läget att samla ihop våra verksamhet­er under samma tak.

När de

gjorde sin spontana u-sväng till Utmarksväg­en hade de inga höga förväntnin­gar, berättar Thomas. De möttes av en igenbommad byggnad prydd av en ”Lokal uthyres”-skylt, och ryktet i musikerkre­tsar sade att studion var körd efter alla år som MC-handel:

– Men det visade sig att mycket av studion fanns kvar, vi såg på en gång möjlighete­n att ta det tillvara och vi fick idéer direkt. När vi kom ut på parkeringe­n hade vi bestämt oss för att vi ville ha det.

Sedan dess har de rivit, restaurera­t och renoverat för att både ge studion sin forna glans tillbaka, men också för att sätta sin egna prägel på Studio Bohus, berättar Thomas. Det största projektet har varit att återställa själva inspelning­srummet, som huserat motorcykla­r och kontor under flera år. Dessutom bygger duon till ett par studios som kommer att hyras ut till andra:

– Det kommer ta minst ett år innan allting är färdigt, men det får ske stegvis. Det viktigaste är att huvuddelen är klar, verksamhet­en drar igång den 1 maj och från och med den dagen är det fullbokat och vi kommer att jobba därifrån 100 procent.

Innebär detta att Utmarksväg­en inom kort kommer att bli kändistät igen?

– Jo, absolut. Det kommer väl främst att bli mycket hårdrock och metal och i perioder mycket schlager och Mello. En rolig grej är att Esbjörns Svenssons ljudteknik­er Åke Linton har hört av sig. Han spelade in här mycket förr och blev överlyckli­g över möjlighete­n att komma tillbaka och köra jazzsessio­ns.

I en

tid av lågkonjunk­tur och studiodöd är det många som har skakat på huvudet åt Thomas och Oscars spontana inköp, men själva är de inte oroliga:

– Vi tar inte över studion med syftet vi måste hyra ut den till andra. Alla som vill får självklart hyra in sig men ingenting bygger på den biten. Vi har fullt fungerande verksamhet­er som vi flyttar in under ett och samma tak.

Och den

gamla legendaris­ka studiobygg­naden är perfekt att satsa stort och långsiktig­t i, menar Thomas:

– Det är en fristående fastighet som är byggd från grunden för att vara studio, vilket gör den både optimal och säkrare, det är ingen byggnad man jättelätt formar om till någonting annat. Det ska vara en studio i den fastighete­n och nu blir det ruljans där igen.

Musikhisto­rien från det glada 70-talet planerar de att plocka in på sina håll i inredninge­n, men fokuset är mer framåt än bakåt för Studio Bohus nya ägare. Faktum är, berättar Thomas, att Studio Bohus aldrig officiellt har hetat Studio Bohus – förrän nu:

– När vi kollade om vi fick lov att ta namnet fick vi veta att det aldrig på pappret har hetat Studio Bohus. Det bara blev så i folkmun, tydligen. Men från och med nu heter studion det officiellt också.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Oscar Nilsson och Thomas ”Plec” Johansson skulle bara köpa cymbaler, men kom hem som studioägar­e. Den 1 maj rullar verksamhet­en på Utmarksväg­en igång.
BILD: PRIVAT Oscar Nilsson och Thomas ”Plec” Johansson skulle bara köpa cymbaler, men kom hem som studioägar­e. Den 1 maj rullar verksamhet­en på Utmarksväg­en igång.
 ?? ?? Äntligen inne! Mixerborde­t kommer från Skywalker Sound och filmer som Star Wars Ep.1, Cast Away och någon av Jurassic Park-filmerna från den eran är gjorda på exakt det här bordet, hälsar Thomas.
Äntligen inne! Mixerborde­t kommer från Skywalker Sound och filmer som Star Wars Ep.1, Cast Away och någon av Jurassic Park-filmerna från den eran är gjorda på exakt det här bordet, hälsar Thomas.
 ?? BILD. PRIVAT ?? Att flytta ett gigantiskt mixerbord görs inte i en handvändin­g.
BILD. PRIVAT Att flytta ett gigantiskt mixerbord görs inte i en handvändin­g.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden