Kungälvs-Posten

Hålta och Kongahälla/KFF vill bort från gärdsgårde­n

- BILD: NIKLAS OHLSON Niklas Ohlson niklas.ohlson@kungalvspo­sten.se 0303-206822

Hålta IK och IK Kongahälla/Kungälvs FF hoppas på att kunna kliva över gärdsgårde­n och spela fotboll högre upp. KP:s träffade båda lagen för det sista snacket i serien Avspark 2024.

Hålta IP:s naturgräs ligger apriltung i regnet. Längs långsidan sträcker sig en gärdsgård. Här spelas det gärdsgårds­fotboll i ordet bokstavlig­a betydelse och det är inget att skämmas över. Att Hålta IK i sin fotbollsom­start inte lyckades ta en enda poäng förra säsongen och kom sist i division 7, den lägsta av alla serier i Göteborgsd­istriktet, sänkte inte heller harmonin i det unga laget. Lusten för att spela fotboll finns kvar, ännu starkare.

– Det var verkligen en tuff säsong med resultaten, men alla hade roligt på träningar, i omklädning­srummet och på bortamatch­erna. Alla ville fortsätta, ingen ville sluta. Nu är alla motiverade och vi har fått in några duktiga fotbollssp­elare, som har dragit upp nivån på träningarn­a, säger Gustav Martinsson, som tillsamman­s med Robin Hermansson tog initiative­t till att starta om Hålta IK:s fotbollsve­rksamhet inför 2023 efter några år i träda.

– Intresset växte ju längre in på säsongen vi kom. Jag tror att vi fortfarand­e är ett gäng goa’ gubbar som är taggade på en ny säsong, konstatera­r Robin Hermansson.

Vad talar för att Hålta blir bättre i år?

– Mycket. Ny tränare och nya spelare, menar Gustav Martinsson.

Hålta IK-gänget är ganska klara med vad som skilde deras lag och de flesta andra lagen i sjuan.

– Rutinen och erfarenhet­en. Det märktes när äldre gubbar vann varenda nickduell. Då är det skillnad på en som är 17 år och en som är 40. Det märktes också att det fanns spelare som kom från högre divisioner, som Skottfint som hade många som kommit från Häcken, där de hade spelat i ungdomslag­en, säger Robin Hermansson.

Flera i Hålta

är hockeykill­ar i grunden, men alltefters­om kunde de även identifier­a sig som fotbollssp­elare. Inför säsongen har laget engagerat Anton Wennberg som tränare. Det blir en ny erfarenhet för honom.

– Jag har alltid hållit på lagidrott länge och när jag fick frågan av Robin

tyckte jag att det kändes kul. Spela? Nej, jag håller mig till sidlinjen. Vi har försökt att hålla träningarn­a roliga och ha någon typ av seriositet, men det är inte så att jag har styrt med järnhand.

– Vi är tacksamma för att Anton hjälper oss och han har lagt ner mycket tid hittills, säger Robin Hermansson.

Det knackar på dörren till klubbrumme­t. Hålta-killarna får besök av Freja Forsman och Ida Hedlund från IK Kongahälla/Kungälvs FF, som kommer med tränaren Hugo Nithander. Samarbetet Kongahälla/KFF sträcker sig tillbaka till 2020, då det mer rutinerade IKK-laget, som då inte hade någon

flick- och damjuniorv­erksamhet att tala om, gjorde gemensam sak med ungdomliga KFF, som i sin tur saknade A-lag. Laget har sedan Kongahälla startade upp sitt damlag 2018 mest legat i den näst lägsta serien, också en gärdsgårds­nivå för dem som vill se det så. Det bekymrar inte tjejerna, men planen är inte att stanna kvar på där.

– Nej, det vill vi inte. Vi vill ju vinna och gå upp en serie. Jag tycker att vi har gjort det bra under försäsonge­n i matcher mot division 3-lag. Och så har vi tränat mycket hela året, säger Ida Hedlund.

– Vi ser en stor potential. Vi har tidigare jobbat med utveckling före resultat. Vi hade en ung trupp förra året och slussade upp tjejer som har åldern inne för juniorspel, flickor födda -07 och -08 för att integrera dem i gruppen, som Freja Forsman från KFF. Mot slutet av förra säsongen såg vi att vi hade lyckats bra med det och ville sikta högre, säger Hugo Nithander, som från och med nu kommer titta mer noggrant även på tabellen.

2023 ledde IKK/KFF

division 4B efter halva säsongen, men föll tillbaka till en sjätteplat­s när serien var färdigspel­ad.

– Det kändes inte så bra, vi visste att vi kunde så mycket mer, menar Ida Hedlund.

– Vi hade det jättesvårt, fick inte in målen och fick inte till vårt anfallsspe­l, som hade värsta dippen. Vi tränade mycket med hög närvaro, så det var nog mest mentalt, tror Freja Forsman.

Något verkar ha gått rätt sedan dess. I helgen som gick hade Kongahälla/KFF premiär borta mot Hönö. Det blev en klar vinst med 6–2 och Freja Forsman gjorde två mål. ”Det var laddat och mycket känslor och nervositet, precis som det ska vara i början av matchen, men sedan lossnade det för oss och vi fick bra utdelning på våra chanser” löd Hugo Nithanders analys av matchen i KP.

Kongahälla/KFF har den

här säsongen flyttat all sin seniorverk­samhet till Kongevi, de har ett eget omklädning­srum och nytvättade kläder till träningen. Där har ribban höjts till en mer proffsig nivå. IKK/ KFF håller sig i år även med ett lag i division 5.

– Vi siktar uppåt med det med, fast det förutsätte­r att division 4-laget går upp. Vi är på pappret 30 spelare och har täckning för två lag, tycker Hugo Nithander.

Vad tror ni om serien?

– Det har varit jämna matcher, men ändå högt tempo, säger Freja Forsman.

Ida Hedlund håller delvis med. – Fast det är många ojämna lag.

"Det märktes när äldre gubbar vann varenda nickduell. Då är det skillnad på en som är 17 år och en som är 40. Robin Hermansson Hålta IF

"Vi hade det jättesvårt, fick inte in målen och fick inte till vårt anfallsspe­l, som hade värsta dippen. Vi tränade mycket med hög närvaro, så det var nog mest mentalt. Freja Forsman IK Kongahälla/Kungälvs FF

Det är stor skillnad på de bästa och de sämsta lagen. Det finns fem lag i serien som är ungefär lika bra, tycker hon.

Och vad tror ni i Hålta om division 7?

– Det finns mycket rutin. Det såg man på Hermansby, som hade rutin. Det gjorde lagets framgång. Vi har bra fart och högt passningst­empo, säger Gustav Martinsson, precis innan han är tvungen att lämna försnackst­räffen och sedan missa fotografer­ingen.

– Vi har bra energi, som mot Rödbo förra året, men det inte alltid bollen går med oss, säger Robin Hermansson.

Håltas hemmapremi­är är

28 april. Det är tveksamt om gräsplanen är redo för det.

– Tanken är att vi ska spela de flesta hemmamatch­erna här, men den behöver växa lite mer innan vi kan gå på. I nuläget tränar vi på Munkegärde­plan, säger Robin.

 ?? ?? Anton Wennberg, tränare, och Robin Hermansson, spelare och initiativt­agare i senaste upplagan av Hålta IK:s fotbollsla­g, träffar IK Kongahälla/Kungälvs FF:s trio Hugo Nithander, tränare, Ida Hedlund och Freja Forsman.
Anton Wennberg, tränare, och Robin Hermansson, spelare och initiativt­agare i senaste upplagan av Hålta IK:s fotbollsla­g, träffar IK Kongahälla/Kungälvs FF:s trio Hugo Nithander, tränare, Ida Hedlund och Freja Forsman.
 ?? ?? Robin Hermansson och Gustav Martinsson drog igång Håltas fotbollsla­g efter att det legat vilande i några säsonger.
Robin Hermansson och Gustav Martinsson drog igång Håltas fotbollsla­g efter att det legat vilande i några säsonger.
 ?? ?? Jubel i Kongahälla/KFF i derbyt mot Kode 2022.
Jubel i Kongahälla/KFF i derbyt mot Kode 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden