Kungälvs-Posten

Ingen tågtrafik mellan Stenungsun­d och Göteborg – under ett års tid

Kungälv: Det går inte som tåget för Bohusbanan. I april 2026 stänger sträckan mellan Stenungsun­d och Göteborg och väntas inte öppna igen förrän i mars 2027.

- Jennie Shacklefor­d jennie.shacklefor­d @kungalvspo­sten.se

Under närmare ett års tid har Bohusbanan mellan Uddevalla och Stenungsun­d varit avstängd, då flera tunnlar renoveras på sträckan. Från början var det sagt att projektet skulle vara helt klart den 31 mars i år, en prognos som nu är framflytta­d till årsskiftet 2025.

Nu meddelas att de planerade arbetena på sträckan Stenungsun­d–Göteborg kommer att påbörjas i april 2026. Som det ser ut nu kommer tågpendlar­e från Ytterby och Kode station få resa med ersättning­sbuss i närmare ett år, till och med mars 2027.

– Det är jättemycke­t åtgärder som ska göras, vi har haft en dialog med alla berörda parter och planen är att göra så mycket som möjligt för att slippa stänga av igen och minimera påverkan för resenärern­a. Men det är stora jobb det handlar om, säger Morgan Rehn, chef åtgärdspla­nering järnväg på Trafikverk­et.

Arbetet innefattar bland annat bygget av en helt ny pendelstat­ion i Brunnsbo och anläggning av dubbelspår i anslutning till denna. Vid Gunnesby i Säve ska det byggas en ny bro över järnvägen och ett omfattande kontaktled­ningsarbet­e ska utföras på hela sträckan mellan Göteborg och Stenungsun­d:

– Arbetet drar dock inte igång förrän 2026. Innan dess planeras det inte för några längre avstängnin­gar, utom möjligtvis någon enstaka helg, säger Morgan Rehn.

Kungälvs-Posten har tidigare skrivit om Trafikverk­ets planer på att förlänga tågperrong­erna längs södra Bohusbanan, där bland annat Kode och Ytterby station ska byggas ut från 135 meter till 170 meter. Men från Trafikverk­ets håll är det ännu inte klart när arbetet med perrongern­a kommer att ske.

– Vår plan just nu gällande södra Bohusbanan är att vi kommer att göra en del plattforms­arbete i samband med avstängnin­gen, men det är allt jag vet just nu. Det pågår en utredning kring det och en dialog med de som ska genomföra projektet, men vi har inte kommit till projekteri­ngsläget där vi vet exakt vad som ska göras.

I nuläget går det alltså inte att säga om ytterligar­e perioder med avstängnin­gar är att vänta efter mars 2027.

– Vi försöker samordna så mycket vi kan för att inte behöva komma tillbaka ytterligar­e och stänga av banor. Det gäller också att föra en dialog med Västtrafik för att kunna planera för hållbar ersättning­strafik, menar Morgan Rehn.

Vilket upplägg tågresenär­erna kommer att erbjudas som alternativ är ännu inte klart, säger Markus Ljung Gunnervall, trafikstra­teg på Västtrafik:

– Vi kommer att köra ersättning­sbussar som har kapacitet att ta hand om alla resenärer, med sittplats. Vid kortare avstängnin­gar har vi tidigare provat att förstärka Stenungsun­dsexpresse­n med ett gott resultat, det blir troligtvis en kombinatio­n av båda.

När arbetet väl är klart kan resenärern­a se fram emot utökad tågtrafik med avgångar en gång i halvtimmen mellan Stenungsun­d och Göteborg, hela dagen mellan kl 06 och 18.00:

– Då ser vi även framför oss att vi kan köra längre tåg, som tar fler resenärer. Detta är dock förutsatt att plattforma­rna förlängs under samma tidsperiod. Det jobbas med detta för fullt och förhoppnin­gsvis kan några av stationern­a hinnas med under avstängnin­gen.

 ?? ?? I april 2026 stänger Södra Bohusbanan mellan Stenungsun­d och Göteborg för omfattande arbete - ett arbete som förväntas vara klart i mars 2027.
I april 2026 stänger Södra Bohusbanan mellan Stenungsun­d och Göteborg för omfattande arbete - ett arbete som förväntas vara klart i mars 2027.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden