Kungälvs-Posten

Hundförbud på kommunens idrottspla­tser

Kungälv: Det har satts upp skyltar om hundförbud vid kommunens idrottsyto­r med konstgräs. – Det är vanligt folkvett, säger enhetschef­en Jan Eklund.

- Tove Eliasson tove.eliasson@kungalvspo­sten.se

Vid entrén till Ytterns idrottspla­ts har det satts upp en skylt som informerar besökarna om att det är förbjudet med hundar i området. Skylten kom upp för någon vecka sedan, och är inte den enda i kommunen.

– Det började med att vi hittade hundbajs på flera ställen på Munkegärde­s plan. Då tog vi ett beslut att ”nu sätter vi upp det på alla våra anläggning­ar här”, säger Jan Eklund, enhetschef för enheten Fritid drift hos Kungälvs kommun.

Förbudet mot hundar på konstgräsp­lanerna fanns dock redan innan skyltarna kom upp, menar Jan.

– Det är egentligen bara att vi inte har skyltat om det tidigare, säger han och fortsätter:

– Jag kan tycka att det här har med vanligt folkvett att göra. Det är ungefär samma som att det självklart för de flesta att man ska plocka upp hundbajs efter sig, men en del lämnar ju kvar det ändå. Det är tråkigt, för det drabbar ju alla. De nya skyltarna har väckt reaktioner.

– Det är väl bra att man har någon form av regler för det här med hundarna, men vi som sköter våra hundar, håller dem kopplade och plockar upp efter dem, blir lite utpekade i detta, säger Hans Carlsson som brukar rasta sina hundar vid Yttern och tycker det är en lämplig promenadst­ig. Han fortsätter:

– Det hade varit smartare att skriva ”håll hundarna kopplade och plocka upp efter dem”, då hade jag inte alls studsat på det.

Jan Eklund står fast vid att en sådan skylt som Hans föreslår inte skulle funka.

– Vi vill inte att hundarna bajsar på ett konstgräsp­lan och att man plockar upp efter dem, det finns fortfarand­e kvar rester då. Så här är det på alla konstgräsp­laner i hela Sverige. Det finns inga konstgräsp­laner där man tillåter djur.

Jan vill understryk­a att det enbart är på själva planerna som hundförbud­et råder, trots att skylten sitter där den sitter.

– Så länge man har hundarna kopplade och har koll på dem så får man ha dem på området. Men just på konstgräse­t och på naturgräsp­lanerna vill vi inte ha hundar överhuvudt­aget. Det här är ju för att de som nyttjar de här ytorna inte vill springa i hundkiss eller hundbajs.

Hans Carlsson tycker att det skulle behövas ett tillägg på skylten för att förtydliga att förbudet enbart gäller planerna, så som ”Gäller planerna, i övrigt iaktta sunt förnuft, håll hunden kopplad och plocka upp efter den. Tack för din medverkan till en trevlig idrottspla­ts.”

 ?? BILD: ANNA HEDLUND ?? Det har satts upp skyltar om hundförbud vid Yttern.
BILD: ANNA HEDLUND Det har satts upp skyltar om hundförbud vid Yttern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden