Kungälvs-Posten

Skolans kris är ett misslyckan­de av majoritete­n S och M

-

Trots ett ekonomiskt överskott lider skolan i Kungälv. Vi är i ett akut tillstånd i våra utbildning­sinstituti­oner, ett problem som majoritete­n, bestående av Moderater och Socialdemo­krater och deras stödben Miljöparti­et, har misslyckat­s med att lösa. Den akuta bristen kan bl.a. ses ur tre perspektiv.

Lärarnas brist på nödvändig fortbildni­ng inom olika områden, inte minst att hantera den ökande andelen elever med NPF. När diagnosern­a ökar måste vi investera i våra pedagogers förmåga att möta dessa elevers behov. Lärarna är skolans ryggrad, och deras utveckling borde vara en prioritera­d post i budgeten, inte en förbisedd möjlighet.

Bristen på stöttning

för skolans ledare är allvarligt. Stärkt ledarskap är avgörande och samarbete mellan skola och hem är nödvändigt för att skapa en trygg och givande lärmiljö. En skola utan starka ledare och engagerade föräldrar är en skola på fallrepet. Det är dags för kommunen att öppna ögonen och se att skolledars­kap är mer än bara administra­tion; det är en grundlägga­nde faktor för skolans framgång.

Inställda lektioner på grund av personalbr­ist är oacceptabe­lt och står i direkt motsats till barnens rätt till utbildning. Varje inställd lektion är ett sviket löfte till våra barns utbildning och rätten till stöd. Majoritete­ns oförmåga att styra på annat än ekonomi och tillåta detta är en tydlig indikation på deras otillräckl­ighet i att skydda våra barns utbildning­srättighet­er.

Liberalern­a vill omfördela ekonomiska resurser till skolan. Det krävs mer pengar och en omfattande strategisk plan för att förbättra förhålland­ena för elever och lärare. Det är dags för majoritete­n att utföra analyser som tar hänsyn till alla aspekter av skolans behov inte bara de ekonomiska.

Majoritete­n har en allvarlig brist på förståelse för den komplexa verklighet­en inom utbildning­ssektorn. För våra barns och vårt samhälles skull, kan vi inte låta denna inkompeten­s fortsätta. Det är dags att agera och se till att våra skolor får de resurser och det stöd de så väl behöver.

Elisabeth Mattsson (L) Gruppledar­e, opposition­sråd Utskottet för trygghet och stöd Michael Karlsson (L) Ledamot Utskottet för bildning och lärande Matilda Jansson (L) Vice ordförande lärandeber­edningen Cecilia Olsson (L) Ledamot lärandeber­dningen Thomas Loong (L) Ordförande Liberalern­a i Kungälv

 ?? BILD: HENRIK LUNDBJÖRK ?? Majoritete­n har en allvarlig brist på förståelse för skolans komplexa verklighet. För våra barns skull, kan vi inte låta denna inkompeten­s fortsätta, skriver företrädar­e för Liberalern­a i Kungälv.
BILD: HENRIK LUNDBJÖRK Majoritete­n har en allvarlig brist på förståelse för skolans komplexa verklighet. För våra barns skull, kan vi inte låta denna inkompeten­s fortsätta, skriver företrädar­e för Liberalern­a i Kungälv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden