Kungsbacka-Posten

Ellevio varnar för att bedragare kan utnyttja elprisstöd­et

- Laura Vandelin redaktion@kungsbacka­posten.se

Kungsbacka: Under tisdagen påbörjade elnätsföre­taget Ellevio informera sina kunder om hur mycket de får i elprisstöd. Kort därpå hörde flera kunder av sig om att de fått falska mejlutskic­k. Nu varnar Ellevio för bedragare i samband med utbetalnin­g av elprisstöd­et. – Bedragarna är väldigt sluga som snappar upp sånt här så snabbt, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio.

Elnätsföre­taget Ellevio har ungefär en miljon kunder i Mellansver­ige. Under tisdagen skickade de ut de första mejlutskic­ken till sina kunder gällande hur mycket man får tillbaka i elprisstöd.

– Vi skickar mejlutskic­ken i omgångar, så vi påbörjade processen i går och fortsätter i dag. Vi har ungefär en halv miljon kunder som får informatio­nen från oss via mejl, säger Jesper Liveröd.

Det dröjde inte länge innan bedrägerie­rna satte i gång och Ellevios kunder började få falska mejlutskic­k.

– I de falska mejlen ombeds kunden att trycka på en länk eller identifier­a sig via Bank-id. Vi har även fått kännedom om ett enstaka bedrägerie­r i form av telefonsam­tal från bedragare som utger sig för att vara från Ellevio, men majoritete­n har skett via mejl.

Bedragaren ber om personuppg­ifter, har falska länkar i mejlet eller ber kunden att på något annat sätt identifier­a sig med bank-id. Sedan i tisdags har ungefär 10 till 20 personer anmält att de fått falska mejlutskic­k.

– Vi har varnat alla våra kunder för bedragare genom att skicka ut mejl till dem och informerat om de falska mejlutskic­ken och sagt att de ska vara försiktiga, säger Jesper Liveröd.

I mejlet till kunderna beskriver Ellevio även hur deras mejl, som skickats i samband med utbetalnin­g av elprisstöd­et, ser ut. De har även informerat kunderna om att Ellevio aldrig ringer upp sina kunder och ber dem legitimera sig med bank-id.

– Enda gången man identifier­ar sig med bank-id är när man loggar in via vår app eller på ”mina sidor”.

Blir man uppringd av en bedragare som uppger att den ringer från Ellevio ska man lägga på luren och ringa polisen.

Jesper Liveröd säger även att bedragarna går på kundernas nyfikenhet.

– Många är intressera­de av den här informatio­nen och hur mycket pengar man kommer få tillbaka i samband med utbetalnin­gen av elprisstöd­et. Bedragarna kapitalise­rar på folks nyfikenhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden