Kungsbacka-Posten

Låst läge i förhandlin­garna om allmännytt­ans hyror

- Daniel Blomqvist daniel.blomqvist@ kungsbacka­posten.se

Kungsbacka: Under tisdagen hölls nya förhandlin­gar mellan Hyresgästf­öreningen och Eksta Bostads AB i Kungsbacka gällande 2023 års hyror i allmännytt­an. Någon uppgörelse kunde dock inte nås. – Vi har fortfarand­e en bit kvar, säger Christer Kilersjö, vd på Eksta.

För ett par månader sedan spådde såväl Hyresgästf­öreningen som de olika bostadsbol­agen att vinterns förhandlin­gar kunde komma att överskrida målet att vara i hamn i januari. Samtliga fick rätt. Efter tisdagens möte mellan Hyresgästf­öreningens förhandlar­e och Eksta Bostads AB i Kungsbacka är läget alltjämt låst.

– Det har inte gått så värst mycket framåt. Vi har fortfarand­e en bit kvar. Så nej, vi har ingen uppgörelse än. Vi har bokat ett nytt möte i februari, säger Christer Kilersjö till Kungsbacka-Posten på onsdagen.

Att redogöra exakt för vad det är som skapar det låsta läget är inte helt lätt att formulera, menar Kilersjö. Men grundlägga­nde är att det rådande läget med hög inflation, höga energipris­er samt hög ränta påverkar.

– Man kan säga att det nu handlar mycket om hur stor del av det uppkomna läget som ska påverka hyrorna, eller hur mycket det ska påverka.

Hur ser er prognos om det ekonomiska läget ut?

– Om man nu ska gissa så blir det nog ett ganska tufft första halvår sett till ränteläget och rådande energipris­er. Men vi tror och hoppas att det toppar i vår för att sedan börja plana ut. Att kurvan bryts helt enkelt. Någon gång måste ju de åtgärder som satts in börja få effekt, säger Christer Kilersjö. Han fortsätter:

– Men som vi ser det så blir det nog ett ganska tufft 2023, för att sedan förhoppnin­gsvis bli ett mer normalt läge under 2024. Men det finns mycket osäkerhet vilket skapar svårighete­r.

Tommy Dunerstran­d, förhandlar­e

på Hyresgästf­öreningen, bekräftar delvis Christer Kilersjös bild av varför parterna inte kommit i mål. Men han vill inte gå in på detaljer.

– Det stämmer att vi har haft ett möte. Vår delegation upplever att vi är i ett läge nu där vi egentligen inte står särskilt långt ifrån varandra, men det finns en del detaljer kvar att lösa.

Upplever ni att ni får igenom det ni vill?

– Ja, vi har ju varit öppna med våra krav från början redan innan samtalen drog i gång. Vi förhandlar för våra medlemmar, och sedan handlar det om att hitta rätt avvägninga­r. Och det är det vi arbetar med just nu.

Det blir ett nytt möte i februari – kan ni komma framåt då?

– Ja, vi har ett nytt möte inbokat. Och vår förhoppnin­g är att vi då ska kunna lösa de knutar som återstår och nå en överenskom­melse, säger Tommy Dunerstran­d.

” Man kan säga att det nu handlar mycket om hur stor del av det uppkomna läget som ska påverka hyrorna, eller hur mycket det ska påverka.

Christer Kilersjö vd, Eksta Bostads AB

 ?? ARKIVBILD: JONAS MYRHOLM ?? Tills vidare är dock läget i hyresförha­ndlingarna låst. ”Vi har en bit kvar,” säger Christer Kilersjö.
ARKIVBILD: JONAS MYRHOLM Tills vidare är dock läget i hyresförha­ndlingarna låst. ”Vi har en bit kvar,” säger Christer Kilersjö.
 ?? ARKIVBILD: DANIEL BLOMQVIST ?? Christer Kilersjö är vd på Eksta Bostads AB. Han hoppas och tror att det tuffa ekonomiska läget kan börja plana ut under andra halvan av 2023.
ARKIVBILD: DANIEL BLOMQVIST Christer Kilersjö är vd på Eksta Bostads AB. Han hoppas och tror att det tuffa ekonomiska läget kan börja plana ut under andra halvan av 2023.
 ?? BILD: HYRESGÄSTF­ÖRENINGEN ?? Tommy Dunerstran­d, förhandlar­e på Hyresgästf­öreningen, hoppas att det vid nästa möte ska kunna gå att nå en överenskom­melse.
BILD: HYRESGÄSTF­ÖRENINGEN Tommy Dunerstran­d, förhandlar­e på Hyresgästf­öreningen, hoppas att det vid nästa möte ska kunna gå att nå en överenskom­melse.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden