Kungsbacka-Posten

Fyra rovdjursar­ter är hotade – ändå sker jakt på samtliga

- Maria Backman redaktion@kungsbacka­posten.se

Vargen klassas som starkt hotad, järv och lo som sårbara och björnen som nära hotad. Riksdagen har beslutat att vi ska ha livskrafti­ga rovdjursst­ammar i Sverige, och de fyra rovdjuren omfattas alla dessutom av EU:s artoch habitatdir­ektiv. Ändå sker jakt på dem alla – och årets licensjakt på 75 vargar är särskilt omdebatter­ad. Hur ser egentligen statusen ut för våra stora svenska rovdjur? Hur påverkar de ekosysteme­t – och varandra?

Tidigare trodde man att ekosystem i grunden formades nerifrån och upp och att deras produktivi­tet var den avgörande faktorn: ju mer växtbiomassa de kunde producera, desto mer mat för växtätarna – och följaktligen mer mat för rovdjuren. I dag vet vi att ekosystem också formas av samband och processer i motsatt riktning. Rovdjurens närvaro får effekter som sprider sig neråt genom näringsvävarna, skriver Andrés Ordiz, zoolog och forskare i en rapport där han sammanfatt­ar kunskapsläget om rovdjurens ekologiska roll.

Båda processern­a är oupplösligt sammanflätade, och balansen mellan dem ger ekosysteme­n struktur och reglerar artsammans­ättning och mångfald. Topprovdju­ren spelar avgörande roll genom att hålla nere stammarna av växtätare, då minskat betestryck och påverkan på bytesdjure­ns beteende gynnar den biologiska mångfalden.

Rovdjursar­terna är inte utbytbara, då de interagera­r på olika sätt. Andrés Ordiz visar hur vargens återkomst i Skandinavi­en exempelvis har ökat möjlighetern­a för järven, som i stor utsträckning är beroende av kadaver.

Han varnar samtidigt för att jakt på socialt komplexa arter kan få djupgående sociala konsekvens­er som inte syns om man endast ser till population­ens storlek, och nämner som exempel att komplexa beteenden som kollektiva jaktteknik­er kan gå förlorade. Liksom att även ensamlevan­de rovdjur ingår i sociala system.

Sveriges lantbruksu­niversitet (SLU) har i flera år studerat hur lodjur och varg påverkar varann. Lodjur undviker inte områden med varg, och det överlever lika många lodjursung­ar inom som utanför vargrevir. Lodjuren flyttade inte sina lyor när vargar flyttade in i området, och man fann inga vargdödade lodjur. Vargarna la heller inte beslag på lodjusdödade rådjur. Forskarnas slutsats är att varg och lodjur kan leva i samma område utan att den större dominerand­e arten (vargen) behöver medföra någon negativ inverkan på den mindre artens (lodjuret) utbredning och överlevnad.

Rovdjur högt upp i näringskedja­n har i studier visat sig ha så kallade kaskadeffe­kter på andra arter som ökar den biologiska mångfalden. Men detta har främst gällt i stora och relativt opåverkade nationalpa­rker, säger Carl-Gustaf Thulin, docent och forskare verksam vid Centrum för vilt och fiskforskn­ing på SLU. När människan har stor påverkan på ekosysteme­t via sin markanvändning och jakt, som i Sverige, kommer de stora rovdjurens påverkan att vara marginell. Vad gäller lodjuret har man visserlige­n kunnat se att mindre däggdjur och fåglar tycks gynnas av lodjursförekomst, vilket troligen beror på att lodjuret minskar mängden rävar. Vad gäller varg däremot tror han att dess möjlighet till en reglering av klövviltstamm­arna är liten, just eftersom människan har så stor inverkan på vårt landskap.

– Det skulle i så fall krävas betydligt fler vargar än i dag. Men oavsett om vi har någon nytta av dem eller ej, måste vi lära oss att samarbeta med alla vilda djur. Vi måste kunna samexister­a och får göra vad vi kan för att anpassa oss.

Det biologiskt rikaste landskapet är det betade landskapet. Men detta är idag svårt att upprätthålla, och stora delar har vuxit igen, säger Carl-Gustaf Thulin.

Han vill gärna se fler vilda växtätare i Sverige, som visent och vildren, men även älgar, hjortar och vildsvin.

– Då ökar vi samtidigt underlaget för de stora rovdjuren och vi kan ha fler björnar, vargar och lodjur. Jag vill se mer av allt! Det skulle få biologiska mervärden på många sätt. Och har vargarna ett bra bytesunder­lag ger de sig inte på tamdjuren på samma sätt.

Rennäringen är den enda kvarvarand­e typen av djurhållni­ng som upprätthåller naturvärdena, påminner han.

– Renskötsel är en stor bidragande orsak till att fjällandskape­t hålls öppet. Men det är svårförenligt med framför allt varg, när samtidigt två tredjedela­r av landets yta är renskötselområde. Här finns redan idag järv, lo och björn som står för 20–25 procent av produktion­sbortfalle­t av ren.

I övriga Sverige tar människan cirka 90 procent av det jaktliga utbytet från klövviltstamm­arna, medan omkring tio procent tillfaller rovdjuren, berättar Carl-Gustaf Thulin.

En studie av vuxna järvar i Jokkmoksfj­ällen visar att den vanligaste dödsorsaken är illegal jakt. Om även sannolika fall av illegal jakt räknas med utgör illegal jakt cirka 60 procent av vuxendödligheten. Järven är ett relativt okänt rovdjur och det har bedrivits jämförelsevis lite forskning, då de flesta järvar lever i svårtillgänglig terräng i med hårt klimat. Jens Persson, viltekolog på SLU, har följt järven i många år.

På senare år har utbredning­en omfördelats, berättar han.

– Fram tills för 7–8 år sedan stod Norrbotten för en stor del, men nu har Jämtland flest föryngringar. I dag finns de även i Värmland och i södra Dalarna. Att de tar sig söderut är väldigt positivt för järvstammen, eftersom det egentligen inte är några konflikter med människor utanför renskötselområde­t. Söderut livnär sig järvar främst på rester av älgjakten. På längre sikt kanske klimatförändringarna kan ställa till det med mindre snö. Men av det vi har sett hittills har järven klarar sig alldeles utmärkt, även om snön försvinner i snabbare takt.

 ?? BILD: JENNY SVENNÅS-GILLNER ?? Carl-Gustaf Thulin är docent och forskare verksam vid Centrum för vilt och fiskforskn­ing på SLU
BILD: JENNY SVENNÅS-GILLNER Carl-Gustaf Thulin är docent och forskare verksam vid Centrum för vilt och fiskforskn­ing på SLU

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden