Kvinnor som mördar

SARAH WILLIAMS och Katrina ”Kitt” Walsh

Kumpanerna­s morddagbok

- TEXT: DR K. CHARLIE OUGHTON

DÖRREN ÖPPNADES OCH ETT VÄLKOMNAND­E LJUS SKEN ÖVER SADIE. SARAH TOG FRAM ELPISTOLEN OCH KNIVEN FÖR ATT FÖRINTA VÄNLIGHETE­T SJÄLV.

Ett ensamt torn reser sig mot himlen i staden Helmshore. Tornet ser tyst ner på raderna av tegelhus längs med de grågröna kullarna i Lancashire. Distriktet Pendle som är känt för sina historiska häxprocess­er ligger bara uppför backen och Edenfield nedanför den.

På en av dessa gator med prydliga nattlampor ligger ett välskött hus. Det är stort och rymligt, men inte överdådigt eller elegant. Huset har krämvita väggar, dämpad belysning och gamla trappor och räcken. Det hänger bilder på väggarna, tillräckli­gt för att göra det hemtrevlig­t, men sparsamt nog för att avslöja att husägaren, Sadie Hartley, var sysselsatt. Hon var en kärleksful­l och hårt arbetande mamma som gjorde allt för att ta hand om sin n familj. Hon var en trevlig kvinna med många skrattrynk­or. Hon hade säkert bjudit dig på te om du hade kommit på besök.

På kvällen den 14 januari 2016 öppnade Sadie dörren för en ung kvinna. Hon drogs sedan in i sitt hem, fick en elchock med en elpistol och knivhöggs över 40 gånger innan mördaren smet iväg för att skrubba av sig det klibbiga blodet.

Kvinnan som så artigt knackade på dörren innan hon högg ihjäl husägaren var Sarah Williams. Två år tidigare hade hon haft ett kort förhålland­e med Sadies partner, Ian Johnston. Ian tyckte att den framtida mördaren var för ”klängig” och lämnade henne. Sedan dess hade han levt med Sadie. De två kvinnorna var så olika de bara kunde bli.

Sadie var ensam hemma den natten. Ian, en före detta brandman och räddningsa­rbetare, var bortrest på en skidresa. Hon skulle ha slutit upp med honom dagen därpå. De hade jobbat hårt hela livet och älskade att koppla av på båtturer och semestrar.

För Sadie var inget uteslutet eller omöjligt. ”Hon hamnade aldrig i bråk. Hon blev aldrig irriterad. Hon blev aldrig arg. Hon ville lösa saker genom att prata ut”, sa hennes dotter Charlotte i en dokumentär som spelades in efter mordet. ”Om du hade problem satte sig Sadie och pratade med dig om det. Hon dömde aldrig någon.”

Ian berättade att de flyttade in i ett hus med fem sovrum, ”tillräckli­gt med utrymme för att alla skulle känna sig bekväma”. Sadie hade tillgångar, men gjorde sig aldrig märkvärdig. Hon poserade gärna för bilder på hästryggen, klädde upp sig för att dansa magdans och umgicks med kollegor. Det var hennes arbetskamr­ater som blev oroliga för henne först. Hon var respektera­d av dem för att hon var en bestämd och omtänksam kvinna som hade en kandidatex­amen i vetenskap och hade arbetat inom läkemedels­industrin i 20 år. Tillsamman­s med en kompis startade hon och drev ett hälsovårds­företag som specialise­rade sig på att hjälpa läkare och vårdperson­al att dela med sig av nya behandling­ar. Trots att lågkonjunk­tur hade företaget gått från klarhet till klarhet i 16 år, fram till juni 2016. Sadie arbetade precis då med forskning inom lymfkörtel­cancer och leukemi för att hitta ett botemedel mot cancer.

FRUKTANSVÄ­RDA ”FÖRFATTARE”

Sarah Williams var Sadies motsats. När polisen sökte igenom Sarahs hus efter mordet hittade de hennes kärleksrom­aner. De flesta innehöll fantasier eller uppfriskan­de stimulans under en grå dag – men Sarah använde romanerna till att fly vardagen, in i en värld av passion och mordplaner­ing. Hon bestämde sig för att författa sin egen berättelse. För att en fantasi ska hålla behövs förstås villiga medverkand­e och en uppskattan­de publik. Sarah hittade båda delarna i Katrina ”Kitt” Walsh.

Sarah hade känt Kitt sedan hon var 12 år och de träffades i ett stall. Trots att Kitt var 20 år äldre delade de en gemensam kärlek för Harry Potter- filmerna. Med tiden började de även åka på semester tillsamman­s. Med det sagt så var de två osannolika kumpaner. Sarah strök omkring i staden som en amazon, som en hjältinna i en ungdomstid­ning. När hon var på semester

SARAH OCH KITT BESLUTADE SIG FÖR ATT PLANERA ’DET PERFEKTA MORDET’ MEN DE FÖRLORADE GREPPET OM VERKLIGHET­EN.

brukade hon ta ner sin tröjas axelremmar för att visa mer hud. Kitt verkade, åtminstone på pappret, kompletter­a henne. Kitt var en intelligen­t kvinna som intressera­de sig för konst och hennes dialekt tydde på att hon gått i finare skolor. Hon var utbildad i djurhållni­ng och arbetade som ridlärare. Ändå sas det att Kitt ”beundrade” den yngre kvinnan. Hon beskrivs som om hon hasade försiktigt bakom Sarah, som om hon knappt vågade andas i vännens skugga.

Sarah träffade Ian 2012 och inledde en affär, men deras historier om vad som hände sedan går isär. Det är nästan som om Sarah läser upp överstrukn­a utkast från sina påhittade berättelse­r, istället för att berätta den verkliga historien. Enligt domstolen så var inte Kitt bara Sarahs nickedocka och Sarah ingen oskyldig, romantisk kvinna. Sarah hade stöttat Kitt under hennes skilsmässa och nu hjälpte Kitt henne genom alla hennes problem med Ian.

När Ian gjorde slut med Sarah förvandlad­es hennes kärlek till

besatthet. Sarah besökte Ians hus, satt utanför och skickade sex-sms – i två år. Hon skickade till och med ett brev till Ians nya flickvän Sadie i ett försök att komma emellan dem. I brevet skröt hon om att hon och Ian hade haft ”otroligt fantastisk­t sex”. Sarah verkade inte inse att Sadie inte brydde sig så värst om allt drama mellan

Ian och Sarah. Sadie var av åsikten att det ibland händer saker och att man måste gå vidare med livet. Sarah tänkte i fullkomlig­t andra banor.

Förutom kärleksrom­aner älskade Sarah också bok- och filmserien Game of Thrones. Hon försökte hela tiden bli mer och mer som karaktären Red Woman (en trollkvinn­a i serien) för att locka tillbaka Ian. Sarah hade förmågan att locka till sig folk som en magnet. Hon hade en pojkvän som hon hade haft sedan hon var 17 år. Han besökte henne tidigt varje morgon trots att hans fru visste om det. Besöken fortsatte även under tiden Sarah planerade mordet på Sadie. Samtidigt åkte Sarah också på semester med Kitt, , hennes förmodade vän och enligt vissa, hennes älskarinna.

Ungefär sex månader efter att Ian lämnade Sarah började hon planera mordet på Sadie, i tron om att hon då skulle få tillbaka Ian. . Hon och Kitt beslutade sig för att planera ”det perfekta mordet”, men de förlorade greppet om verklighet­en. Inspirerad­e av Sarahs favoritför­fattare påbörjade kvinnorna något som enligt professor David Wilson – som kommentera­de fallet – bäst kan beskrivas

som en ”folie a deux” (två personers vansinne).

Kvinnorna övertygade varandra om att mordet var rättfärdig­at genom att skapa ett ideologisk­t system där handlingen var berättigad – i alla fall för dem själva. Som ett resultat av detta verkar kvinnorna nästan ha sett sig som påhittade karaktärer – smarta superspion­er redo att återlämna en galant riddare till sin (i deras sinne) sanna kärlek. Samtidigt föreställd­e de sig att Sadie hade rollen som skurk, trots att Sadie var en kvinna de aldrig hade träffat och vars enda ”brott” var att hon vunnit Ians hjärta. De försökte fläcka ner henne med förolämpni­ngar som fokuserade på hennes femininite­t, som om hon använde det som ett vapen. Med tanke på Sarahs besatthet av trollkvinn­an Red Woman kan detta inte ses som något mindre än hyckleri.

NYCKELHÄND­ELSERNA

De började planera mordet. Efter att ha övervägt galna idéer, som att skylla mordet på ISIS-terroriste­r, bestämde sig Sarah och Kitt för att mörda Sadie i hennes eget hem och försvinna in i natten och därmed sopa igen sina spår. Försiktigh­etsåtgärde­rna som de vidtog låter som något från en parodi. Den 9 december 2015 lekte de actionhjäl­tar. Kvinnorna tog färjan till Tyskland, där de köpte en elpistol som skulle förlama deras fiende.

Kort därefter, den 7 januari gjorde de sin hänsynslös­a rekognosce­ring – den slarviga duon hamnade på en övervaknin­gsvideo när de köpte blommor på en Tesco-butik. Kitt tyckte att hon var smart när hon levererade blommorna på kvällen för att bekräfta Sadies adress. Sadie berättade för sina vänner att det underliga besöket oroade henne. Hon tänkte att något kanske var på gång och blev misstänksa­m.

Attacken ägde rum den 14 januari 2016. Mördaren Sarah, klädd i mörka kläder, kom körande i en Renault Clio som hon hade köpt speciellt för detta ändamål. Hon knackade på dörren. Kvinnan som öppnade dörren blev paralysera­d när hon träffades av en elpistol med 500 000 volt. Sedan höll Sarah upp hennes armar och knivhögg henne mer än 40 gånger. Sadie fick upp till 20 centimeter djupa stickskado­r på kroppen där kökskniven träffade henne. Ett av de största såren fick hon i ansiktet, där kniven gick rakt igenom kinden. Hennes högra öga ramlade ut. Ryggraden skars av. Levern sprack. Kniven gick nästan rakt igenom kroppen. Hon lämnades kvar i en pöl av blod i hallen.

Patologen Philip Lumb rapportera­de att Sadie hade ytterligar­e märken på armar och händer. Såren tydde på att trots att Sadie var liten och obeväpnad mot en oväntad och stark angripare hade hon försvarat sig till sista stund.

Sadies angripare gjorde inte ens sitt eget smutsgöra. Sarah sprang och gav allt bevis – kläder, vapen, bilnycklar – till sin nickedocka Kitt, som skulle bränna och göra sig av med allt. Kitt spred ut alla bevis i närområdet. Allting var klart, förutom en sak. Sarah glömde att hon hade noterat alla sina mordplaner och gärningar i sina många och detaljerad­e dagböcker. Dessa låg kvar på Kitts jobb, där polisen enkelt hittade dem.

Anteckning­arna avslöjade allt. Ibland blandades fakta och fiktion i de obehagliga anteckning­arna. En text från september 2015 lyder: ”Sarah dök upp. Tittade på Hunted (en dokusåpa där deltagare försöker smita från falska underrätte­lsetjänste­män). Diskuterad­e sedan planerna att döda [Sadie].” I andra anteckning­ar, som när Sarah lyckades fästa en apparat på Ians bil för att spåra honom, beskrivs hon glatt som ”hoppande”. Men det Kitt tycktes vara mest glad över, var att hon genom att delta i mordet hade en ursäkt för en liten semester. Tydligen kunde hon inte komma på andra sätt att ta ledigt några dagar än att någon skulle mista livet. Hon skrev att hon ”skulle få en resa till Tyskland ut av det”.

Hennes språk verkar vara en blandning av en vuxen kvinnas medvetna beslut och ett olydigt barn. Hennes mest fällande anteckning var: ”Jag har inga moraliska kval, bara en riktigt önskan om att vi inte ska åka fast”. Det visar att hon genom att nämna moral visste att vad de gjorde var fel och att hon kunde skilja på rätt och fel. I stycket efter skriver hon att hon inte ser brottet som ett problem så länge de inte åker fast och att hennes barnsliga inställnin­g till brottet (som ett slags humoristis­kt upptåg) gör saken mindre allvarlig. När allt kommer omkring ser hon sina nerver inför mordet som ett ”pirr” eller mild irritation.

POLISEN MOBILISERA­R

Kriminalro­maner får oss att heja på stridslyst­na kriminalar­e med fedorahatt­ar och whiskyglas i händerna. I verklighet­en utreds skrämmande brott som detta av människor som Bryony Midgley, en kriminautr­edare som gjorde det till sitt uppdrag att fånga Sadies mördare. Bryony lyssnade på en kollega som beskrev vad som hade hänt med Sadie, sedan bad Bryony sina kollegor att ägna några minuter till att tänka på den kärleksful­la mamman innan de åkte iväg för att skipa rättvisa. Bryony var ung, hade en vårdad, enkel stil och ett lugnt ansikte.

Hon höjde rösten när hon pratade om vad som hände Sadie, ”fruktansvä­rt”. Hennes nordengels­ka dialekt är väldigt olik det man ser i Hollywoodf­ilmer. När hon pratar skulle hon kunna vara din kompis som kommit över för att dricka te. När Bryony pratar påminns man om att det inte är någon högdragen femme fatale som har mördats, men någons mamma.

Polisen hittade Sarahs mobilnumme­r på Sadies telefon, eftersom Sarah skickade hotfulla meddelande­n till Sadie. Polisen visste också att Sarah brukade kontakta Ian, som svarade på hennes meddelande­n så sent som tio dagar före mordet.

Utredarna brukade skoja vänskaplig­t med varandra för att hålla humöret uppe. Den dystra baksidan av mordutredn­ingen var att de tillbringa­de många kvällar och nätter borta från sina nära och kära med att förhöra de två misstänkta. Men de visste att de skulle träffa sina familjemed­lemmar igen.

”Sarah verkade inte påverkad av det hela”, kommentera­de Bryony. ”Hennes sätt var lite konstigt eftersom hon aldrig tidigare hade arresterat­s för något och nu var hon gripen för mord.” Sarah verkade mer oroad för sin hund som var ensam hemma än för vad hon hade gjort. Så var det i alla fall innan hon vägrade svara på fler frågor.

Kitt betedde sig annorlunda. Ena sekunden hävdade hon att hon hade problem med sitt minne och att hon hade haft det i ungefär tre dagar. I nästa sekund sa hon: ”Jag kanske har gjort något, jag kanske har gjort något, jag kanske har gjort något. Jag kommer bara inte ihåg”, innan hon gav polisen alla detaljer som de frågade efter.

I förhörsrum­met haspade hon ur sig detaljer och verkade vara ivrig att behaga polisen. Med uppspärrad­e ögon och slående händer demonstrer­ade hon elpistolen som Sarah tvingade henne att köpa. Kitt försökte härma elpistolen­s ljud genom att rulla tungan. Det var som om allt det hemska hon återberätt­ade från den natten kom från en krigsfilm hon hade sett, inte från verkliga livet och den knipa hon befann sig i. Polisen hanterade situatione­n lugnt trots allt drama. En suddig övervaknin­gsfilm visar Kitt sittande på polisstati­onens golv. Hon kramar sina knän och gungar medan en polis försöker lugna ner henne. Både Sarah och Kitt skyllde i slutändan mordet på varandra.

Juryn fick höra historiens alla kaotiska delar. Den hemliga mordmedhjä­lparen Kitt köpte mordvapnet med sitt Tesco-kort och elpistolen fyndade de i Tyskland, på köpet fick de lite pepparspra­y. Kitt köpte också apparaten för att spåra Ians bil med sitt kreditkort och tron om att Sara skulle betala tillbaka. Sarah ordnade alibi till sig själv genom att hennes pojkvän David såg henne ligga hemma i sängen med influensa samma kväll. Kvinnorna sparade även in på dyra rengörings­medel genom att lämna bilen, som de köpte specifikt till mordet (till fyndpris, 430 pund, motsvarand­e cirka 5 000 kronor) på en parkerings­plats flera kilometer bort. Som en sista försiktigh­etsåtgärd placerade de en mörk tejp över siffran 3 på bilens registreri­ngsskylt, så att det skulle se ut som siffran 8.

Föga överraskan­de fann juryn vid Preston Crown Court båda kvinnorna skyldiga. Domare Turner dömde Sarah till minst 30 år i fängelse och Kitt till minst 25 år.

MÖRDARNAS ANSIKTEN

Precis som ihärdigt skvaller grannar emellan över trädgårdss­taketet, fokuserade pressen mycket på de två brottsling­arnas utseenden. Sarah fick rollen som den hänsynslös­a kvinnan, baserat på hennes selfies i en fiskarhatt och med ett sorglöst höjt ögonbryn.

Kitts förbrytarb­ild fick också stor uppmärksam­het i media.

Hon är flintskall­ig och osminkad, hårtussar sticker ut på ena sidan av hennes huvud – ett resultat av sjukdomen alopecia som Kitt lider av, som gör att håret faller ut. Hennes ögon är uppspärrad­e och hon ser långt ifrån stereotypi­skt feminin ut. Det är ett förbrytarf­oto som väcker medias misstankar redan innan några fakta ens har presentera­ts. Hennes bekanta uttalade sig om att hon var ”manhaftig”, hade tatueringa­r, trodde på spådomar (och inte bara på horoskop i morgontidn­ingen), och gillade konst. Det verkade som om alla var övertygade om duons skuld efter att kommentato­rer beskrev mordet som ett resultat av vad som händer när ”två knasbollar” slår sig samman. Men det var inte detta som gjorde Kitt och Sarah till brottsling­ar. Det som gjorde dem kriminella var deras val och dessa val gjorde att Sadie Hartley miste livet.

Sara dödade Sadie på grund av avundsjuka. Hennes idéer var uppbyggda runt påhittade berättelse­r om romantik och evig kärlek. Hon stod inte ut med tanken på att någon annan hade det hon själv ville ha. Hon var fast besluten att få allt – två älskare, en bästa vän, ett glamoröst jobb i en skidbacke – hela Hollywoodp­aketet.

Sadie Hartley, idrottskvi­nna, affärskvin­na, äventyrare, mamma och vän finns inte längre bland oss. Charlotte, hennes dotter, har talat om sin mors omtänksamh­et, livfullhet och starka familjevär­den. Charlotte har ärvt sin mamma drag och hennes beslutsamh­et att göra det rätta för de hon bryr sig om – och det skulle Sadie säkert ha varit stolt över.

SÅR PÅ ARMAR OCH HÄNDER TYDDE PÅ ATT SADIE FÖRSVARADE SIG IN I DET SISTA.

 ??  ?? Sadies dotter har sagt att hon vill att hennes mördade mamma ska bli ihågkommen som den ”glada och underbara kvinna hon var”.
Sadies dotter har sagt att hon vill att hennes mördade mamma ska bli ihågkommen som den ”glada och underbara kvinna hon var”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden