Kvinnor som mördar

EN DÖDLIG DOS

-

CyCyanid är en kemikalie som de flesta människor kommer i kontaktk med regelbunde­t i olika former. Det finns små mämängder i mandel, i stenfrukte­r som aprikoser och äpäpplen, tobaksrök och bilavgaser.

När man talar om cyanidgift menar man vanligtvis sasaltet, antingen kalium eller natriumcya­nid. Det ser ut sosom vanligt salt (natriumklo­rid) som vi strör på vår mat. Denna form är faktiskt helt ofarlig, men om saltet kommer i kontakt med magsyra förvandlas det till vätecyanid och en liten dos kan döda de flesta djur.

Det krävs bara en dos på 200–300 milligram av cyanidsalt för att döda en människa på 70 kg – det är mindre än en halv tesked. Cyanid dödar genom att hindra de röda blodkroppa­rna från att ta upp syre. Det blir som att andas i en syrefattig miljö. En dödlig dos kan orsaka andfåddhet, magkramper, smärta i bröstet, plötslig förändring i hjärtfrekv­ens, kramper, kollaps. Döden inträffar ungefär 30 minuter senare.

Tiden som giftet verkar är både skrämmande och smärtsam för personen. Försök på djur med akut cyanidförg­iftning visar att hjärnan börjar arbeta aktivt innan nervceller­na bryts ner och dör.

En indikation på att offret har förgiftats med cyanid är blodets färg. Blodet blir ljusrosa och efter döden får kroppen samma färg. I kombinatio­n med andra tecken kan detta få rättsläkar­en att testa offret för cyanidförg­iftning.

Det är viktigt att tänka på att testet inte nödvändigt­vis behöver bli positivt, men mordutreda­re kommer att ha det i åtanke tillsamman­s med andra faktorer som till exempel omständigh­eterna, för att avgöra om offret dog av cyanidförg­iftning.

CYANID CY KAN VARA DÖDLIGT, MEN DÖDEN INTRÄFFAR IN INTE NÖDVÄNDIGT­VIS SÅ SNABBT OCH SMÄRTFRITT SM SOM DET KAN VERKA PÅ FILM.

 ??  ?? Detta grova, vita pulver är en dödlig dos av kaliumcyan­id. Det täcker knappt ett mynt. Det var ungefär en så stor dos
Detta grova, vita pulver är en dödlig dos av kaliumcyan­id. Det täcker knappt ett mynt. Det var ungefär en så stor dos

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden