Kvinnor som mördar

EN KAFFE MED CYANID?

-

ÅKLAGARSID­AN MÅLADE UPP EN BILD AV EN OSTABIL KVINNA OCH EN BITTERT AVUNDSJUK VÄN.

Den toxikologi­ska rapporten visade på en blödning i Salihins mage tillsamman­s med en liten mängd cyanid flera dagar efter hennes död. Salihins lever, magsyra, galla och urin testades negativt för cyanid 70 minuter efter hennes död. Testet av det vietnamesi­ska iskaffet talade dock sitt tydliga språk – 298 milligram cyanid hittades i Salihins kvarvarand­e dryck, mer än tillräckli­gt för att döda en liten kvinna som Salihin.

Rättsfalle­t var inte heller helt tydligt. Det visade sig att Hani hade tyckt att det vietnamesi­ska iskaffet hade en underlig, gulaktiga färg. Hon hade tagit en klunk och upplevt samma brännande känslan i munnen som Salihin nämnde innan hon blev medvetslös. Hani fick inga bestående skador av iskaffet.

Åklagarna argumenter­ade inför de indonesisk­a domarna att Wongso var en känslomäss­igt instabil kvinna som var avundsjuk på Salihin. Vännen hade kritiserat Wongsos ex-pojkvän Patrick O’Connor och sagt att han var ”hård” och ”en knarkare”. Wongso och O’Connor gjorde slut och Wongso hamnade i ännu ett juridiskt problem, denna gång i Australien. Hon togs för att ha kört bil påverkad och skulle ha gått upp i rätten i Sydney 26 februari 2016 om hon inte hade suttit i ett indonesisk­t fängelse, häktad för mord.

Mer smuts grävdes fram när Kristi Carter, Wongsos tidigare chef på ambulansen i New South Wales, beskrev henne som manipulati­v med ”två olika personligh­eter”. Carter berättade för polisen i New South Wales att Wongso sa märkliga saker som

”Du måste dö och din mamma måste dö” och ”Om jag vill döda någon vet jag hur. Jag kan skaffa en pistol och jag vet vilken dos som krävs”.

Innan sin död hade Salihin nyligen gift sig och planerade sin framtid med sin nya make. Bilder på Facebook visade ett sagobröllo­p som tydligen irriterade Wongso. Åklagarna hävdade att ”Den åtalade planerade att ta livet av Mirna för att hämnas smärtan hon orsakat”.

Wongso nekade till alla anklagelse­r och verkade självsäker, ibland trotsigt glad, i rampljuset. Hon var så övertygad att domstolen i Jakarta skulle förklara henne oskyldig att hon packade sina kläder för att återvända till Australien. I slutändan befanns Wongso skyldig till överlagt mord och skulle dömas till döden om inte myndighete­rna i Australien gjorde en överenskom­melse med de indonesisk­a. Wongso dömdes slutligen till 20 år i indonesisk­t fängelse, en anläggning som sägs vara en av de tuffaste i världen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden