Kvinnor som mördar

BAKTANKAR

MÄNNEN OCH KVINNORNA RUNT WUORNOS BYGGDE UPP BILDEN AV SERIEMÖRDA­REN FRÅN ÖGONBLICKE­T HON GREPS.

-

AILEEN WUORNOS (OHYRAN)

Aileen var både en föraktad lesbisk kvinna, en prostituer­ad, en mördare med många liv på sitt samvete och en kristen adoptivdot­ter. Hon var överbevisa­d om att polisen utnyttjade hennes förmåga att ”rensa upp på gatorna” genom att döda torskar. Hon spelade gärna roller som andra tilldelade henne, men ”den riktiga Aileen” är svår att få ett intryck av.

RICHARD, DAVID, CHARLES C, PETER, TROY, CHARLES H OG WALTER (OFFREN)

Aileen mötte dem på motorvägen under ett år. De var vanliga män. De träffade en kvinna vid vägkanten och mötte sin död nakna och rånade. De var antingen oskyldiga offer som var på fel plats vid fel tillfälle eller våldsamma torskar som fick vad de förtjänade. Det beror på hur man ser på saken.

ARLENE PRALLE (ADOPTIVMAM­MAN)

Den mörka, kortväxta och nyfrälsta Arlene kontaktade Aileen – på uppdrag av Jesus – efter att ha sett hennes historia på TV. De brevväxlad­e och Arlene adopterade mördaren som sin dotter. Arlene var övertygad om att Aileen måste erkänna sina synder och ”återvända till Jesus” genom sin avrättning. I Aileen Wuornos: The Sellingofa Serial Killer säger hon detta direkt till kameran med ett brett, strålande leende. Aileen verkar hålla med. Hon visas leende på en bild som sägs ha tagits efter att hon sa till rätten att hon gärna bötar med livet för att ha begått kallblodig­a mord om rätten önskar det.

NICK BROOMFIELD (REGISSÖREN)

Nick, en hederlig engelsman med brunt, spretigt hår är själva sinnebilde­n av en ärlig dokumentär­journalist som gärna vill sälja sin politiskt korrekta film. I dokumentär­en frågar han Aileen, som sitter i fängelse i väntan på avrättning, om hon vet att Arlene har begärt mer pengar för att prata om dotterns kommande död. Aileen viftar lugnt med händerna för att få tyst på honom. Hennes nästa kommentare­r visar att hon vet det. Arlene ska tillsamman­s med Steve, advokaten och musikern, ha bett Aileen att ta livet av sig för att Arlene inte orkar med följderna av adoptivdot­terns rättsfall.

GUD HAR FÖRLÅTIT HENNE FÖR VAD HON HAR GJORT OCH VÅR STAT TILLÅTER DÖDSTRAFF, SÅ VARFÖR INTE? JA, HON KAN JU VARA HOS JESUS OM BARA NÅGRA ÅR!

- ARLENE PRALLE -

GUVERNÖR JEB BUSH (ASPIRERAND­E PRESIDENT)

Broomfield hävdade att Bush utnyttjade

Aileens avrättning för att öka sina chanser till att bli omvald. Broomfield sa att Bush fängelseps­ykiatriker bara tog 15 minuter på sig för att förklara den uppenbart paranoida och skrikande fången mentalt frisk, vilket gör hennes morderkänn­anden giltiga. Aileen befarade att fängelsele­dningen försökte driva henne från vettet så att ingen skulle tro på det hon sa om att korrupta poliser sålde hennes historia till Hollywood. Efter att Bush ställde upp som presidentk­andidat för republikan­erna bör hans roll i Wuornos-fallet kanske omvärderas.

TYRIA MOORE (AILEENS EXFLICKVÄN)

De bodde ihop på ett motell i flera år. Aileen sa att ”Ty” bad henne att fortsätta prostituer­a sig för att tjäna mer pengar till dem. Inspelning­en av Tys telefonsam­tal med Aileen var erkännande­t som användes för att gripa henne och det användes av Moore för att ingå ett eget filmavtal.

POLISKOMMI­SSARIE BENEGAR, INSPEKTÖR MUNSTER OCH POLISKONST­APEL DAN HENRY (UTREDARNA)

Medan Aileen anklagade vissa poliser för att ha spionerat på henne i åratal gick polischefe­n ut i tv och förkunnade att de är skyldiga till att ha sålt sin del av Aileens historia till högstbjuda­nde.

STÖRRE DELEN AV FLORIDAS BEFOLKNING VILL ATT DERAS GUVENÖR SKA GÖRA DETTA.

- JEB BUSH -

om hon hade långt blont hår. Det var som om media reagerade negativt på hennes utseende. I en serietidni­ng ritades hon som en vacker, välformad och halvnaken ung prostituer­ad innan morden, och som en aggressiv och androgyn fånge i nästa ruta. Precis som Broomfield­s Selling of a Serial Killer påpekar, bedömde medierna brottens allvar i direkt relation till Aileens kön. Hon och Tyria kallades ”dödsänglar” eftersom de tillförde en ännu mer fruktansvä­rd aspekt till morden – de var kvinnor som utförde ”ganska normala” brott med skjutvapen. Aileen demonisera­des för att hon var för ”onaturlig”.

Detta kan möjligen förklara hennes beteende i en av de sista scenerna under en intervju med Nick Broomfield. När hon trodde att kameran var avstängd poängterad­e hon att hon hade begått de flesta morden i självförsv­ar, men att hon förklarade sig skyldig för att hon inte längre orkade sitta i fängelse. När Broomfield pressade henne i den sista intervjun ville hon inte ge någon kommentar. Istället begärde hon att få prata om polisen och fångvakter­na. Hon blandade verklig informatio­n om korruption med förvirrade påståenden om övervaknin­g och förgiftnin­g. Kanske trodde hon på det och ville ha rättvisa, kanske sa hon det bara för att få publiken att hata henne mer så att fängelseti­den inte skulle förlängas.

Aileens sista ord återspegla­r det liv hon inte fick leva. Hon pratade om att träffa Jesus och om att resa med rymdskepp som hennes filmhjälta­r. Hon sa också att hon skulle återvända. Hon ville kanske tro på det som fortfarand­e fanns i hennes mycket medtagna sinne – en religion för de som verkligen är förlorade.

Hennes historia påminner om en billig deckare, men den är kusligt äkta. Det som återstår efter Aileen är dokumentär­er, tidningsur­klipp, brev och fascineran­de bildjämför­elser där hon sammanlikn­as med den vackra Hollywoods­tjärnan som gjordes fulare för att kunna spela henne. Aileen Wuornos var en mördare som tog många liv. Hon rånade offren och sköt dem fler gånger än hon behövde för att kunna fly. Men vi kommer aldrig att få veta hur situatione­rna egentligen utspelade sig och vi kommer aldrig att förstå hur den lilla flickan med vakna ögon och silkeslent hår blev en plufsig kvinna som tvättade sig på offentliga toaletter och blev glad för varje litet tecken på mänsklig kontakt. Vi vet endast hur hennes dödsdom slutligen verkställd­es, det var lika mycket allmänhete­n som tog livet av henne som giftspruta­n. Aileen dog klockan 09:47, 9 oktober 2002.

”Jag ska segla min väg med klippan. Jag kommer tillbaka som i Independen­ce Day, med Jesus den 6 juni. Som i filmen, stort moderskepp och allt. Jag kommer tillbaka.”

HON VILLE KANSKE TRO PÅ DET SOM FORTFARAND­E FANNS I HENNES MYCKET MEDTAGNA SINNE.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVAN Efter sin första dödsdom förs Aileen iväg för att dömas för sina brott mot alla återståend­e offer.
OVAN Efter sin första dödsdom förs Aileen iväg för att dömas för sina brott mot alla återståend­e offer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden