Kvinnor som mördar

HÄXMAGI

-

SANTERIA Afrika

Santeria har sitt ursprung i Afrikas Yorubareli­gion och är en dyrkan av folkets elementära andar, Orisha, förklädda som romersk-katolska helgon. Religionen kom till Amerika med slavar från Yoruba som ville hedra sitt traditione­lla dyrkande utan sina herrars vetskap.

Traditione­n innefattar spådomar, trans, trummor och dans – som ett sätt att kommunicer­a med förfäderna. Präster och prästinnor kan också offra djur under ceremonier­na. Santeria var ursprungli­gen ett skällsord som betydde ”helgon” och som användes av slavarnas herrar för att indikera slavarnas utåt sett lätta konverteri­ng till kristendom­en. Utövare föredrar att kalla sin religion Regla de Ocha eller ”Orishas styre”.

PALO MAYOMBE Kongo

Denna tro utvecklade­s i det spanska riket bland centralafr­ikanska slavar som kom från Kongoregio­nen. Enligt tron kan naturliga föremål som kallas nganga, särskilt pinnar, ha krafter som ofta är kopplade till de dödas andar. Man tror att dessa andar kan tillkallas för hjälp och vägledning genom ritualer. Föremål som ben, inklusive människobe­n, används ofta och utövandet har kopplats ihop med gravplundr­ing i Venezuela och New Jersey i USA. Andra, mindre kontrovers­iella aktivitete­r, är dans och musik. Det är anmärkning­svärt att inte alla som utövar Palo Mayombe använder mänskliga kvarlevor eller föremål som är kopplade till brott.

BRUJERIA Centralame­rika

Detta utövande koncentrer­ar sig på spådomar och försök att hitta dold informatio­n. Man använder metoder som astrologi, förutsägel­ser och andebesvär­jelser – kommunikat­ion med de döda. Fokus ligger på naturens andar och man använder också narkotiska substanser som svamp, peyote och coca för att framkalla religiösa visioner och psykiska tillstånd. De som utövar brujeria använder sig av trollforml­er och trolldryck­er, men de kan också utföra curanderis­mo, ett sätt att läka.

NARCOSATAN­ICA-KULTEN KOMBINERAD­E FLERA OCKULTA TRADITIONE­R:

 ??  ??
 ??  ??                                                                         när polisen sökte igenom Adolfos gård.
när polisen sökte igenom Adolfos gård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden