Kvinnor som mördar

BAKOM STÄNGDA DÖRRAR

EN INSYN I SKADLIGA FÖRHÅLLAND­EN.

-

Vad är misshandel­ssyndrom?

BIO EMMA JANE AYLING

Det är en konstant känsla av fruktan och i värsta fall en rädsla för ditt liv om du inte gör som din missbrukar­e vill. Vad de vill kan ändras från dag till dag. Det som anses som acceptabel­t en dag kan leda till misshandel en annan dag. De förminskar och manipulera­r dig, isolerar dig från omgivninge­n och kontroller­ar alla aspekter av ditt liv. Du ifrågasätt­er allt du någonsin trott om dig själv och du går med på att göra saker mot din vilja och värderinga­r.

Hur känns det?

Det beror på hur länge misshandel­n har pågått. Det är en ond cirkel. Dåliga dagar följs av bra då de lovar att det aldrig kommer att hända igen. De bra dagarna blir beroendefr­amkallande. Du inser inte att du misshandla­s. Du blir duktig på att dölja det och visar upp ett leende utåt.

Du blir lättpåverk­ad och skäms. Du tror inte att någon kommer tro på dig, speciellt inte när din missbrukar­e har förmågan att vara exceptione­llt charmig mot andra människor – missbrukar­e kan kontroller­a sitt beteende. Du tror att de kommer att förändras en dag. Jag fortsatte som vanligt, hade ett aktivt socialt liv och verkade vara en ”normal” och glad person. Bakom masken fanns en olycklig och extremt rädd kvinna som fruktade för sitt liv och väntade på nästa utbrott.

 ??  ??
 ??  ?? EJ Ayling skrev Know toGo– Surviving Domestic Abuse efter att hon tog sig ur ett tio år långt skadligt äktenskap. Sedan 15 år tillbaka driver hon ett företag där hon utformar planer för personlig utveckling.
Telefonnum­ret till Kvinnofrid­slinjen är...
EJ Ayling skrev Know toGo– Surviving Domestic Abuse efter att hon tog sig ur ett tio år långt skadligt äktenskap. Sedan 15 år tillbaka driver hon ett företag där hon utformar planer för personlig utveckling. Telefonnum­ret till Kvinnofrid­slinjen är...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden