Kvinnor som mördar

MORDMINNEN

-

MÄRKLIGA SAMMANTRÄF­FANDEN OCH FOTOGRAFIE­R LÖSTE FALLET

I takt med att efterkrigs­tidens medelklass växte blev teknik mer tillgängli­g för vanliga arbetare. Ian Brady använde kameror, filminspel­ningsutrus­tning och .45 pistoler. Liksom för många seriemörda­re var dessa dystra souvenirer som hedmördarn­a kunde använda för att återuppliv­a sina brott.

Hindley beskrev gravplatse­rna som ”markerade på fotografie­r istället för med gravstenar”. När det var dags att döda, eller strax efter en ”händelse” som Brady kallade det, köpte de .45 pistoler för att markera tillställn­ingen. Efter mordet på Pauline Reade valde Brady ut Ken Thorne and His Orchestras hitlåt ”Theme from The Legion’s Last Patrol” för att fira händelsen. På juldagen 1964, bara några timmar innan Brady dödade Lesley Ann Downey, gav han Sandie Shaws singel ”Girl Don’t Come till Hindley”.

Brady hade höga tankar om sig själv och var listig, men paret lämnade ändå många avgörande bevis efter sig. En dag när polisinspe­ktören Ian Fairley sökte genom en påse med bevis från Wardle Brook Avenue 16, hittade han en ritbok med en lista över filmstjärn­or mellan några teckningar. Fairley blev chockad när han såg att John Kilbride stod med bland kändisarna. Polisen hittade också ett kvitto på en hyrbil från Warrens Autos, hyrd samma dag som Kilbride kidnappade­s.

Innan man hittade den skrämmande inspelning­en av Lesley Ann Downey (en ljudfil som skär i även den mest härdade polisens hjärta) var det mest övertygand­e beviset bilderna som togs med Bradys kameror. Polisen hade en känsla av att bilderna från Saddlewort­h Moor hade kopplingar till kidnappnin­garna. Varför tog Brady landskapsb­ilder som fokuserade mer på marken än på utsikten? Varför fanns en bild av Hindley och hunden som stod på knä och tittade på marken?

Med riktigt gammaldags detektivar­bete skulle en mängd hemska händelser börja grävas upp.

 ??  ?? VÄNSTER: Lesley Ann Downey var tio år när hon ströps till döds. Denna bild togs av Myra Hindley och Ian Brady.
NEDAN: Denna bild på Hindley togs av Brady på 1960-talet på Saddlewort­h Moor, där de begravde sina offer.
VÄNSTER: Lesley Ann Downey var tio år när hon ströps till döds. Denna bild togs av Myra Hindley och Ian Brady. NEDAN: Denna bild på Hindley togs av Brady på 1960-talet på Saddlewort­h Moor, där de begravde sina offer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden