Kvinnor som mördar

SLYNGEL OCH UTSTÖTT

-

DAVID SMITH VAR PÅ FEL PLATS VID FEL TILLFÄLLE.

17-åriga David Smiths olyckliga inblandnin­g i det sista mordet kan tolkas som en varning. Han var i vardagsrum­met på Wardle Brook Avenue 16 när Ian Brady yxmördade Edward Evans. Brady högg Evans i huvudet och överkroppe­n 14 gånger. Smith hjälpte till att städa upp på brottsplat­sen. Sedan gjorde han något som Brady och Hindley inte hade kunnat föreställa sig.

Efter att han gick hem fick han ett sammanbrot­t framför sin fru Maureen, som var Hindleys lillasyste­r. Paret gick till polisen. Smith var säker på att Brady och Hindley kunde dyka upp när som helst och tog med sig en skruvmejse­l och en kökskniv till polisstati­onen. Historien han berättade för polisen verkade osannolik. Sådant händer inte i deras stad, skrattade polisen. Men det gör det. Och det hade det precis gjort.

Brady hade beslutat sig för att ta pojken under sina vingar, han trodde pojken bar på samma mörker som han själv. Yxmordet sägs ha varit ett test för att se om Smith klarade av en sådan händelse. Pojken var tveklöst en utstött slyngel, men Brady trodde nog att pojken hade det i sig – att döda och göra sig av med offren. När brottsling­arna slutligen greps och åtalades för mordet på Edward Evans, skyllde båda på Smith. Vissa utredare trodde att Smith var lika skyldig som Brady och Hindley, så de försökte bryta ner honom under förhöret.

Utredaren Joe Mounsey i Ashton-Under-Lyne såg honom för den han var – en ung pojke som plötsligt kastades in i en värld han inte kunde förstå. Smith var en liten bandit, men han var ingen mördare, och han städade upp på brottsplat­sen på grund av självbevar­elsedrift. Smith blev huvudvittn­e i domstolen Chester Assizes, men han blev inte hyllad som en hjälte, tvärtom utsattes han för allmänhete­n hat. Människor i Manchester och på andra håll i landet kunde inte tro att Smith och Maureen inte hade sett vad deras familjemed­lemmars höll på med. De var väl vänner och umgicks mycket? Var inte Brady svåger till Smith? Hade de inte varit på picknick uppe på heden tillsamman­s och skjutit med revolver och pistol? (Myra hade en .38 Smith & Wesson och en .45 Webley som hon köpte genom sitt medlemskap i Cheadle Rifle Club.)

Det tog några decennier, men Smiths rykte blev rentvått. Idag kan han betraktas som en man som gjorde det rätta, trots att han resten av livet hemsöktes av vad som hände den natten.

Han dog av cancer 2012, 64 år gammal. Maureen dog av en hjärnblödn­ing 1980, 34 år gammal. Paret skilde sig i början av 1970-talet, det förflutna var ett alltför tungt bagage att bära med sig i ett nytt liv.

 ??  ?? 17 år gammal blev David Smith vittne till mordet på Edward Evans.
17 år gammal blev David Smith vittne till mordet på Edward Evans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden