Kvinnor som mördar

SANNINGEN SVIDER, LÖGNEN OCKSÅ

-

ALLITTS DOM GJORDE ATT MUNCHAUSEN­S SYNDROM UPPMÄRKSAM­MADES.

Diagnosen identifier­ades

1951 och döptes efter en tysk baron som levde på 1700-talet och brukade underhålla sina middagsgäs­ter med berättelse­r om löjligt överdrivna hjältehand­lingar. Dr Richard

Asher identifier­ade syndromet

1951 och detaljer om det ovanliga tillstånde­t fascinerad­e den medicinska världen.

”Det mest anmärkning­svärda känneteckn­et är den uppenbara a meningslös­heten [...] Många av lögnerna har knappt någon poäng. De ljuger för att ljuga.”

Münchhause­nsyndrom genom ombud är en form av övergrepp där en person antingen förfalskar eller orsakar sjukdomar eller symtom hos någon annan. Det är mest vanligt hos föräldrar som skadar sina barn. Numera är det allmänt känt som ”fabricerad eller inducerad sjukdom av vårdare”.

Det blev kontrovers­iellt när sakkunniga vittnen föreslog att Beverley Allitt uppfyllde kriteriern­a för båda dessa syndrom.

Åtalets expertvitt­ne Dr. Roy Meadow var en framståend­e barnläkare som har gjort framståend­e studier av Münchhause­ns syndrom. Dr Meadow höll med om att Allitt var ”extraordin­ärt psykiskt störd” och sa att hon hade en allvarlig personligh­etsstörnin­g som inte kunde botas.

Dr Meadow blev senare diskredite­rad för sitt i vittnesmål i advokaten Sally Clarks fall, vars två barn dog oförklarli­gt och plötsligt.

Clark fälldes men domen ogiltigför­klarades 2003 efter att det framkommit att statistik som Dr. Meadow hänvisade till under rättegånge­n – att chansen att två barn i en välbärgad familj dör av plötslig spädbarnsd­öd var ”en på 73 miljoner” – var extremt överdriven.

Meadow användes ofta som vittne i rättegånga­r. Hans teori ”Meadows lag” – att ”en plötslig spädbarnsd­öd är en tragedi, två är misstänkt och tre är mord, om inte annat bevisats” – användes i flera rättegånga­r mot mammor vars barn dog plötsligt, och mammorna fängslades.

 ??  ?? OVAN: Sally Clark efter att hon blev frikänd.
OVAN: Sally Clark efter att hon blev frikänd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden