Kvinnor som mördar

ATT LURA EN ”FOLIE A DEUX”

-

VAD ÄR FOLIE A DEUX?

Folie a deux var en gång ett tydligt, sällsynt och erkänt psykisk tillstånd/ störning. Det beskrevs för första gången 1877. I den ursprungli­ga beskrivnin­gen, som var social och inte psykiatris­k, skapar en person en illusion och lägger över den på en annan. Den andra personen är först oemottagli­g men ger gradvis efter och illusionen blir rimlig.

Personerna står varandra nära (vanligtvis är det ett förälder-barn eller syskonsysk­on förhålland­e). En av personerna är vanligtvis dominerand­e och drivande, den andra är undergiven. Cirka 90 procent av fallen utgörs av familjemed­lemmar och medelålder­n är 46–53 år. Folie a deux har tagits bort från den femte upplagan av American Psychiatri­c Associatio­ns stora diagnostis­ka handbok eftersom det finns lite bevis för tillstånde­t.

VAD ORSAKAR DET?

Nästan alla rapportera­de fall förekommer i samband med andra psykiska sjukdomar – som schizofren­i, vanförestä­llningar, depression etc. Viss forskning tyder på att dysfunktio­nella relationer är en riskfaktor.

KAN FOLIE A DEUX BOTAS?

Antidepres­siva och antipsykot­iska läkemedel och fysisk separation har använts [som behandling] och dessa verkar vara effektiva. Psykoterap­i har använts främst för den undergivna personen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden