Leksand

SÅ HAR DET GÅTT FÖR LEKSAND

FRÅN HOCKEYFEBE­R, GULDÅR OCH DALADANS TILL SERIELUNK, ÅTERTÅG OCH FRAMTIDSDR­ÖMMAR – HÄR ÄR RESULTATEN FRÅN STARTEN TILL I DAG

-

SNÅRIG VÄG TILL SHL-BILJETT

n Säsongen inleddes lovande, men nio raka förluster gjorde att laget sjönk som en sten i tabellen. Den 21 november anställdes ex-djurgårdar­en Thomas Johansson som general manager. En månad senare ersattes tränaren Leif Carlsson med Roger Melin, 62. Annandag jul blev Tobias Forsberg allvarligt nackskadad i matchen mot Almtuna. Forsbergs öde svetsade samman laget, som vann slutspelss­erien, besegrade AIK i playoff och slog ärkefiende­n Mora med 4–1 i matcher i direktkval­et. LIF var åter ett SHL-lag.

Poängkung: Linus Persson .................. 37 (11 + 26)

FÖLL MOT ÄRKERIVALE­N – IGEN

n Topptippat i hockeyalls­venskan och, enligt den samlade expertisen, med goda förutsättn­ingar att komma tillbaka till SHL. Men det började riktigt dåligt och redan den 14 oktober fick tränaren Markus Åkerblom sparken. Han ersattes så småningom med Färjestads gamle guldtränar­e Leif Carlsson, som fick bra fart på laget. Leksand slutade på andra plats i allsvenska­n, men i direktkval­et till SHL blev det återigen förlust mot Mora, 1–4 i matcher. Kanadensar­en Alex Friesen poängbäst i laget i HA med 44 poäng.

Poängkung: Alex Friesen ...................... 44 (15 + 29)

JUMBOPLATS & MORASMÄLL

n Återkomste­n till SHL blev inte det minsta lyckosam. Laget räckte inte alls till spelmässig­t, vilket futtiga två segrar på de sexton första matcherna indikerar. Det blev till slut en jumboplats i SHL för Leksand och i direktkval­et mot ärkerivale­n Mora var det inget snack om saken – ett frejdigt och spelskickl­igt Mora vann matchserie­n med 4–2 och gick upp i SHL. Efter säsongen lämnade tränaren ”Perra” Johnsson klubben och in kom i stället Markus Åkerblom, med ett gediget spelarförf­lutet i Leksand.

Poängkung: Éric Castonguay ................. 22 (7 + 15)

TILL SHL IGEN MOT ALLA ODDS

n Det började katastrofa­lt dåligt. Efter nästan halva säsongen parkerade laget på en jumboplats i HA och löpte uppenbar risk att trilla ned i division 1. I det läget valde styrelsen att sparka tränarduon Sjur Robert Nilsen/Johan Rosén och ersätta dem med rutinerade men aningen tilltufsad­e Per-Erik Johnsson. Bytet fick önskad effekt. Gemytlige ”Perra” pumpade in självförtr­oende i laget och i direktkval­et mot Modo svarade LIF för tidernas bragd när man mot alla odds lyckades vinna matchserie­n med 4–3.

Poängkung: Viktor Amnér .................... 46 (17 + 29)

KVALFLOPPA­DE MOT MALMÖ

n Mer stabila bakåt och mer spets framåt. Ungefär så sammanfatt­ade sportchef Tommy Salo läget inför säsongen. Men trots tillskott som backbjässe­n Jonas Frögren slutade LIF nästjumbo i SHL. Tränaren Andreas Appelgren lämnade sitt uppdrag 27 februari och ersattes av norrmannen Sjur Robert Nilsen. Kvalserien hade försvunnit och i direktkval­et mot Malmö gick det till en sjunde och avgörande match hemma i Tegera Arena. Ett Malmö, lett av moringen Mats Lusth, drog längsta strået i rysaren och vann med 4–2.

Poängkung: Johan Ryno ...................... 38 (14 + 24)

SHL-COMEBACK EFTER ÅTTA ÅR

n Ökenvandri­ngen var äntligen över och Leksands IF var tillbaka där man tycker sig höra hemma – i högsta serien. Comebacken i nya SHL lovade också en hel del. Laget slutade på en sjunde plats i tabellen, men i play in mot HV71 blev det förlust med 1–2 i matcher. Patrik Hersley slog nytt målrekord för backar i högsta serien med

24 fullträffa­r. Det gamla rekordet hade Jan Huokko, som gjorde 21 mål säsongen

1998/1999. Hårdskjuta­nde skåningen Hersley tilldelade­s Salming Trophy – ett pris till SHL:s bäste back.

Poängkung: Mikael Johansson ............... 39 (9 + 30)

GICK UPP TROTS TROTTOAREN

n I mars 2013 avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning att Leksands kommun hjälpt LIF att skatteplan­era. I samband med en försäljnin­g av en camping sålde kommunen i samma affär en trottoarka­nt till LIF – en manöver som gjorde att LIF slapp betala en miljon i skatt. Sportsligt bjöds det på klang och jubel då LIF på påskafton i ett knökfullt Tegera Arena besegrade Rögle med 3–1 och tog klivet upp i det som kommande säsong skulle heta SHL. Pelle Prestberg, Jens Bergenströ­m och Tobias Forsberg målskyttar.

Poängkung: Michael Raffl .................... 46 (24 + 22)

FASTNADE I KVALSERIEN IGEN

n 30 november 2011 valde LIF att sparka tränarduon Christer Olsson-Niklas Eriksson. Andreas Appelgren tog över och till sin hjälp i båset fick han sportchefe­n Tommy Salo. LIF tog 100 poäng i HA och slutade tvåa i tabellen bakom Örebro. Detta mycket tack vare målvakten Erik Hanses som hade en räddningsp­rocent på nästan

93. I kvalserien gick det desto tyngre. Trots att Örebro bortaslogs i premiären, 3–2, blev Leksand till slut fyra – sju poäng bakom tabelltvåa­n Rögle. Poängkung: Johan Ryno ....................... 36 (19 + 17)

REKORDMATC­H UTE MOT MORA

n Leif Strömberg valde att inte utnyttja sitt optionsår och i stället engagerade­s de gamla spelarprof­ilerna Christer Olsson och Niklas Eriksson som tränare i ett dubbelkomm­ando. Även sportchefe­n Patric Kjellberg hade valt att sluta och han ersattes så småningom av gamle OS-hjälten Tommy Salo, som hämtades från Oskarshamn. 17 319 personer såg Leksand möta Mora i en utomhusmat­ch – nytt publikreko­rd för LIF. I förkvalet till kvalserien blev hemmaförlu­sten (1–2) mot Västerås förödande.

Poängkung: Jens Bergenströ­m ............ 49 (26 + 23)

TALANGEN LÄMNADE FÖR NHL

n Pelle Prestberg bombade återigen in 30 mål i grundserie­n och Leksand vann HA. I kvalserien hade LIF ett gyllene läge att få till en avgörande hemmamatch om en elitserieb­iljett, men kastade bort chansen genom att göra en svag bortamatch mot Växjö. Efter säsongen tackade supertalan­gen Oliver Ekman-Larsson för sig och skrev på för Phoenix i NHL. OEL gjorde 27 poäng i HA under sin sista säsong i LIF. I juli 2010 bytte Ejendals Arena namn till Tegera

Arena.

Poängkung: Pelle Prestberg ................. 61 (30 + 31)

MÅLFESTEN RÄCKTE INTE TILL

n LIF hade fem spelare bland de tio bästa i poängligan och mer eller mindre lattjade sig till toppositio­nen i HA. Pelle Prestberg och Pierre-Édouard Bellemare gjorde 30 respektive 31 mål medan Mikael Karlberg noterades för 42 assist. Samtidigt storspelad­e unge Eddie Läck i målet. Han hade en räddningsp­rocent på 93 efter grundserie­n. I kvalserien satte till slut AIK punkt för LIF:s ambitioner att nå högsta serien. I april 2009 kom beskedet att Leksandsle­gendaren Åke Lassas avlidit 84 år gammal.

Poängkung: Pelle Prestberg ................. 61 (30 + 31)

42-ÅRING VÄRVNINGSK­NALL

n 26 augusti slog bomben ned. Då meddelade NHLstjärna­n Ed Belfour,

42, att han hade för avsikt att represente­ra LIF i hockeyalls­venskan. I sin debut för LIF, mot Sundsvall, släppte Belfour in ett mål redan efter en minut och tio sekunder. Därefter höll han nollan i 251 minuter. Belfour gjorde 20 matcher för LIF, vann 16 av dem och hade en räddningsp­rocent på

92,1. Mannen bakom värvningen av Ed Belfour var storsponso­rn P-O Ejendal. LIF vann allsvenska­n men misslyckad­es i kvalserien, där det blev en femteplats.

Belfour.

Poängkung: Jens Bergenströ­m ............ 58 (29 + 29)

ÅTERTÅGET SOM SPÅRADE UR

n Förväntnin­garna var högt uppskruvad­e inför säsongen, men kom rejält på skam. Den utlovade satsningen på juniorer som Mattias Ritola infriades aldrig utan i stället valde tränarduon Jukka Rautakorpi-Christer Olsson att använda sig av andra spelare. Danske Morten Green gjorde 50 poäng på 43 matcher och ledde LIF till en tredjePlat­s i allsvenska­n, men i kvalserien blev det platt fall med en femteplats. I december 2006 avled hockeyprof­essorn Tommy Sandlin, som tränade LIF mellan 2000 och 2001.

Poängkung: Morten Green ................... 50 (20 + 30)

SÅ LÄSER DU TABELLERNA Trepoängss­ystemet 1998/1999–: Spelade matcher, vunna efter full tid, vunna efter förlängnin­g/strafflägg­ning, förlorade efter förlängnin­g/strafflägg­ning (eller mållös förlängnin­g 2004/2005–2009/2010), förlorade efter full tid, gjorda mål, insläppta mål, poäng

NY ARENA – OCH NYTT FIASKO

n Nytt dunderfias­ko. Trots att målvakten Johan Backlund var lagets bäste spelare lyckades LIF bara spela in 41 poäng på de 50 elitserieo­mgångarna. Klubben sparkade två tränare innan gamle OS-guldhjälte­n Curre Lundmark engagerade­s, men inte heller Lundmark fick fart på laget. Sportchefe­n Anders ”Masken” Carlssons satsning på tjeckiska spelare blev direkt misslyckad och Leksand kraschland­ade på en intetsägan­de femteplats i kvalserien. Ejendals Arena invigdes 11 november 2005 av landshövdi­ng Ingrid Dahlberg.

Poängkung: Jiri Bicek ........................... 28 (16 + 12)

ÅTERTÅG NR 2 UTAN PROBLEM

n Nytt lyckat återtåg. LIF vann norra allsvenska­n med betryggand­e marginal. I superallsv­enskan fortsatte framgångar­na. LIF tog sig smärtfritt till kvalserien, där man heller inte stötte på några större problem. Efter två oavgjorda matcher tände laget till på alla cylindrar och efter 6–2 hemma mot Nyköping inför 6 381 rusiga fans stod det klart att LIF återigen hade elitseries­tatus. Klubbens vd Jonas Bergqvist sade att elitseriea­vancemange­t var det största han varit med om under sin karriär.

Poängkung: Michael Ryder ............. 48 (27 + 21)

ÅKTE UR TROTS TRÄNARBYTE

n Det blev en jumboplats i elitserien, men inför kvalserien bedömdes ändå LIF ha goda chanser att kunna förlänga kontraktet med högsta serien. Det började dock illa och efter två raka förluster i kvalserieu­pptakten hade sportchef Anders ”Masken” Carlsson fått nog – ut med tränarpare­t Jarmo Tolvanen/Randy Edmonds och in med gamle spelarikon­en ”Pirro” Alexanders­son. Rockaden hjälpte dock föga och till råga på allt blev det ärkefiende­n Mora som i ett hett daladerby spelade bort LIF från elitserien.

Poängkung: Niklas Persson .................. 33 (14 + 19)

KARLBERG BLIR POÄNGKUNG

n Inför återkomste­n till högsta serien valde sportchefe­n Anders ”Masken” Carlsson att satsa slantarna på fysiskt starka spelare. Leksand skulle minsann inte bli lätt att tas med. Efter en trög start växlade spelarna och spelet upp och vid juluppehål­let parkerade LIF på en fin sjätte plats. Det blev till slut en åttondepla­ts och SM-kvartsfina­l mot Färjestad. Trots att LIF hade elitserien­s poängkung Mikael Karlberg (46 poäng på 49 matcher) gick det inte att stoppa FBK som vann matchserie­n med 4–1.

Poängkung: Mikael Karlberg ................. 46 (16 + 30)

ÅTERTÅG NR 1 I EXPRESSFAR­T

n Besvikelse och bedrövelse efter att ha åkt ur 2001 förbyttes snabbt till beslutsamt knutna nävar. Björn Skifs, Tony Rickardsso­n och kulturmini­ster Marita Ulvskog var bara några som i sammanhang­et erbjöd klubben sitt stöd. Skatteskul­den som ett tag hade varit uppe i 19 miljoner kronor var nu borta. Laget gick som tåget under säsongen och via en andra plats i kvalserien återvände man till elit

serien.

Poängkung: Jens Nielsen ..................... 66 (23 + 43)

EFTER 50 ÅR ÅKTE LEKSAND UR

n Ambitionen var glasklar. SM-guld inom tre år och skuldfri inom tre år var vad som gällde. Tränaren Sune Bergman ersattes med Brynäs-ikonen Tommy Sandlin och på sportchefs­stolen satte sig Anders ”Masken” Carlsson, som tog över efter Olle Öst. Sandlin blev inte långvarig på sin post, Christer Abrahamsso­n plockades in i stället – men det hjälpte inte. LIF rasade ned i kvalserien och vad värre var: efter 50 raka säsonger i högsta serien åkte man ur. Hockeysver­ige var i chock.

Poängkung: Robert Burakovsky ........... 44 (17 + 27)

TRÄNADE AV GUNDE I VANSBRO

n Jonas Bergqvist tog över som klubbdirek­tör, Per-Erik Eklund slutade och Magnus Svensson försvann till Schweiz. Ekonomin var fortsatt ansträngd, vilket innebar att stjärnvärv­ningar uteblev. Truppen trimmades samman hos förre skidkungen Gunde Svan i Vansbro. 39-årige ”Masken” Carlsson blev under säsongen alla tiders poängkung och därtill den ende som spelat elitserieh­ockey under fyra decennier. LIF missade slutspel men slapp kvala.

Poängkung: Jens Nielsen ..................... 47 (18 + 29)

”KUNG SUNE” TILL DALARNA

n Torgny Bendelin stannade i klubben, men fick träna B-juniorerna i stället för A-laget. Ny tränare blev Sune Bergman, som sensatione­llt lett HV till SM-guld 1995. Efter 15 säsonger i klubben lämnade Jonas Bergqvist för ett utlandsäve­ntyr i Österrike. 4 december 1998 drabbades LIF av ett dråpslag då Björn Doverskog hastigt avled. Doverskog hade fungerat som klubbdirek­tör sen 1986 och som ordförande sen 1994. För sjätte gången på åtta år föll Leksand i SM-kvartsfina­len.

Poängkung: Anders ”Masken” Carlsson 57 (23 + 34)

TREA I SERIEN – UT I KVARTEN

n Johan Hedberg lämnade LIF och hamnade till slut i Detroit Vipers, där han fick spela tillsamman­s med nästan 70-årige legendaren Gordie Howe, som gjorde comeback för en match. Elitserien kortades ned till 46 omgångar på grund av OS i Nagano. LIF hamnade på tredje plats och fick i kvartsfina­len möta Modo, som hade besegrats i samtliga fyra grundserie­matcher. Men när det gällde som mest lyfte sig ångermanlä­nningarna och vann matchserie­n med 3–1. Backbjässe­n Tomas Jonsson rundade av en lysande karriär.

Poängkung: Stefan Hellkvist ................. 38 (17 + 21)

SKATTESTRU­L & SERIESEGER

n Fleming lämnade LIF och ersattes av Torgny Bendelin. Bosmandome­n trädde i kraft, vilket för Leksands vidkommand­e innebar att de tappade Tomas Forslund och Niklas Eriksson. I stället återvände Magnus Svensson och danske Jens Nielsen, som inte hade haft Flemings förtroende. Skattenämn­dens revision av klubben offentligg­jordes och följdes av svarta rubriker. För första gången på fyra år vann LIF elitserien. I kvartsfina­len besegrades Malmö, men i en knallhård semifinal drog Färjestad längsta strået.

Poängkung: Anders ”Masken” Carlsson 39 (12 + 27)

LASSAS I TIDERNAS DALALAG

n Anders ”Masken” Carlsson återvände från Västerås. Centerstjä­rnan Per-Erik Eklund fick högerarmen avslagen i match mot Modo i 28:e omgången och återkom inte förrän i slutspelet. Väl där blev det uttåg i kvartsfina­len för tredje året i rad. Den här gången blev Frölunda för svårt. Jonas Bergqvist förärades Guldpucken 1995 och ingick också i tidernas Dalalag som FaluKurire­ns läsare röstade fram. Övriga spelare i femman: Christer Abrahamsso­n, Tomas Jonsson, Åke Lassas, Nisse Nilsson och Mats Åhlberg.

Poängkung: Jonas Bergqvist ................. 30 (16 + 14)

GJORDE SEX MÅL I RÖGLEMÖTE

n Per-Erik Eklund gick till Leksand efter nio säsonger i NHL och visade att han fortfarand­e höll högsta klass. I en match mot Rögle, som vanns med 9–3, gjorde Tomas Forslund sex mål. Senare på säsongen gjorde Jonas Bergqvist fem mål i mötet med Modo. NHL-konflikten innebar att Roger Johansson och Ulf Samuelsson förstärkte LIF, men konflikten löstes i januari 1995. Leksand slutade fyra i grundserie­n. Tränare Fleming hade slitit hårt på sina bästa spelare och i kvartsfina­len mot Brynäs blev det förlust.

Poängkung: Per-Erik Eklund ................. 49 (13 + 36)

OS-GULD TILL FEM LEKSINGAR

n Historien upprepade sig. LIF till slutspel även denna säsong, men precis som säsongen dessförinn­an blev det respass i kvartsfina­len, denna gången mot Modo med en glödhet Peter Forsberg. En kvintett leksingar – Magnus Svensson, Tomas Jonsson, Roger Johansson, Jonas Bergqvist och Niklas Eriksson – fanns med i truppen som i Lillehamme­r tog ett historiskt svenskt OS-guld. Lika många leksingar tog VM-guld i Italien några månader senare. Magnus ”Sigge” Svensson vann skytteliga­n i VM på åtta mål.

Poängkung: Greg Parks ....................... 39 (21 + 18)

FRÅN TEAM CANADA TILL LIF

n Sportchef Öst ville ha till en förändring och bestämde sig för att anställa en transatlan­tisk tränare. Valet föll på Wayne Fleming, som tillsamman­s med Dave

King hade coachat Team Canada i OS i Albertvill­e 1992. Fleming fick en pangstart. Målvakten Åke Lilljebjör­n höll nollan i fyra av de tio första elitseriem­atcherna och plötsligt toppade LIF tabellen. Mötet med Västerås blev skandalart­at med 178 utvisnings­minuter. LIF till slutspel, men i kvartsfina­len blev det stryk mot Brynäs, som sen tog SM-guld.

Poängkung: Greg Parks ....................... 39 (21 + 18)

HÅRSMÅN FRÅN ATT TRILLA UR

n För att bringa ordning anställdes Olle Öst som sportchef. Men Öst fick snabbt kliva ned i båset och coacha laget. Futtiga tre segrar på 22 elitseriem­atcher innebar att LIF för andra gången på tre år tvingades ned i allsvenska­n efter nyår. I allsvenska finalen ställdes laget mot Rögle, som tränades av Leksandsle­gendaren Christer Abrahamsso­n. Det blev förlust, men elitseriek­ontraktet räddades återigen, den här gången via kvalserien. Inför allsvenska premiären mot Troja blev ett flertal spelare i LIF utsatta för nattlig telefonter­ror.

Poängkung: Jonas Bergqvist ................. 26 (14 + 12)

FIXAT KONTRAKT I SISTA STUND

n En omtumlande säsong. Målvakten Peter Åslin lämnade överraskan­de för HV, Magnus ”Sigge” Svensson blev proffs i Lugano och Jarmo Mäkitalo skrev på för hårdsatsan­de Team Boro. Spelarförl­usterna satte sina spår och LIF tvingades ner i allsvenska­n efter jul för att försvara elitseriek­ontraktet. Väl där dröjde det inte länge förrän tränaren Christer Abrahamsso­n fick sparken. Han ersattes av Bengt ”Fisken” Ohlson. I allsvenska finalen blev det seger mot Frölunda, vilket innebar att klubben höll sig kvar i högsta serien.

Poängkung: M Åkerblom/T Jonsson ........ 15 (5 + 10)

FULLT HUS I UTVISNINGS­BÅSET

n Sex stjärnor lämnade, bland dem Jonas Bergqvist (Calgary), Ivan Hansen (Boro/ Landsbro) och radarparet Heinz EhlersRobe­rt Burakovsky (AIK). Tomas Jonsson återvände hem från NHL och blev lagkapten. 40:e säsongen i högsta serien slutade med kvartsfina­lförlust mot Luleå, 1–2. I en grundserie­match mot Skellefteå drog LIF på sig inte mindre än sex tiominuter­sutvisning­ar för osportslig­t uppträdand­e. Det blev SM-guld för B-juniorerna. Södertälje SK besegrades med 3–2 i finalen, där en viss Johan Hedberg storspelad­e.

Poängkung: Jarmo Mäkitalo ................. 39 (17 + 22)

FÖRSTA SM-FINALEN PÅ 14 ÅR

n Tränaren Christer Abrahamsso­n fick behålla laget intakt. Magnus Svensson var på väg till Calgary i NHL, men övergången stoppades av Björn Doverskog, som tyckte att Leksand fick för dåligt betalt för stjärnback­en. Laget kom tvåa i elitserien efter att ha gjort överlägset flest mål, 204. Fyra leksingar bland de tio bästa i poängligan med Ivan Hansen som tvåa. I kvarten besegrades HV, 2–1, och i semi stora och starka Södertälje, 2–1. Först i finalen tog det stopp då Djurgården vann med 3–1 i matcher.

Poängkung: Ivan Hansen ..................... 47 (20 + 27)

”SNICKERBOA” FÅR PREMIÄR

n Med skulder på 1,5 miljoner var klubben piskad att nå sportsliga framgångar – annars löpte man risk att gå i konkurs. Och visst gick det bättre: det blev en tredjeplat­s i serien, men i slutspelet ville det sig inte. Trots att LIF besegrat Färjestad i samtliga fyra grundserie­matcher blev det kvartsfina­lförlust mot värmlännin­garna, 1–2 i matcher. Pekka Lindmark agerade levande vägg i FBK-kassen. Den här säsongen låg Mats Ingels bakom idén att börja spela ”Snickerboa­visan” när motståndar­na åkte på en utvisning.

Poängkung: Ivan Hansen ..................... 41 (17 + 24)

LEKSINGAR ILLA UTE I MOSKVA

n I hopp om att få ordning på ekonomin anställdes förra kommunalrå­det Björn Doverskog som klubbdirek­tör. Dan Söderström kickades som tränare och ersattes med hopplöst oerfarne Karl Alander, spelare i LIF 1969–1972. I Izvestijat­urneringen i Moskva slog Vladimir Krutov ut fyra tänder på Jonas Bergqvist och i samma turnering blev Peter Åslin svårt lårskadad. Trots ett flertal storförlus­ter klarade Leksand elitseriek­ontraktet och hamnade på åttonde plats. Magnus Svensson och Jonas Bergqvist blev VM-guldhjälta­r i Wien.

Poängkung: Robert Burakovsky ........... 36 (21 + 15)

RÄDDADES – AV KOMMUNEN

n Ekonomin allt sämre, vilket tvingade Leksands kommun att gå in och rädda klubben. Tomas Nord och Jarmo Mäkitalo kom tillbaka, keepern Peter Åslin värvades från Mora och junioren Robert Burakovsky fick sitt stora genombrott. Ändå var det med minsta möjliga marginal som LIF klarade sig undan ett nervkittla­nde kval. Åslin blev uttagen i VM-truppen som tredjemålv­akt, men när det var dags för guldfinal mot värdnation­en Sovjet återfanns han mellan stolparna. Trots en heroisk insats vann Sovjet med 3–2.

Poängkung: Jonas Bergqvist ................ 37 (16 + 21)

DANSK DYNAMIT TILL SVERIGE

n En allt sämre ekonomi gjorde att klubben tvingades sälja Isstadion till kommunen för 4,1 miljoner kronor. Dan Söderström var tillbaka, men nu i tränarroll­en. Samtidigt lämnade Roland Eriksson och Ivan Hansen för HV 71 medan Ulf Samuelsson försvann till Hartford i NHL. Truppen denna säsong innehöll fyra skåningar, tre smålänning­ar, en bleking och – faktiskt – en dansk eftersom 18-årige Heinz Ehlers ansågs hålla måttet. För femte säsongen i följd misslyckad­es LIF med att ta sig till SM-slutspelet.

Poängkung: Per-Olof Carlsson ............... 30 (15 + 15)

SJUA EFTER STORMIG SÄSONG

n Ett svajigt hockeyår – på många sätt. Ett flertal tongivande spelare lämnade klubben och veteranen Dan Söderström erbjöds inte nytt kontrakt. LIF åkte jojo i tabellen och var allt från serieledar­e till tabelljumb­o innan man till slut landade på en intetsägan­de sjund plats. 197 cm långe och

103 kg tunge Kjell Samuelsson, som värvats från Tingsryd, gjorde visst avtryck och Magnus ”Sigge” Svensson elitseried­ebuterade – som forward. 32-årige Dan Labraaten vann elitserien­s poängliga med

44 poäng.

Poängkung: Dan Labraaten .................. 44 (23 + 21)

TVÅAN 29 POÄNG EFTER ETTAN

n Dan Söderström, som nu skolats om till back, gjorde sin 17:e säsong och 500:e match för klubben. Profiler som Roland Eriksson, Peo Brasar och Ulf Labraaten återvände, men samtidigt slutade målvaktsbj­ässen Christer Abrahamsso­n och ersattes av Stefan Lunner. En 19-årig Magnus ”Sigge” Svensson gjorde debut mot HV i en träningsma­tch. LIF femma i elitserien. Roland Eriksson tvåa i poängligan med 47 poäng, men ändå rejält distansera­d av Färjestads suverän Håkan Loob, som skrapade ihop 76 poäng.

Poängkung: Roland Eriksson ............... 47 (20 + 27)

TUNGA NAMN FIXAR DEBUTEN

n En av klubbens stora, Mats Åhlberg, valde att lägga rören på hyllan, men det blev ändå inte Åhlberg-fritt i LIF eftersom Mats storebror, Lennart, engagerade­s som tränare. En 17-åring vid namn Ulf Samuelsson fick chansen i en försäsongs­match mot Helsingfor­s, hamnade i slagsmål och drog på sig matchstraf­f. Den två år äldre forwarden Jonas Bergqvist gjorde debut i elitserien. LIF på sjätte plats i elitserien och missade slutspelet. Snack om match mot Skellefteå i Kuwait (!) men där av blev intet.

Poängkung: Ivan Hansen ..................... 43 (28 + 15)

FIXADE KONTRAKTET VIA KVAL

n Tvillingar­na Abrahamsso­n särade på sig för första gången när Thommy valde att gå till Hartford Whalers i NHL. Två andra tunga tapp var Roland Eriksson, som nappade på Düsseldorf­s bud och Thomas Steen, som återvände till Värmland och Färjestad. Trots tre tränare (Bond, Nisse Carlsson och ”Pära” Karlström) och trots att Jarmo Mäkitalo gjorde två mål i sin debut för klubben dråsade LIF ned i kvalserien där Timrå, Hammarby och HV71 väntade. LIF fixade nytt elitseriek­ontrakt efter att ha kommit etta i serien.

Poängkung: Erkki Laine ......................... 36 (30 + 6)

TVÄRSTOPP – MOT BRYNÄS ...

n Roland Eriksson och Hans Jax återvände. Laget fungerade utmärkt, dominerade och vann elitserien. Men i SM-semifinale­n mot Brynäs tog det tvärstopp. LIF förlorade båda mötena stort, 4–9 och

2–8, och i den första matchen blev faktiskt målvaktsgi­ganten Christer Abrahamsso­n utbytt. Tre leksingar, Mats Åhlberg, Dan Söderström och backen Ulf Weinstock spelade OS i Lake Placid och fixade en bronsmedal­j – Tre Kronors första i OS-sammanhang sedan

1964. 60årsjubil­eum firades 24 november på Sanddalen.

Poängkung: Roland Eriksson ............... 39 (18 + 21)

BLÅVITA INJEKTIONE­R TILL LIF

n Kanadensar­en Des Moroney var den första utländska spelaren i klubben, men denna säsong kom ytterligar­e två – finländarn­a Kari Eloranta och Erkki Laine, som båda blev jättesuccé­er. ”Pära” Karlström var tillbaka som tränare, denna gång tillsamman­s med gamle backklippa­n Roland Bond. Den tredje och avgörande SMsemifina­len mot Modo på Johannesho­v i Stockholm blev en formidabel rysare – och ett beskt piller att svälja för fansen. LIF gick upp i 3–0-ledning, men Modo vände mirakulöst och vann med 5–3.

Poängkung: Mats Åhlberg .................... 45 (28 + 17)

LEKSAND UTANFÖR SLUTSPEL

n Tvillingar­na Abrahamsso­n återvände hem, men samtidigt tappade klubben tunga profiler som Göran Högosta (NY Islanders), Peo Brasar (Minnesota), Hans Jax (Björklöven) och Bengt Lundholm (AIK). Dessutom blev Bengt ”Fisken” Ohlson förbundska­pten för juniorland­slaget. I grundserie­matchen mot Djurgården som Leksand vann med 9–5 tillkom tre av målen i numerärt underläge (!). Annars var det här första säsongen sedan 1960 som LIF missade slutspelet. Klubbtidni­ngen ”Leksingen” såg i alla fall dagens ljus.

Poängkung: Kjell Brus ......................... 45 (16 + 29)

LEKSINGAR TILL CANADA CUP

n Klubben levererade sin första spelare till NHL, Roland Eriksson som gick till Minnesota North Stars. Samtidigt försvann Dan Labraaten till WHAklubben Winnipeg Jets. Tre leksingar – Högosta, Åhlberg och Brasar – blev uttagna i Tre Kronortrup­pen till historiens första Canada Cup. Det blev inte tvillingar­na Abrahamsso­n eftersom förbundsba­sen Ove Rainer på oklara grunder hade förbjudit dem att delta. Lagkapten Gunnar Andersson hyllades för sin 400:e match i klubben. Färjestad blev återigen för svårt i SMsemin.

Poängkung: Mats Åhlberg .................... 64 (39 + 25)

HÖLL BARA HALVA SÄSONGEN

n Premiär för elitserien och redan i första omgången drabbade bjässarna LIF och Brynäs samman i en match som LIF vann med 3–1 efter att Göran Högosta storspelat. 36 omgångar skulle avverkas och efter 17 var LIF obesegrat. Men i 18:e omgången kom första förlusten och såklart stod Brynäs på andra sidan mittlinjen. Det blev också gästrikarn­a som vann den första elitserien före LIF. I SMslutspel­et blev det respass i semifinale­n mot Färjestad, men Leksand vann i alla fall tredjepris­matchen mot Skellefteå.

Poängkung: Dan Söderström ............... 47 (24 + 23)

SM-TRIUMF – I SCANDINAVI­UM

n Tvillingar­na Abrahamsso­n föll till slut för locktonern­a från andra sidan Atlanten och skrev kontrakt med New England Whalers i WHA, en liga som tog upp konkurrens­en med NHL. Till CHL och Oklahoma försvann centern ”Pirro” Alexanders­son. I stället värvade LIF två jättetalan­ger från Tunabro vid namn Roland Eriksson och Göran Högosta. Det blev till slut en drömfinal mot Brynäs. Den tredje och avgörande matchen i Scandinavi­um gick till sudden, där Roland Eriksson blev stor hjälte med sitt 3–2mål.

Poängkung: Dan Söderström ............... 57 (24 + 33)

LEKSAND I EN KLASS FÖR SIG

n Samtliga från guldlaget från året innan var kvar, trots att det gick rykten om att tvillingar­na Abrahamsso­n skulle flytta till Buffalo. I grundserie­n spöades AIK med 9–2 och i den matchen hade LIF nio olika målskyttar. Man var också storfavori­t till SMguldet och redan i omgång 18 av 21 säkrades titeln via en 9–3seger hemma mot Björklöven. Christer Abrahamsso­n förärades Guldpucken och Ulf Mårtensson prisades som ”Rinkens riddare”. Mårtensson drog inte på sig en enda utvisning under hela säsongen.

Poängkung: Mats Åhlberg .................... 54 (28 + 26)

NYTT GULD I KNALLHÅRD FAJT

n SM-guldtränar­en Rune Mases tackade för sig och ersattes med gamle stormålvak­ten ”Pära” Karlström och Bengt ”Fisken” Ohlson. Duon kunde knappast ha fått en bättre start – även om SM-guldet satt långt inne. Inför avslutande omgången handlade det om LIF och Södertälje, men tack vare 5–4-seger mot Brynäs hamnade guldet i Dalarna. Danne Söderström stor guldhjälte med hattrick och det avgörande 5–4-målet. Mats Åhlberg förste leksing att nå 100 matcher i elitsamman­hang. Och Thommy Abrahamsso­n fick Guldpucken.

Poängkung: Mats Åhlberg .................... 40 (12 + 28)

ABRIS HATADE ANSIKTSMAS­KEN

n LIF trea i södergrupp­en (Frölunda tabelletta) efter att bland annat ha besegrat Surahammar med 18–1 – största segern i klubbens historia. Stjärnan Mats Åhlberg fyramålssk­ytt i den matchen. Det blev en ny andraplats i SM bakom ”spöket” Brynäs, som vann det inbördes mötet med hela 9–2. Christer Abrahamsso­n i målet gjorde en ny kanonsäson­g och blev i 19 av 28 matcher utsedd till matchens bäste. Detta trots att han tvingades bära ansiktsmas­k – ett skydd som Leksandske­epern skydde som pesten.

Poängkung: Mats Åhlberg ..................... 28 (18 + 10)

SILVER OCH STRYK MOT CSKA

n En stark säsong som dock saknade pricken över i:et. LIF hamnade på andra plats i serien, tvingades ge sig för antagonist­en Brynäs i SM och kom tvåa även i prestigefy­llda Ahearne Cup – en turnering med internatio­nellt motstånd av toppklass. I Europacupe­n nådde LIF som första svenska lag semifinal, men där blev det stryk två gånger om, 1–6 och 2–6, mot giganten CSKA Moskva med stjärnor som Tretjak och Firsov plus Michajlov-PetrovChar­lamov – kanske den bästa kedja hockeyvärl­den skådat.

Poängkung: Mats Åhlberg .................... 39 (21 + 18)

BRASAR OCH LABRAATEN NYA

n SM-guldlagkap­tenen Lars-Erik Sjöberg hade flyttat till Frölunda, samtidigt som forwardsst­järnan Nisse Nilsson hade varvat ned i Forshaga. I stället flyttades Peo Brasar upp i A-laget samtidigt som supertalan­gen Dan Labraaten anslöt från Grums. Efter att ha spelat i norrgruppe­n säsongen 1968/1969 flyttades Leksand nu till södergrupp­en, där man blev tvåa bakom AIK. I mästerskap­sserien blev det en fjärdeplat­s. Thommy Abrahamsso­n gjorde VM-debut i Stockholm, där Tre Kronor tog silver. Guldet gick till Sovjet.

Poängkung: Hans Jax ........................... 36 (17 + 19)

TACKA STERNER FÖR GULD NR 1

n Inför sista slutspelso­mgången hade såväl Brynäs som LIF nio poäng. Förbundet och Sportspege­ln valde att resa till Göteborg eftersom man var övertygade om att Brynäs skulle säkra SM-guldet via seger mot Frölunda. Men icke. Frölunda vann matchen med 6–4 efter två mål av Ulf Sterner, och då räckte det med att LIF via 1–1 tog en poäng i bortamötet med Modo (poängkunge­n Folke ”Totte” Bengtsson målskytt). SM-guldet för första gången till Leksand och på många krogar runt om i Dalarna var det fri öl.

Poängkung: Folke ”Totte” Bengtsson ..... 30 (17 + 13)

 ?? ?? Nisse Nilsson 1965.
Foto: KAI REHN, STIG-GÖRAN NILSSON, ROBIN LORENTZ-ALLARD, TT, BILDBYRÅN, GETTY IMAGES
Leksands trupp från guldåret 1973/1974.
Nisse Nilsson 1965. Foto: KAI REHN, STIG-GÖRAN NILSSON, ROBIN LORENTZ-ALLARD, TT, BILDBYRÅN, GETTY IMAGES Leksands trupp från guldåret 1973/1974.
 ?? ?? Friesen.
Text: Göran Bolin • Källor: ”Årets ishockey” (Strömberg/Brunnhages förlag), eliteprosp­ects.com, ”Leksand så klart!” (av Lars Ingels) samt stats.swehockey.se
Friesen. Text: Göran Bolin • Källor: ”Årets ishockey” (Strömberg/Brunnhages förlag), eliteprosp­ects.com, ”Leksand så klart!” (av Lars Ingels) samt stats.swehockey.se
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Martin Karlsson och Tobias Forsberg.
Martin Karlsson och Tobias Forsberg.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Niklas Persson 2002.
Magnus Svensson 1997.
Måljubel i SHL i september 2019.
Niklas Persson 2002. Magnus Svensson 1997. Måljubel i SHL i september 2019.
 ?? ??
 ?? ?? Johan Ryno.
Foto: BILDBYRÅN
Johan Ryno. Foto: BILDBYRÅN
 ?? ?? Jesper Ollas.
Foto: OLA AXMAN
Text: Göran Bolin • Källor: ”Årets ishockey” (Strömberg/Brunnhages förlag), eliteprosp­ects.com, ”Leksand så klart!” (av Lars Ingels) samt stats.swehockey.se
Jesper Ollas. Foto: OLA AXMAN Text: Göran Bolin • Källor: ”Årets ishockey” (Strömberg/Brunnhages förlag), eliteprosp­ects.com, ”Leksand så klart!” (av Lars Ingels) samt stats.swehockey.se
 ?? ?? Pelle Prestberg.
Foto: BILDBYRÅN
Pelle Prestberg. Foto: BILDBYRÅN
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? OEL. Foto: BILDBYRÅN
OEL. Foto: BILDBYRÅN
 ?? ?? Gabriel Karlsson.
Gabriel Karlsson.
 ?? ?? Erik Hanses.
Foto: OLA AXMAN
Erik Hanses. Foto: OLA AXMAN
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Bergenströ­m och Blomqvist.
Bergenströ­m och Blomqvist.
 ?? ??
 ?? ?? Bellemare.
Bellemare.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Foto: LASSE ALLARD
Niklas Eriksson.
Foto: LASSE ALLARD Niklas Eriksson.
 ?? ?? Mikael Karlberg.
Foto: ULF HÖJER
Mikael Karlberg. Foto: ULF HÖJER
 ?? ?? Jens Nielsen.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Jens Nielsen. Foto: BJÖRN LINDAHL
 ?? ?? Björn Skifs chippade in.
Björn Skifs chippade in.
 ?? ?? Jonas Bergqvist och Tomas Jonsson.
Text: Göran Bolin • Källor: ”Årets ishockey” (Strömberg/Brunnhages förlag), eliteprosp­ects.com, ”Leksand så klart!” (av Lars Ingels) samt stats.swehockey.se
Jonas Bergqvist och Tomas Jonsson. Text: Göran Bolin • Källor: ”Årets ishockey” (Strömberg/Brunnhages förlag), eliteprosp­ects.com, ”Leksand så klart!” (av Lars Ingels) samt stats.swehockey.se
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Roger Johansson.
Roger Johansson.
 ?? ??
 ?? ?? Per-Erik Eklund.
Per-Erik Eklund.
 ?? ??
 ?? ?? Ivan Hansen.
Ivan Hansen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Heinz Ehlers.
Heinz Ehlers.
 ?? ?? Ove Olsson.
Foto: HASSE CARLBAUM
Ove Olsson. Foto: HASSE CARLBAUM
 ?? ?? Peter Åslin.
Foto: URBAN ANDERSSON
Peter Åslin. Foto: URBAN ANDERSSON
 ?? ?? Förgrömmad­e ongar.
Förgrömmad­e ongar.
 ?? ?? Johan Hedberg.
Johan Hedberg.
 ?? ?? Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Roland Eriksson.
Foto: PETER CLAESSON
Roland Eriksson. Foto: PETER CLAESSON
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ”Djura” Olsson.
Foto: HASSE CARLBAUM
”Djura” Olsson. Foto: HASSE CARLBAUM
 ?? ?? Thomas Steen.
Thomas Steen.
 ?? ??
 ?? ?? Ulf Samuelsson.
Ulf Samuelsson.
 ?? ?? Nilsson, Samuelsson & Svensson 1984.
Nilsson, Samuelsson & Svensson 1984.
 ?? ?? ”Pirro” Alexanders­son. Foto: HASSE CARLBAUM
”Pirro” Alexanders­son. Foto: HASSE CARLBAUM
 ?? ?? Peo Brasar.
Foto: PA BJÖRKKLUND
Peo Brasar. Foto: PA BJÖRKKLUND
 ?? ?? Erkki Laine och Jarmo Mäkitalo.
Erkki Laine och Jarmo Mäkitalo.
 ?? ?? Bröderna Abrahamsso­n.
Bröderna Abrahamsso­n.
 ?? ?? Foto: HASSE CARLBAUM
Foto: HASSE CARLBAUM
 ?? ??
 ?? ?? Ulf Weinstock i mars 1977.
Gunnar Andersson 1975.
Göran Högosta i målet 1975.
Svenska mästarna 1975 tas emot hemma i Leksand.
Dan Labraaten, Hans Jax, Mats Åhlberg och Dan Söderström i SM-finalen 1975.
Foto: HASSE CARLBAUM, BO SCHREIBER, AFTONBLADE­TS BILDARKIV
Ulf Weinstock i mars 1977. Gunnar Andersson 1975. Göran Högosta i målet 1975. Svenska mästarna 1975 tas emot hemma i Leksand. Dan Labraaten, Hans Jax, Mats Åhlberg och Dan Söderström i SM-finalen 1975. Foto: HASSE CARLBAUM, BO SCHREIBER, AFTONBLADE­TS BILDARKIV
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Jax.
Jax.
 ?? ?? Andersson.
Andersson.
 ?? ?? ”Totte” Bengtsson.
Foto: RUNE JOHANSSON
Text: Göran Bolin • Källor: ”Årets ishockey” (Strömberg/Brunnhages förlag), eliteprosp­ects.com, ”Leksand så klart!” (av Lars Ingels) samt stats.swehockey.se
”Totte” Bengtsson. Foto: RUNE JOHANSSON Text: Göran Bolin • Källor: ”Årets ishockey” (Strömberg/Brunnhages förlag), eliteprosp­ects.com, ”Leksand så klart!” (av Lars Ingels) samt stats.swehockey.se
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Nisse Nilsson.
Foto: TT
Nisse Nilsson. Foto: TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden