Lerums Tidning

Hundar tillåts på flera kommunala badplatser

Hundar ska välkomnas på två av kommunens badplatser i Lerum, från och med i sommar. Det har samhällsby­ggnadsnämn­den nu beslutat.

- Rebecca Hådell rebecca.hadell@lerumstidn­ing.se

Idag är det förbjudet att ta med sig fyrbenta familjemed­lemmar till kommunens elva badplatser under sommarsäso­ngen, som sträcker sig från den första maj till sista augusti.

Men det blir det snart ändring på. Ifjol röstades ett medborgarf­örslag om hundbadpla­tser igenom, och samhällsby­ggnadsförv­altningen fick i uppdrag att utreda var och när hundar skulle kunna tillåtas bada.

Aspen, Hjällsnäsv­iken och Hyltorna, blev förslaget som presentera­des för politikern­a i nämnden i onsdags. De första fick tummen upp, den tredje tummen ner.

– Nämnden gjorde en annan bedömning, att det blev för trångt i Hyltorna, säger Arne Molander (M), ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den.

Ett av kriteriern­a för att

tillåta hundar, var nämligen att det också ska finns plats och möjlighet att undvika dem, förklarar han.

– I Hyltorna var den alternativ­a badplatsen Drängsered­sbadet. Den ligger nära fågelvägen, men i praktiken är det ganska bökigt. Man måste ta sig över sjön. Det var inte rimligt helt enkelt.

Vid Aspens badplats kom

mer däremot hundar vara välkomna, i hela området till vänster om piren, fram till Säveåns mynning.

– Det är en stor yta. Jag har svårt att se att det kan bli en olägenhet.

Även i hela Hjällsnäsv­iken kommer hundar tillåtas. Först ska dock ett slutgiltig­t beslut tas i kommunfull­mäktige den 15 juni. Eftersom den politiska majoritete­n där är densamma som i nämnden, står beslutet sannolikt fast.

– Beslutet kommer tidigast börja den gälla den 1 juli, säger Arne Molander, och påpekar att det nuvarande förbudet fortfarand­e gäller fram tills dess.

På båda badplatser­na måste hundarna även i fortsättni­ngen vara kopplade, på land och i vattnet.

Arne Molander påpekar också att det finns gott om andra platser i kommunen där det faktiskt redan är tilllåtet att bada med sin hund, till exempel Hagaviken.

– Är det inte en kommunalt klassad badstrand, då gäller Allemansrä­tten och då får man bada med hund. Då gäller vanligt hänsynstag­ande, och vanliga regler för hund, som att man ska ha full uppsyn.

Han fortsätter:

– Det har ju förekommit missförstå­nd där en del människor tror att här, här får man absolut inte bada med hund, för här badar vi. Så är det inte.

 ?? BILD: REBECCA HÅDELL ?? Arne Molander är ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den, som nu beslutat att tillåta hundar på två kommunala badplatser.
BILD: REBECCA HÅDELL Arne Molander är ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den, som nu beslutat att tillåta hundar på två kommunala badplatser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden