Lerums Tidning

Löftet: 1 400 skolplatse­r och tio nya förskolor inom åtta år

Behovet av nya skoloch förskolepl­atser är enormt. Så politikern­a agerar. Samtliga skolor ska byggas ut och flera förskolor håller antingen på att byggas eller så kommer de byggas.

- Carina Svensson carina.svensson@lerumstidn­ing.se

Lerum:

Majoritets­duon Renée Bengtsson, Socialdemo­kraterna, och Viktor Lundblad, Moderatern­a, berättar stolt om alla nya platser i skola och förskola som är på gång.

– När vi precis hade bildat majoritet lovade vi 800 nya skolplatse­r, det blir 1 400, säger Viktor Lundblad, med ett leende. Renée Bengtsson tillägger:

– Vi har länge haft ett behov av fler platser och man skulle väl kunna säga som Gert Fylking – äntligen. För efter att det har stått stilla väldigt länge börjar det verkligen hända något.

Utökningen av de

nya skol- och förskolepl­atserna ska vara helt klar om åtta år. Orsaken till att det blir fler platser än väntat är den stora inflyttnin­gen av barnfamilj­er, och att det är flera nya bostadsomr­åden som byggs.

Platserna ska bland annat tillkomma genom att samtliga skolor byggs ut eller görs om för att klara av att ta emot fler barn, och det kan till exempel handla om att förskolor flyttas ut från skolor och till andra lokaler.

Det ska också byggas totalt tio nya förskolor. En av dem som snart står klar är den i Olstorp i Gråbo, här blir det fyra nya avdelninga­r. Det finns sedan tidigare en förskola med två avdelninga­r i området men inflyttnin­g och nybyggnati­on är så stor och det har visat sig att de två avdelninga­rna är långt ifrån tillräckli­ga.

Det är också snart på gång med nya förskolor i Bäckamaden i Gråbo, Hede Ängar i Stenkullen och Hallsås i Lerum.

Det är svårt att rekrytera personal men man har inte längre krav på att nyanställd­a ska vara utbildade förskolepe­dagoger eller barnskötar­e. Kommunen erbjuder dock kompetensu­tbildning.

Det är inte helt säkert vilken ordning de andra nybyggnati­onerna kommer ske, det beror på i vilken ordning de nya planerade områdena byggs. Men det kommer behövas förskolor i till exempel Aspen strand och Floda centrum.

– Vi garanterar förskolepl­ats i den här kommunen. Och det är en anledning till att familjer väljer att flytta hit, säger Renée Bengtsson.

Viktor Lundblad tillägger: – Våra förskolor och skolor får dessutom bra resultat i rankingar, och det påverkar nog också inflyttnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden