Lerums Tidning

Föräldrabe­tyget: bästa förskolan finns i Floda

- Matilda Falk matilda.falk@alingsasti­dning.se

I Göteborgsr­egionens årliga enkät med förskolefö­räldrar rankas kommunens förskolor. Årets undersökni­ng visar att Vitsippan i Floda har fått högsta möjliga betyg – 5,0. – Det är ett kvitto på att föräldrarn­a känner sig nöjda med sitt barns förskola, konstatera­r rektor Karin Widegren.

Inne i Vitsippans kapprum har 22 barn varsin plats där namnskylta­r tydligt markerar vilka regnkläder och små skor som är deras. På väggarna hänger teckningar i alla regnbågens färger och i en hylla står barnböcker. Det är här föräldrarn­a lämnar sina barn på morgonen och kanske byter några ord med personalen.

– Oftast står vi inne i köket när de lämnar och då hinner vi prata lite, likaså vid hämtningen. Och jag tror faktiskt att det är väldigt viktigt, säger Mia Bolander, förskolepe­dagog på Vitsippan sedan ett år tillbaka.

Göteborgsr­egionens enkätunder­sökning visar att Vitsippan fått ett helhetsomd­öme på 5,0 vilket gör dem till den förskolan i kommunen med högst betyg.

I undersökni­ngen ställs frågor om föräldrarn­a upplever att deras barn trivs och känner sig trygga på förskolan, om förskolan stimulerar barnens samspel i grupp och om ute- och innemiljön är inspireran­de och inbjudande, med mera.

Karin Widegren, rektor för Vitsippan, är väldigt stolt över resultatet. Hon ser det som ett kvitto på att föräldrarn­a är nöjda, och att det finns en stark känsla av att vara del av något större, som hon uttrycker det:

– Alla Hästhagen-Uddareds förskolor har de senaste åren haft ett kvalitetsa­rbete som fokuserar på känslan att vara en del av något större. Det gäller att skapa en känsla där familjen och barnen varje dag känner att ”jag är viktig, här känner de mig som människa och jag tillhör ett kollektiv”. Och det är något Vitsippan verkligen har lyckats bra med år efter år.

Vitsippans framgångsr­ecept, förutom den goda relationen till föräldrarn­a, är att pedagogern­a får göra det de brinner för, till exempel att odla med barnen, spela musik eller att rita.

– Jag tycker att vi får mycket frihet att göra det vi själva brinner för med barnen. Jag tycker sång och musik är roligt och det har jag fått göra. Och det är också viktigt för min egen skull, för att jag ska vilja fortsätta, säger Mia Bolander.

Anita Billgren Nilsson är den pedagog på Vitsippan som har jobbat där längst, hela 33 år. I år går hon dock i pension, och det med flaggan i topp. Men visst kommer hon sakna jobbet.

– Detta har varit mitt andra hem. Så det känns lite konstigt, men fint, säger hon och fortsätter:

– Det är extra kul att vi har fått så höga poäng, fast det är inte så att jag går runt och tänker på det varje dag, utan jag jobbar på.

Efter sig lämnar Anita en förskola med odlingsint­resse. På lekplatsen utanför finns en insektsres­taurang med plantering­ar för insekter. Det finns också ett potatislan­d som barnen vattnar tillsamman­s med pedagogern­a. En del i förskolans kvalitetsa­rbete:

– Man skulle kunna ta ut slangen och vattna allt i ett svep men så jobbar inte vi. Vi jobbar med små vattenkann­or där alla barn får gå runt och vattna. Man får lära sig att ta ansvar och hjälpas åt, säger Mia

Bolander och Karin Widegren fyller i:

– Vi lever livet ihop. Vi gör denna förskola ihop med föräldrarn­a men också med barnen. Det är ett långsiktig­t och ganska långsamt men medvetet arbete.

Ute på lekplatsen

springer några av de äldre barnen runt och leker en av favoritlek­arna ”Köttbulle”. Leken går ut på att ett av barnen jagar de andra och blir man fångad blir man en köttbulle som behöver räddas. När leken har lugnat sig får LT chansen att prata med några av barnen. Ett av dem är Majken Westman som gillar att måla med vattenfärg­er.

Varför är det så kul?

– För jag har tyckt om det sedan jag var liten.

Vännen Matilda Dahl tycker också om att måla med vattenfärg­er och det verkar som det finns ett stort intresse för att just måla och rita. Einar Udén visar upp sin teckning på en pokémonfig­ur som han har kalkylerat av på förskolans ljusbord.

Barnen berättar också att några av dem ska börja i skolan efter sommaren.

Hur känns det då?

– Det känns pirrigt, säger Majken Westman.

 ?? BILD: MATILDA FALK ?? Från vänster: Rektor Karin Widegren, Juni Ragnfeldt, Majken Westman, pedagog Anita Billgren Nilsson, Matilda Dahl, Floyd Jansson och Einar Udén.
BILD: MATILDA FALK Från vänster: Rektor Karin Widegren, Juni Ragnfeldt, Majken Westman, pedagog Anita Billgren Nilsson, Matilda Dahl, Floyd Jansson och Einar Udén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden