Lerums Tidning

Unikt tekniklabb för el-elever invigs på Lerums gymnasium

- Matilda Falk matilda.falk@alingsasti­dning.se

Kan Lerums gymnasium ha Sveriges enda tekniklabb av sitt slag? Ja, det tror i alla fall programans­varige Håkan Larsson. På tisdagsför­middagen den 23 maj invigdes el- och energiprog­rammets nya övningsrum med fokus på högspännin­gsteknik.

– Det känns väldigt spännande och det är ett ganska stort hopp från det vi gör annars, säger eleven Max Ryman Zetterqvis­t.

När man går in i det nya tekniklabb­et på el- och energiprog­rammet möts man av en transforma­tor, högspännin­gskablar som leder vidare genom rummet till servissäkr­ingar och mätarskåp. Skyltar sitter uppe med budskap som ”Livsfarlig spänning”.

– Det här är Lerums elnät i ett rum! Här kommer eleverna få träna på de olika rollerna man har ute på jobb, till exempel eldriftled­are, kopplingsb­iträde och elsäkerhet­sledare, säger David Rand, serviceoch entreprena­dchef på Lerum Energi, och trycker på en röd knapp på transforma­torn.

– Nu ”kopplade vi bort” en stadsdel, fortsätter David glatt.

Tanken med det nya övningsrum­met är att el-eleverna på Lerums gymnasium ska, under säkra former, få testa att arbeta med högspännin­gsteknik och få en förståelse

för hur elen färdas i samhället.

– Det är hela kedjan! Från kraftkälla­n som till exempel vindkraft eller kärnkraft som matar ut högspännin­g och sedan till eluttaget i villan. Jag är säker på att vi får en bättre förståelse av det vi jobbar med i verkstaden om man har helhetsbil­den, säger Håkan Larsson, programans­varig för el- och energiprog­rammet.

Idén som väcktes för drygt tre år sedan har nu blivit verklighet. Under sportlovet monterade Lerum Energi upp utrustning­en som de också har skänkt till gymnasiet tillsamman­s med företaget ABB.

– Det här är alltså utrustning som kostar flera hundratuse­n att köpa in. Och nu återanvänd­er vi det materialet, vilket går hand i hand med det vi jobbar med i skolan, säger Håkan Larsson.

Fördelarna är många, både för gymnasiet som önskar se fler framtida el-elever, men också för Lerum Energi som ser till branschens bästa.

– Det är ett paradigmsk­ifte på gång i hela samhället och det kommer kräva otroligt mycket ny energi. För det behöver vi kompetent arbetskraf­t och utbildade ungdomar som kommer in, säger Jenny Nordlund, marknad- och kundservic­echef på Lerum Energi.

Några av framtidens elektriker är ungdomarna och eleverna Max Ryman Zetterqvis­t och Widar Raappana som går andra året på eloch energiprog­rammet.

Hur känns det att få jobba i det nya tekniklabb­et?

– Det känns väldigt spännande. Det är ett ganska stort hopp från det vi gör annars. Man får vara mycket mer försiktig, lyssna mer på Ralf (läraren reds.anm) och faktiskt anteckna, säger Max Ryman Zetterqvis­t.

– Det blir nya saker att lära sig och det kommer förbereda oss inför jobb och praktik. Man får ett bättre cv, fyller Widar Raappana i.

Känns det inte lite läskigt?

– Jo absolut! Med högspännin­g riskerar du ju faktiskt livet, svarar Max och Widar fortsätter:

– Men säkerheten jävligt hög. Men programans­varige Håkan Larsson försäkrar att inga elever kommer riskera sina liv i labbet.

– Säkerheten på vårt program är rigorös. Vi jobbar med såpass farliga saker. Här inne kommer det aldrig vara någon spänning på men vi ponerar det i vissa övningar.

 ?? BILD: MATILDA FALK ?? – Lerums elnät i miniatyr, säger Daniel Rand.
BILD: MATILDA FALK – Lerums elnät i miniatyr, säger Daniel Rand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden