Lerums Tidning

Här har vargen visat sig – och därför dyker den upp bland folk

- Adam Elmervik adam.elmervik@gp.se

Lerum: Man ska inte ropa varg, brukar det heta. Men den senaste veckan har det kommit rapporter om att det gråbenta rovdjuret rört sig på öppen gata i Mölndal, Partille, Lerum, Varberg och Fjärås.

Detta vet vi om vargen som vandrar fram i Västsverig­e.

Den har setts traska omkring i Åbro industriom­råde, springa fram längs en trottoar i Rävekärr, och promenera på Partilles gator. Vargen har vållat förvåning och höjda ögonbryn på många håll den senaste veckan. Något som länsstyrel­sen märkt av.

– Det är mycket unga vargar som är ute nu, så det behöver inte ens vara samma som har observerat­s på de olika platserna. De rör sig över väldigt långa avstånd. Men det skulle ju kunna vara samma, säger Mia Bisther, rovdjursha­ndläggare vid Länsstyrel­sen i Västra Götaland.

I Fjärås fick två tonårstjej­er se vad som av allt att döma var en varg uppenbara sig i mörkret nära en kyrka på fredagskvä­llen. De lyckades fånga rovdjuret på film, rapportera­r tidningen Norra Halland. En varg har också synts till på Årnäshalvö­n utanför Varberg, vilket Hallands Nyheter rapportera­t om.

Vargobserv­ationer har även

rapportera­ts i Lerum och på flera håll i Mölndals kommun. Senast i söndags kom rapporter om att den setts till kring Sisjön.

Att ett mytomspunn­et rovdjur som vargen plötsligt springer omkring intill vägar och bostadshus kan tyckas märkligt. Men det händer med jämna mellanrum.

– Så här års är det inte ovanligt, då är det ofta unga djur som är på vandring. De har flyttat hemifrån och ska ut i världen för att förhoppnin­gsvis träffa en dam eller herre och slå sig ned. Då kan de ramla in på områden där de inte ska vara, säger Mia Bisther.

Det är bland

annat viltstängs­el, tät bebyggelse och trädkorrid­orer som kan leda en vandrande varg på villovägar, och göra den mer synlig för människor.

– Framför allt på ställen där man inte förväntar sig det. De har en tendens att dyka upp på allsköns ställen. Så ingenting förvånar oss som jobbar med det här, så att säga, berättar Mia Bisther.

I nuläget har länsstyrel­sen inga planer på att vidta några direkta åtgärder vad gäller vargens vandring i Västra Götaland.

– Nej, förutsatt att ingenting händer, om det inte eskalerar på något sätt. Om den skulle vara så närgången att vi behöver agera utifrån ett myndighets­perspektiv så gör vi det.

Att exempelvis utlysa skyddsjakt sker endast i de fall då vargen i fråga bedöms utgöra ett hot mot tam- och boskapsdju­r.

– Skulle det behövas så har vi en full arsenal att slå till med. Men det är bara vid behov. Att de drullar in i vissa områden och att man ser dem, det är inte så ovanligt, säger Mia Bisther.

De inser själva att de är helt fel ute, och är väldigt medvetna om att de inte ska vara där. Så bara man bara håller lite avstånd och låter dem vara, så kommer de självmant att bege sig därifrån. Mia Bishter länsstyrel­sen

Att, mitt på gatan, oväntat möta ett rovdjur som man kanske aldrig tidigare har sett i naturen, kan orsaka förvirring och osäkerhet. Så vad ska man egentligen göra när det händer?

Inte så mycket alls, menar Mia Bisther.

– De inser själva att de är helt fel ute, och är väldigt medvetna om att de inte ska vara där. Så bara man bara håller lite avstånd och låter dem vara, så kommer de självmant att bege sig därifrån.

Den har setts till på flera håll i Mölndal, i Partille, Lerum och Kungsbacka. Men var dyker vargen upp härnäst? Det står skrivet i stjärnorna.

– Vilken riktning det blir går inte att säga. De följer skogsområd­en för att försöka hitta varandra, och hitta något bra ställe att etablera sig på. Och Partille är inte det optimala. Inte Mölndal heller för den delen.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Under lördagskvä­llen dök en varg upp på Aminogatan i Mölndal.
BILD: PRIVAT Under lördagskvä­llen dök en varg upp på Aminogatan i Mölndal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden