Lerums Tidning

Den kompletta guiden till studentfir­andet i Lerum

”Sjung om studentens lyckliga dar” kommer snart att skrålas utanför Lerums gymnasium ännu en gång. Frågorna inför dagen är många, vilken tid springer de ut? Var ska man parkera? Och vart åker egentligen studentfla­ken?

- Nanna Stenhede nanna.stenhede@lerumstidn­ing.se

Fredagen den 2 juni springer studentern­a från Lerums gymnasium ut. För den som vill vara väl förberedd kan denna guide vara nyttig att ha tagit del av. Här kan du läsa om allt från utspringet till vilka rondeller studentfla­ken kör i.

Ungefär 400 elever springer ut och det förväntas att det blir minst 2000 personer totalt på plats.

– Förbered dig på mycket folk, säger Jessica Steen, chef för serviceenh­eten som omfattar administra­tion, vaktmäster­i och café på Lerums Gymnasium.

Firandet för studentern­a på Lerums gymnasium startar 8.30 på skolan. Det blir fotografer­ing och stipendier delas ut. Lunch serveras

även till studentern­a. Innan utspringet är det en gemensam samling i skolans aula med programpun­kter som sång, musik och tal. Detta är enbart för firande studenter och lärare.

Studentfir­andet där allmänhete­n kan delta startar 13.00 utanför byggnaden Granen. Därifrån kommer studentern­a springa ut, detta förväntas att ta ungefär en halvtimme.

Anhöriga och vänner hänvisas att stå på anvisad plats för att studentern­a lättare ska kunna hitta till dem efter utspringet. När alla klasserna har fått springa ut kommer de tillsamman­s att sjunga studentsån­gen.

Kortegen med studentfla­k åker från Lerums gymnasium efter att utspringet är klart. Den kör till höger vid Alingsåsvä­gen och där med runt i rondellen vid Knappekull­askolans

hållplats. Där vänder festtåget och åker längs med Alingssåsv­ägen till rondellen utanför Solkatten, efter detta åker den tillbaka mot Lerums gymnasium igen.

Kortegen förväntas pågå ungefär i en timme. Under tiden kortegen kör kan det vara svårt att ta sig fram på Alingsåsvä­gen.

– Man kommer inte ut från parkeringe­n under tiden karavanen kör i rondellern­a, säger Jessica Steen.

Lerums gymnasium förvarnar om att det kommer att vara väldigt ont om parkerings­platser under själva studentdag­en. De uppmuntrar till att om möjligt lämna bilen hemma - eller ställa den en bit ifrån skolan. Man kan till exempel parkera i parkerings­huset vid Lerums station.

Det är tillåtet att använda konfetti om det är tillverkat av papper. Förra året trädde en ny lag i kraft, enligt den lagen får man inte använda konfetti som innehåller plast utomhus.

Lerums gymnasium meddelar att man inte får bruka alkohol på skolans område.

Det kan bli en lång och varm väntan på studentern­a – se till att ha med vattnen. Att vara i god till är också ett tips till de som ska fira sin student.

Men glöm inte bort att njuta av denna festdag!

 ?? BILD: TOBIAS KJELLBERG ?? Snart springer de ut.
BILD: TOBIAS KJELLBERG Snart springer de ut.
 ?? BILD: LERUMS KOMMUN ?? Färdväg för studentfla­ken.
BILD: LERUMS KOMMUN Färdväg för studentfla­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden