Lerums Tidning

Janne Lucas leder nya kören som sjunger med hjärtats röst

- Carina Svensson carina.svensson@lerumstidn­ing.se

På Hela Människan saknas varken idéer eller kapacitet att förverklig­a dem. Senaste projektet för att skapa glädje och samhörighe­t är en kör – ledd av hitmakaren Janne Lucas Persson.

Det hela började med att Christine Jomansson, verksamhet­sledare på Hela människan i Lerum, satt och pratade med deltagarna Ari Verho, Janne Trä och en annan man.

– Ari föreslog att vi skulle starta en kör och jag och de andra tyckte att det var en jättebra idé. Ju mer man fyller på med glädje desto bättre är det, och musik är både något som stärker och svetsar samman. Tillsamman­s är vår grej och kören är verkligen en sak att göra tillsamman­s, säger Christine Jomansson.

Hon visste att Janne Lucas Persson, musiker som bor i kommunen och som bland annat är känd för hitlåten Växeln hallå från 1980-talet, hade lett en kör i Onsala.

– Hans sambo Susann är anställd här och jag tänkte att jag frågar, är det någon som kan få till det bra så är det han. Han sa ja. Så kul, säger hon med ett stort leende.

Sedan var det bara att fråga deltagarna om de ville vara med, och det ville en hel del. De bestämde sig för namnet Hjärtats kör. Och nu har repeterat cirka åtta gånger, det har varit två till tretton deltagare vid de olika tillfällen­a.

Senaste reptillfäl­let var i onsdags i Hela människans lokal på Södra Långvägen. Körledare och sångare sjöng med hjärta, känsla inlevelse och eftertryck. Låtarna var Växeln hallå, Blueberry Hill och Finns det lite stolthet kvar finns det också hopp om bättring.

Hur tycker du det är på kören?

– Jättebra. Alla är glada när de går härifrån, säger Ari Verho.

Janne Trä instämmer, skrattar stort och tillägger med glimten i ögat:

– Jag är alldeles bubblig i magen. Det här är något av det roligaste jag har gjort.

– Jag tänker ”varför har jag inte gjort det här tidigare?”.

Roger Jönsson är en annan medlem i kören.

– Det här betyder jättemycke­t för mig. Jag har varit så dålig att jag inte klarade av att ta mig hit. Först gick jag i stort sett bara hemifrån och till soptunnan och tillbaka, sedan kunde jag åka till Lerums station men inte ta mig längre, men till slut kunde jag komma hit. Och

det känns jättebra, säger han och fortsätter:

– Jag tror att behovet att ställen som Hela människan bara ökar och ökar. Tyvärr. Men det är fint att de finns.

Nu har kören övat cirka åtta gånger. På måndag kväll sker premiären, och det blir en riktigt stor föreställn­ing i Equmeniaky­rkan i Lerum. Förutom Lerumsköre­n deltar kören Gatans röster, tidigare kallad Gatans kör och känd från en dokumentär på SVT. Med är även körer från Hela människan i Kungälv och Mölndal.

På dagen innan det stora framträdan­det blir det workshops. Körerna kommer också göra en pop-up-föreställn­ing på Bagges Torg.

Ju mer man fyller på med glädje desto bättre är det.

Christine Jomansson verksamhet­sledare på Hela människan i Lerum

 ?? BILDER: CARINA SVENSSON ?? Kören är byggd av stora karaktärer, mycket känsla och starka röster.
BILDER: CARINA SVENSSON Kören är byggd av stora karaktärer, mycket känsla och starka röster.
 ?? ?? Janne Trä inte bara sjöng utan hade en scenshow också.
Janne Trä inte bara sjöng utan hade en scenshow också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden