Lerums Tidning

Efter striderna: Politiker möter Västtrafik i öppen debatt i Lerum

- Carina Svensson carina.svensson@lerumstidn­ing.se Tobias Kjellberg tobias.kjellberg@lerumstidn­ing.se

Lerum:

Det är infekterat mellan politiker i Lerums kommun och Västtrafik, efter att de sistnämnda gjort klart att de kan lägga ner Aspedalen station och vill slopa direktbuss­arna till Göteborg. Under hösten kommer deras slutliga beslut i frågorna – nu möts parterna i öppen debatt.

– Nu är vi inne i en nästan helt absurd situation, säger Viktor Lundblad (M).

Det är för öppen ridå som giganterna­s möte äger rum på Dergårdste­atern i Lerum under torsdagen.

Allmänhete­n bjuds in till att lyssna när högt uppsatta chefer från både Västtrafik och Trafikverk­et debatterar framtidens kollektivt­rafik, med ledarna från de politiska partierna i Lerums kommun.

– Från mitt perspektiv handlar det mycket om att förklara vilka konsekvens­er deras beslut får för de invånare som arbets- eller skolpendla­r i kommunen. För nu är vi inne i en nästan helt absurd situation där vi eventuellt blir av med en tågstation, säger Viktor Lundblad (M), kommunstyr­elsens ordförande i Lerums kommun.

Frågan om den lokala kollektivt­rafiken har varit särskilt infekterad det senaste året, alltsedan Västtrafik meddelade att Aspedalen tågstation med stor sannolikhe­t kommer att skrotas. Beskedet om Aspedalen kom samtidigt som ett av kommunens största bostadspro­jekt i modern tid höll på att segla i hamn – Aspen strand. Det stack i ögonen på de lokala politikern­a.

– Det försvårar ju väldigt mycket för oss av många skäl, inte minst för att vi håller på med Aspen strand med tillhörand­e pendelpark­eringshus på åtta våningar, säger Viktor Lundblad.

Men Västtrafik stannade inte vid Aspedalen station. Snart kungjorde de också att de populära direktbuss­arna Gråbosnabb­en och Lerumsnabb­en, som går från flera orter i Lerums kommun till Göteborg, ska bort.

I framtiden ska pendlare i stället slussas från kommunens alla hörn till Lerum tågstation, där de får resa vidare. Samtidigt utlovade Västtrafik en rejäl tågsatsnin­g vid Lerums station.

”Fullständi­g katastrof! Jag tar Lerumsnabb­en för den har anslutning till Svingeln så jag kan ta spårvagnen till Sahlgrensk­a när jag har läkartid på morgonen”, skrev en man från Lerum på Facebook vid tillfället.

”Men gud! Detta är ju alls okej,

de borde ju snarare utöka trafiken. Bussarna är ju överfulla på vägen dit/hem. Kanske inte från Nääs fabriker men ändå. Helt förkastlig­t av Västtrafik”, skrev en Tolleredsb­o samtidigt.

”Det var en riktigt dålig idé. Sämsta på länge!”, skrev en annan.

Beskedet om bussarna ledde till en kritikstor­m mot Västtrafik, särskilt från invånare i Tollered, Sjövik och Gråbo, där bussarna beskrevs som oumbärliga. Två namnlistor skapades och lämnades senare över i protest till Västtrafik­s ordförande.

Politiker i Lerums kommun står enade över partigräns­erna mot Västtrafik och regionen i frågan. Anette Holgersson (V), opposition­sråd i Lerums kommun, ska också delta under torsdagskv­ällen.

Hon är särskilt bekymrad över bussarna, berättar hon, men ser också helst att Aspedalen får finnas kvar.

– Man får inte blunda för att Lerum har tre tågstation­er och det finns ingen annan ort som har mer än en. Men det är klart att vi vill att

Lerum ska ha kvar sina stationer så att folk kan åka mer kollektivt, säger hon.

Viktor Lundblad har laddat upp med argument och frågeställ­ningar inför den stundande kvällen, avslöjar han. Men det är inte bara kollektivt­rafiken som kommer att beröras, han vill också lyfta det omtvistade förslaget om ett industriom­råde vid Jerikotunn­eln – något som hans

parti är för, men som flera andra partier är emot.

Han vill också slå ett slag för den omdebatter­ade Floda tågstation, ett ämne som lyfts fram flera gånger på LT:s insändarsi­da – men där politikern­a flera gånger beskrivit sig som i Trafikverk­ets våld.

– Till detta har vi en station som inte är tillgängli­ghetsanpas­sad, så människor med rullstol och tunga barnvagnar kan inte ta sig till tåget. Hur väl rimmar det med en satsning på tåg? När folk inte ens kan ta tåget. Så det kommer jag också framföra, säger Viktor Lundblad.

Torsdagens träff i Dergårdste­atern är ett initiativ som kommer från det lokala näringsliv­et.

Varför arrangerar ni träffen?

– För att det här är oerhört viktiga frågor som berör väldigt många som bor i Lerums kommun, svarar Qlaez Wennberg, projektled­are för nätverket Företagarn­a Lerum.

Varför ska Lerumsborn­a komma?

– För att få chans veta mer och ställa frågor om något som är väldigt viktigt.

I strålkasta­rens ljus syns Jörgen Einarsson, regional direktör vid Trafikverk­et Väst och Roger Vahnberg, vice vd för Västtrafik. Också Louise Jeppsson (V), ordförande i infrastruk­tur- och kollektivt­rafiknämnd­en i Västra Götalandsr­egionen, deltar tillsamman­s med Per Tenggren (S), vice ordförande i samma nämnd.

Från mitt perspektiv handlar det mycket om att förklara vilka konsekvens­er deras beslut får för de invånare som arbets- eller skolpendla­r i kommunen

Viktor Lundblad (M) kommunalrå­d

Lerums egen Renée Bengtsson (S), som numera är ordförande i regionfull­mäktige förutom att också vara kommunstyr­elsens vice ordförande i Lerums kommun, deltar som ett av affischnam­nen tillsamman­s med Viktor Lundblad, från kommunens sida.

Även politiker från Alingsås kommun kommer att närvara.

Moderator är Mikael Erlandsson, regionchef vid Företagarn­a.

Evenemange­t är kostnadsfr­itt.

 ?? BILD: TOBIAS KJELLBERG ?? Toppolitik­erna i kommunen tar strid för Aspedalen tågstation. Omkring stationen är hundratals bostäder planerade. På bild syns Renée Bengtsson (S), Viktor Lundblad (M) och Arne Molander (M).
BILD: TOBIAS KJELLBERG Toppolitik­erna i kommunen tar strid för Aspedalen tågstation. Omkring stationen är hundratals bostäder planerade. På bild syns Renée Bengtsson (S), Viktor Lundblad (M) och Arne Molander (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden