Lerums Tidning

Visionen: 2 000 nya bostäder i centrala Lerum – på tio år

- Matilda Falk matilda.falk@lerumstidn­ing.se

Lerum står inför en expansion på bostadsmar­knaden – det var budskapet under ett möte mellan kommun, näringsliv och byggexploa­törer för två veckor sedan. LT har fått ta del av planerna, som avslöjar 2 000 nya bostäder i centrala Lerum inom tio år.

– Det blir en ny årsring på vår tätort och i vår kommun, säger Anna Samuelsson, planchef vid Lerums kommun.

Så sent som i fredags förra veckan berättade LT om Aspen strand och de 550 bostäderna som planeras i bostadsbyg­get. Nu kan LT berätta att det ambitiösa projektet bara utgör en liten del av bostäderna som planeras i Lerums tätort.

På bordet framför Anna Samuelsson, planchef på sektor samhällsby­ggnad, ligger en karta med texten ”2021 nya bostäder i Lerum” tryckt i en röd banderoll. Kartan visar Lerums tätort och från Bråta i Hulan sträcker sig ett bälte av gula och röda markeringa­r till och med

Höjden. Varje markering utgör pågående och kommande detaljplan­er för bostadspro­jekt.

– Det vi har framför oss är en bild av de pågående detaljplan­er innehållan­de bostäder som vi arbetar med i Lerum. Som det ser ut i dag så skulle alla de detaljplan­erna kunna vara antagna 2026, berättar Anna Samuelsson.

Över 100 bostäder i Bråta, desto fler i Hulan och 550 lägenheter vid Aspen strand. Lägg till cirka 600 bostäder som sträcker sig längst Göteborgsv­ägen vidare mot Tingshuspa­rken – ett attraktivt läge mitt i centrum där aktörer som Jutabo, Hökerums bygg och Förbo har pågående detaljplan­er.

Men läget är inte bara centralt utan också granne med Säveån, ett byggteknis­kt komplicera­t område, vilket ställer till de för tre av projekten:

– Med hjälp av jordprover har vi sett att det finns risk för kvicklera i marken och det behöver vi ta extra hänsyn till. Vi vet att vi kommer behöva göra vissa geoteknisk­a åtgärder och de åtgärderna får inte heller påverka Säveåns naturvärde­n negativt. Det är den största knäckfråga­n i de tre planerna, som vi nu utreder vidare, förklarar Anna Samuelsson.

Tittar man knappt tio år fram i tiden är det alltså en helt annan stadsbild som väntar för Lerums centrum. Samuelsson berättar också att det pågår ett planprogra­m med fokus att utveckla det populära stråket längs Göteborgsv­ägen mellan Aspen och centrum.

– Vi vill se över vilka möjlighete­r vi har och om det ger bättre förutsättn­ingar för planbesked­et som heter Göteborgsv­ägen.

Anna Samuelsson beskriver

vägen som ett stråk med potential. Där den upplevda närheten kan förbättras:

– Vi ser att det finns utveckling­spotential här, alltså vad som händer mellan punkt a och b. När Aspen strand är byggt, tillsamman­s med de andra projekten, kommer mängden människor som flödar här att öka.

På senare tid har Lerums Tidning haft flera nyheter om aktuella byggprojek­t. Däribland Aspen Strand som fått bakläxa i granskning­sprocessen. Att skolan i Norra Hallsås till slut vunnit laga kraft och byggstart för det nya bostadsomr­ådet i Bäckamaden, Gråbo. Enligt prognoser kan också Lerum få sin 50 000:e invånare 2031.

På frågan om Lerums kommun utmärker sig med sin expansion svarar Anna Samuelsson att kommunen ligger högt på listan med att ha den mängden detaljplan­er i gång:

– Och vi har ytterligar­e cirka 1 500-2 000 bostäder i kommande detaljplan­er, som redan har beslutade starter fram till 2027, säger hon.

Lågkonjunk­tur till trots, inkommer det också nya planansökn­ingar, till kommunen.

– Det är väldigt roligt, och det visar att det finns många som vill investera och vara med i den fortsatta utveckling­en av Lerum, fortsätter Anna Samuelsson.

Men stadsplane­ring är inte ett lätt arbete, menar Samuelsson. Hon beskriver det som ett stort grupparbet­e där flera frågor behöver hanteras samtidigt för att inte hamna i ett moment 22. Och det är inte heller konstigt att det tar tid:

– Det är ett väldigt stort grupparbet­e för att få en detaljplan i mål och det finns ofta fler än bara en anledning till att ett projekt tar längre tid. Man brukar säga, som standard, att från idé till färdig inflyttnin­g brukar det ta tio år. Det är långa processer!

Att Lerums centrala tätort också ligger mellan E20, Västra stambanan och Säveån underlätta­r inte arbetet.

– Det är våra främsta positiva förutsättn­ingar men också våra mest komplexa när vi nu har planer som ligger mitt emellan alla delar. Men Samuelsson är positiv: – Samtidigt är det också något kommunen är van vid. Vi har en stor kunskap kring dessa frågor och våra förutsättn­ingar. Det är inget som är olösbart!

 ?? BILD: LERUMS CENTRUMFÖR­ENING ?? – Bilden visar både pågående och kommande detaljplan­er i Lerums tätort, cirka 2 000 bostäder. I hela kommunen finns det pågående detaljplan­er med 2 000 bostäder och ytterligar­e cirka 2 000 bostäder i kommande detaljplan­er, säger Anna Samuelsson, planchef vid Lerums kommun.
BILD: LERUMS CENTRUMFÖR­ENING – Bilden visar både pågående och kommande detaljplan­er i Lerums tätort, cirka 2 000 bostäder. I hela kommunen finns det pågående detaljplan­er med 2 000 bostäder och ytterligar­e cirka 2 000 bostäder i kommande detaljplan­er, säger Anna Samuelsson, planchef vid Lerums kommun.
 ?? BILD: MATILDA FALK ?? LT stämmer träff med planchefen Anna Samuelsson på sektor samhällsby­ggnad. Hon har stenkoll på kommande och pågående projekt i Lerums kommun.
BILD: MATILDA FALK LT stämmer träff med planchefen Anna Samuelsson på sektor samhällsby­ggnad. Hon har stenkoll på kommande och pågående projekt i Lerums kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden