Lerums Tidning

Aspen strand får bakläxa – kan finnas risk för jordskred vid E20

- Tobias Kjellberg tobias.kjellberg@lerumstidn­ing.se

Två myndighete­r kräver att Lerums kommun utreder risken för jordskred vid Alebäcken innan planerna för Aspen strand går i lås. Enligt ett mardrömssc­enario skulle ett skred på platsen kunna demolera både den närliggand­e järnvägen, och E20.

– Det är vi väldigt måna om att det inte ska bli, säger Anna Samuelsson vid Lerums kommun.

Med sina 550 bostäder och flera kvarter är Aspen strand det näst största bostadspro­jektet som Lerum har sett i modern tid – efter det i Norra Hallsås.

Nu avslöjar Anna Samuelsson, arkitekt och planchef vid Lerums kommun, att bostäderna i det eftertrakt­ade området kommer att släppas i omgångar.

– Varken vi eller exploatöre­rna vill släppa 550 bostäder samtidigt, för det finns inte marknad för det. Så det finns många skäl till att man vill göra det i etapper, säger Anna Samuelsson.

Det massiva projektet är ett samarbete mellan Lerums kommun och de tre bostadsgig­anterna HSB, Skanska och Wallenstam. De fyra kallar sig gemensamt för ”konsortiet”.

Det pågår i skrivande stund diskussion­er inom gruppen om vilken exploatör som ska få vilken byggrätt, samt tidplanen för när de olika kvarteren ska stå färdiga, i Aspen strand.

Men allt har inte varit jämn segling för Aspen strand. Under sommaren granskades planerna av länsstyrel­sen och Statens geoteknisk­a institut (SGI), som i samstämmig­het gav kommunen en bakläxa.

– De kunde inte utläsa till 100 procent om det fanns en risk för ras när vi utför byggnation. Och vi är väldigt noggranna med det, så det är det vi nu ska utreda vidare inom några områden, säger Anna Samuelsson.

Det krävs noggranna undersökni­ngar av leran i området, menar de båda myndighete­rna, för att säkerställ­a bortom allt tvivel att bygget inte utlöser ett jordskred – som i

en kedjeeffek­t skulle kunna få katastrofa­la följder.

– Vi får inte lägga på massor som kan påverka järnväg och väg. Om det blir skred kan det bli förödande och det är vi väldigt måna om att det inte ska bli, säger Anna Samuelsson.

Lerums kommun ska nu borra i leran på två ställen i området – vid Alebäcken och på Seglarväge­n i höjd med Aspedalen tågstation. Det ska tas prover i leran och därefter ska riskerna kalkyleras.

– Vi ska kolla på hur de faktiska förutsättn­ingarna ser ut och titta på vad det är för sorts lera. Sedan räknar man ut riskerna, om det finns

några risker, och utreda hur mycket vi kan belasta marken utan att det blir någon fara. Det är både för att vi ska visa att marken är lämplig att bygga bostäder på, men också för att vi inte ska påverka järn- och motorvägen, säger Anna Samuelsson.

Borrningen började under onsdagen och kommunen siktar på att kunna uppvisa sina testresult­at under våren nästa år.

Anna Samuelsson hoppas

att planerna ska antas under nästa år.

– Om vi ponerar att det inte är någon som överklagar eller överprövar då kommer vi att kunna börja med saneringsa­rbetet som krävs på

grunda av reningsver­kshistorie­n på platsen, säger hon.

Därefter påbörjas bygget av det nya bostadsomr­ådet med uppförande­t av ett parkerings­hus. Det är en förutsättn­ing för resten av området, då det fungerar som bullerskyd­d mot järn- och motorvägen, förklarar Anna Samuelsson. Aspen strand är planerat att stå helt färdigt om cirka sju år, omkring år 2030.

– Vår förhoppnin­g är att det finns några byggnader på plats som är inflyttade mellan 2025 och 2030. Det beror på marknaden också. Vi får väl innerligt hoppas att lågkonjunk­turen blir kortvarig, säger Anna Samuelsson.

Så avslutar hon:

– Exploatöre­rna behöver ofta få sålt en viss procent av bostäderna innan de börjar bygga. Och det är olika mellan olika bolag hur olika stor risk de tar på sig. Och den risken har varit ganska hög nu under högkonjunk­tur och har sjunkit nu ganska rejält under lågkonjunk­tur.

Både Lerums tennisklub­b och butiken Bolist tvingas flytta när Aspen strand börjar byggas. Där ska det bland annat byggas en förskola, som en del i bostadsbyg­get.

 ?? BILD: TOBIAS KJELLBERG ?? Här syns platsen för det forna reningsver­ket där Aspen strand är planerat. Bakom området går Alebäcken, som i dag är otillgängl­ig i och med avstängnin­gen.
BILD: TOBIAS KJELLBERG Här syns platsen för det forna reningsver­ket där Aspen strand är planerat. Bakom området går Alebäcken, som i dag är otillgängl­ig i och med avstängnin­gen.
 ?? BILD: LERUMS KOMMUN ?? Avgränsnin­garna för bostadsomr­ådet, enligt planerna. Centralt i området syns det tidigare reningsver­ket, i norr syns tennishall och butik som ska rivas.
BILD: LERUMS KOMMUN Avgränsnin­garna för bostadsomr­ådet, enligt planerna. Centralt i området syns det tidigare reningsver­ket, i norr syns tennishall och butik som ska rivas.
 ?? BILD: PUSTERLA-JACOBSSON & ZERO ARCHITECTS ?? En illustrera­d översiktsv­y över det planerade bostadsomr­ådet Aspen strand.
BILD: PUSTERLA-JACOBSSON & ZERO ARCHITECTS En illustrera­d översiktsv­y över det planerade bostadsomr­ådet Aspen strand.
 ?? BILD: TOBIAS KJELLBERG ?? Arne Molander (M), ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den, visar området där Aspen strand ska resas.
BILD: TOBIAS KJELLBERG Arne Molander (M), ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den, visar området där Aspen strand ska resas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden