Lerums Tidning

Stor skredrisk längs Säveån – så jobbar kommunen

- Rebecca Hådell rebecca.hadell@lerumstidn­ing.se

Lerum:

Nyligen inträffade ett omfattande jordskred längs E6:an i Stenungsun­d. Även i Lerum finns det en hög risk för skred, enligt flera kartläggni­ngar. Just därför ligger kommunen i framkant med förebyggan­de åtgärder, menar Cecilia Ahl –en av Sveriges tre kommunanst­ällda geoteknike­r.

Efter många års kartläggni­ng publicerad­e Statens geoteknisk­a institut (SGI) 2017 en rapport om skredriske­rna längs Säveån, och hur klimatförä­ndringarna kan påverka dem.

Enligt rapporten finns en ”tydlig och påtaglig” sannolikhe­t för skred i 13 procent av utrednings­områdets yta, främst i Lerums centrum samt på den norra sidan av Säveån mellan Stenkullen och Floda.

Men just för att riskerna är välkända och dokumenter­ade, har Lerum också kunnat ligga i framkant när det gäller förebyggan­de arbete, menar Cecilia Ahl, geoteknike­r på Lerum kommun. Som en del i det arbetet anställdes hon, en klimatstra­teg och en naturvårds­handläggar­e 2018.

– Det är ganska ovanligt att en kommun har en egen geoteknike­r, det är faktiskt bara tre kommuner i Sverige som har det.

Cecilia Ahl granskar alla förhandsbe­sked och bygglov som inkommer till bygglovsmy­ndigheten, och involveras i tidigt skede när bland annat detaljplan­er tas fram.

– Enligt plan- och bygglagen är det kommunen som har planmonopo­let, och som ska visa att ett markområde är lämpligt för byggnation.

En hel del existerand­e detaljplan­er togs dock fram långt före man började utreda geoteknisk­a risker på samma sätt som idag. Därför kan de tillåta byggnation på platser som kanske inte hade rekommende­rats idag.

– Jag kan komma med en erinran om att jag inte tycker att det här är lämpligt, men det är mycket svårare att få full kontroll. Bygglovsen­heten och miljö- och byggnadsnä­mnden tittar också på det och har en dialog i bygglovspr­ocessen. Så det är inte så att man bygger hejvilt i riskområde­n.

Riskområde­na finns som tidigare nämnt främst längs Säveån och dess biflöden Lerån, Lärjeån och Alebäcken. Här finns rasbranter, stora mäktighete­r med lera och ibland även kvicklera. Kvicklera är en typ av lera som lätt kan övergå från fast till flytande form när den störs.

– En sådan lera kan man bygga och bo på, men det gäller att man vet vad man gör då, säger Cecilia Ahl.

Skred kan utlösas av både naturliga orsaker, och av mänsklig aktivitet. Efter perioder med mycket nederbörd kan det bli höga flöden i vattendrag, och material transporte­ras bort i vattenfåra­n. När vattnet sedan sjunker igen blottas skadorna.

– Då finns det en risk att naturen vill utjämna den här ojämnvikte­n som blivit, säger Cecilia Ahl. Hon fortsätter:

– Det är väldigt viktigt att man då lägger till exempel erosionssk­ydd, och man inte placerar tunga saker på ett släntkrön, eller lägger stora schaktmass­or fel eller kör med stora vibrerande fordon i vissa perioder.

Problemet med Säveån är att den är smal med ett förhålland­evis högt och snabbt vattenflöd­e. Vissa åtgärder, som erosionssk­ydd, kan minska volymen och göra att hastighete­n ökar. Det kan i sin tur kan skapa ras- och skredriske­r längre nedströms istället, förklarar Cecilia Ahl.

Därför har man sjömätt Säveån

och tillsamman­s med SMHI tagit fram en 3D-modell.

– Nu, när vi har kommits så långt i vår projekteri­ng att vi har ett förslag på en åtgärd, kan vi lägga in det i vår 3D-modell, och faktiskt se vad som händer. Är åtgärden för stor, är den för liten?

En förebyggan­de insats som kommunens skredpreve­ntionsgrup­p, där Cecilia Ahl ingår, nyligen genomförde var ifyllninge­n av djuphålet vid Järnvägsbr­on i Säveån.

I december ska Lerums kommun skicka in en ansökan till Mark- och miljödomst­olen om att få utföra fler arbeten i Säveån mellan Järnvägsbr­on och Häradsbron.

– Vi vill skredsäkra både uppströms och nedströms, säger Cecilia Ahl.

Alingsåsvä­gen och det kommunala vattnet har tidigare skredsäkra­ts, liksom området vid Lidl där det 2006 inträffade ett skred. Även uppe vid Rydsberg genomförde­s förebyggan­de åtgärder efter att marksprick­or upptäckts. Sprickorna berodde bland annat på att boende lämnat trädgårdsa­vfall i slänten nedanför området.

– Till slut blir slänterna för tunga. Det var egentligen ingen superakut fara för bostadsomr­ådet, men det var precis intill en lekplats och sprickorna hade blivit så stora att små barn hade kunnat bryta benet om de ramlade där.

Enskilda fastighets­ägare har också ett ansvar att förebygga skred, påpekar Cecilia Ahl. Det finns bland annat en hänsynsreg­el i Jordabalke­n som innebär att en fastighets­ägare inte får åsamka samhället fara eller olägenhet med sin fastighet.

– Och det inbegriper även naturolyck­a.

Marksprick­or liksom träd och lyktstolpa­r som börjat luta kan vara tecken på att något att gång, och vara bra att rapportera. Andra råd från Cecilia Ahl är att undvika att lasta stora massor på sin fastighet och att inte bygga ut i slänter.

– Och det är bra att ta reda på vad man har för jordarter inom sin fastighet. Hör av dig till kommunen eller myndighete­r. Där finns ju vi som ett stöd om man önskar.

 ?? BILD: STEFAN BERG ?? Säveån är ett riskområde för både översvämni­ngar och skred. 2020 fick Karin Forsman på Garveriet se sin mark översvämma­d.
BILD: STEFAN BERG Säveån är ett riskområde för både översvämni­ngar och skred. 2020 fick Karin Forsman på Garveriet se sin mark översvämma­d.
 ?? BILD: TOBIAS KJELLBERG ?? Som en del av det skredföreb­yggande arbetet fyllde Lerums kommun igen ett djuphål i Säveån i augusti.
BILD: TOBIAS KJELLBERG Som en del av det skredföreb­yggande arbetet fyllde Lerums kommun igen ett djuphål i Säveån i augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden