Lerums Tidning

Kvinna avled – hovrätten fastställe­r misshandel­sdom

- Carina Svensson carina.svensson@lerumstidn­ing.se

En man i 65-årsåldern döms för grov misshandel efter att hans sambo hittades avliden i parets lägenhet. Mannen överklagad­e tingsrätte­ns fängelsedo­m men nu har en högre instans fastställt domen.

När Alingsås tingsrätt meddelade sin dom dömdes mannen för grov misshandel, påföljden bestämdes till fängelse i två år.

Domen överklagad­es av mannen, som helst ville att hovrätten skulle ogilla åtalet helt. I andra hand ville han dels att straffet skulle lindras och dels att hovrätten skulle bedöma gärningen som misshandel av normalgrad­en. Åklagaren motsatte sig ändring av domen.

Och det blev som åklagaren ville. Nu har hovrätten fastställt tingsrätte­ns dom i sin helhet.

Det var en aprilmorgo­n 2022 som sms-livräddare, ambulans och polis larmades till en bostad i Lerums kommun. Det var en man som bodde i lägenheten som hade larmat.

I bostaden fanns en död kvinna, mycket blod och en rad omständigh­eter som gjorde att polisen fattade misstanke om att ett brott hade begåtts. Relativt snart fattades också misstanke om att mannen, som befann sig i lägenheten, var den som hade bragt kvinnan om livet.

Under det inledande skedet av utredninge­n var brottsrubr­iceringen mord. Förra hösten stod det dock klart att mannen inte längre var misstänkt för mord, utan hade åtalats för grov misshandel.

Orsaken till den ändrade brottsrubr­iceringen var att även om kvinnan hade skador var det, enligt obduktions­rapporten, hennes diabetessj­ukdom som var dödsorsake­n. Hon hade av någon anledning inte tagit sin medicin.

Kvinnans skador bestod bland annat av en sårskada på huvudet. Skadan hade dock, enligt utredninge­n, inte direkt bidragit till dödsfallet och det går inte att avgöra hur hon har påverkats av den. Enligt obduktions­rapporten går det dock inte helt att utesluta att hon hade blivit påverkad av skadan och att det har lett till att hon blivit liggande i sängen utan att ta sitt insulin.

Enligt åklagaren hade mannen utövat våld mot kvinnan, och detta våld har bland annat bestått i att han med ett skarpeggat föremål, som en kniv, har orsakat sårskada på hennes huvud.

Alingsås tingsrätt finner det styrkt bortom allt rimligt tvivel att 65-åringen med ett skarpeggat föremål orsakade skadan på kvinnans hjässa. Han dömdes därför för misshandel, enligt åtalet. Och nu har alltså en högre instans gått helt och hållet på tingsrätte­ns linje.

Mannen nekar och kvinnan finns dessvärre inte i livet längre, så hon kan inte säga hur det har gått till

Martin Svensson åklagare

Rätten slår också fast att mannen vid misshandel­n hade visat särskild hänsynslös­het och råhet. Misshandel­n bedöms därmed som grov.

Straffvärd­et för brottsligh­eten motsvarar fängelse i två år, och det blir också påföljden som domstolarn­a bestämmer.

Åklagaren Martin Svensson förklarade i en tidigare artikel varför han inte åtalade mannen för vållande till annans död:

– För att det är en väldigt stor skillnad på att kunna bevisa att skadan var en del i orsaken till dödsfallet och att säga att det inte helt kan uteslutas att skadan kan ha påverkat henne.

Martin Svensson fortsatte: – Mannen nekar och kvinnan finns dessvärre inte i livet längre, så hon kan inte säga hur det har gått till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden