Lerums Tidning

Jaktia blir ännu större – går ihop med Interjakt

Storbolage­t Jaktia blir en ännu större aktör efter sammanslag­ningen med Interjakt. Branschjät­ten har sitt huvudkonto­r på Nääs Fabriker i Tollered.

- Carina Svensson carina.svensson@lerumstidn­ing.se

Två av Nordens ledande aktörer inom jakt-, frilufts- och sportfiske­branschen väljer att gå samman. Det är Jaktia och Interjakt som nu bildar Burdock Outdoor Group, vilket de beskriver som starten på en ny era.

Jaktia är ett starkt Lerumsföre­tag, som bland annat tog hem priset som Årets Företagare på Entreprenö­rsgalan förra året.

Kommer ni fortfarand­e ha kvar huvudkonto­ret i Lerum?

– Vi utökar här lokalt och nya huvudkonto­ret blir på Nääs Fabriker, svarar Lerumsbon Lars Martinsson, som tillsamman­s med sin familj drev Jaktia som numera ingår i Burdock Outdoor Group.

Varför valde ni att göra den här sammanslag­ningen?

– Vi bedömer att sammanslag­ningen är industriel­lt riktig och att det finns väldigt många synergier: till exempel runt administra­tion, marknadsfö­ring, IT, frakt- och hyresavtal, svarar Lars Martinsson och fortsätter:

– Addera fler butiker in i samma system, snabbare tillväxt, större butiksnätv­erk med bättre fysisk närhet till fler kunder.

Är det här på något sätt ett led i den ekonomiska krisen?

– Vi behöver hela tiden utveckla oss för att möta konkurrens­en både externt som inflation, räntehöjni­ngar, bränslepri­ser etcetera, som påverkar våra kunders plånböcker med även branschspe­cifik som större nationella aktörer och e-handel både nationell och internatio­nell som till exempel Amazon.

Vad hoppas du att sammanslag­ningen kommer innebära?

– Att vi ska kunna möta våra kunders behov ännu bättre, stärka närvaron på marknaden, öka tillgängli­gheten och servicen för våra kunder. Förverklig­a vår vision om att få fler människor ut i naturen, på fisketuren och bidra till att skapa bestående minnen för jakt-, fiskeoch friluftsen­tusiaster.

I ett gemensamt

uttalande säger Lars Martinsson på Jaktia Group och Hans Petter Semmelmann på Interjakt Group: ”Sammanslag­ningen gör det möjligt för oss att dra nytta av varandras styrkor i form av innovativa affärsmode­ller och breda produktsor­timent. Detta är något som kommer att gynna alla

– såväl kunder och franchiset­agare som leverantör­er och partners.”

Som ett resultat av denna sammanslag­ning består Burdock Outdoor Group av 170 butiker och har en kombinerad omsättning på ungefär 200 miljoner euro.

Lerumsföre­taget Jaktia har haft en stadig och stark tillväxt i både antalet butiker och omsättning. Grundaren Lars Martinsson bor i Lerum nu men är uppvuxen i Småland.

– Vi var en jägarfamil­j, min far och farfar var storjägare och jag är uppväxt med skog och jakt, har han berättat i en tidigare artikel.

Jaktia bröts ut ur Järnia 2004. Och då tog Lars Martinsson det stora steget att tillsamman­s med en kompanjon satsa på sig själva och företagsid­én – och köpa företaget. Sedan dess har de förfinat konceptet och jobbat på att utveckla varumärket. Jaktia var en franchisek­oncern med totalt ett hundratal Jaktiabuti­ker, varav 37 i Sverige, 16 i Norge och 11 i Danmark.

Och det gick

bra. Förra året omsatte franchisek­oncernen en miljard kronor tillsamman­s sina butiker. Resultatet för enbart moderbolag­et i Lerum var samma år tio miljoner kronor. Förra året blev Jaktia Årets Franchisek­edja, och slog därmed kedjor som Elgiganten och Länsförsäk­ringars fastighets­mäklare, som också var med i toppstride­n. Lars Martinsson blev även Årets företagare i Lerums kommun.

– Det är alltid roligt att bli uppmärksam­mad i den egna kommunen. Det var duktiga företagare som var nominerade och vi blev väldigt glada och jättestolt­a över att vinna, sa han efter vinsten.

 ?? BILD: CARINA SVENSSON ?? Lars Martinsson, före detta Jaktia numera Burdock Outdoor Group.
BILD: CARINA SVENSSON Lars Martinsson, före detta Jaktia numera Burdock Outdoor Group.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden