Lerums Tidning

Unga företagare mötte lokala drakar på gymnasiet

-

Lerum:

Under förra veckan deltog 34 UF-företag i en lokal variant av Draknästet på Lerums gymnasium. Eleverna fick möta en panel av drakar som gav dem tips och råd när de framöver ska utveckla sina produkter.

– Jag tycker vi alla skötte det jättebra, säger ekonomiele­ven Alicia Zahnér.

På scen i Dergårdste­atern står Untangled UF i matchande blå jeans och vita tröjor. De har nyss avslutat sin pitch om hållbar smyckesför­varing och får nu svara på frågor av drakarna i bänkraden framför.

Det är inte första året Lerums gymnasium håller en variant av tv-programmet Draknästet för de elever som läser Ung företagsam­het. Under sin pitch får företagen redovisa sina affärsidée­r, marknadspl­aner, produkter och tjänster.

Ett roligt inslag i undervisni­ngen tycker tjejerna från Untangled UF.

– Det är kul att få träffa och pitcha för personer från näringsliv­et och inte bara sina lärare. De kan verkligen komma med bra feedback, säger Alicia Zahnér.

I panelen sitter lokala profiler från näringsliv­et. Just denna eftermidda­g är det Gustav Jönsson från Sparbanken Alingsås, Ludvig Larsson från SEB Partille och Lerum samt Mats Johansson från LTI Utveckling och Fastighete­r. Även Lerums kommun represente­ras av Magnus Danielsson, näringsliv­sutvecklar­e.

– Vi försöker ge dem positiv feedback som kan hjälpa dem under deras UF-år och råd för att de ska komma vidare i sin utveckling, säger Gustav Jönsson.

Trots att det finns en del nerver hos de unga företagarn­a

på scen är det en välvillig panel som de möter.

– Vi ger dem ingen hård stund på scen. De är i början av sitt yrkesliv och när de ska göra sitt UF-år är det viktigt att känna att de kan, och att de vill. Det är viktigt att vi är med och stöttar deras idé, berättar Mats Johansson.

Ett återkomman­de tema i UF-företagens produkter är hållbarhet, vilket också är ett krav från skolan, säger Malin Ternestedt, UF-lärare på ekonomipro­grammet:

– Vissa har den gröna hållbarhet­en i fokus, medan andra fokuserar på social hållbarhet.

Företaget

Untangled UF, vars idé är att skapa hållbar smyckesför­varing, har till exempel använt återvunna jeans i sin prototyp.

– Jeans är lätta att få tag på och ofta har man dem redan hemma. Dessutom krävs det mycket vatten och kemikalier vid tillverkni­ngen och då är det bra att återanvänd­a dem, säger Alicia Zahnér.

Ute i korridoren väntar en

grupp på att få komma in till drakarna och få genomföra sin pitch. Enligt Malin Ternestedt, går det att ta på energin bland eleverna:

– Det här är en höjdpunkt varje år och något eleverna inte vill missa. De tar det på stort allvar.

Magnus Danielsson, näringsutv­ecklare

på Lerums kommun fortsätter:

– Detta är också en brygga mellan kommunen och det lokala näringsliv­et, där många är intressera­de att sitta med som drakar. Även om flera idéer återkommer finns det nya vinklingar, precis som det gör i verkliga näringsliv­et. Det är otroligt inspireran­de!

Matilda Falk

matilda.falk@lerumstidn­ing.se

 ?? ?? Det är en mindre lokal variant av tv-programmet Draknästet. Mycket är inspirerat av programmet men drakarna ska såklart inte investera i elevernas produkter, menar UF-läraren Malin Ternestedt.
Det är en mindre lokal variant av tv-programmet Draknästet. Mycket är inspirerat av programmet men drakarna ska såklart inte investera i elevernas produkter, menar UF-läraren Malin Ternestedt.
 ?? BILDER: MATILDA FALK ?? Alicia Zahnér, Julia Wiktorson, Linnea Wedell, Jennie Eliasson Lindberg och Moa Bengtsson visar upp sin prototyp – hållbar smyckesför­varing.
BILDER: MATILDA FALK Alicia Zahnér, Julia Wiktorson, Linnea Wedell, Jennie Eliasson Lindberg och Moa Bengtsson visar upp sin prototyp – hållbar smyckesför­varing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden