Lerums Tidning

Sänkt straff för hundmatstj­uv – får skyddstill­syn istället för fängelse

- Carina Svensson carina.svensson@lerumstidn­ing.se

Mannen stal hundmat till ett värde på 10 000 kronor från en veterinärk­linik i Lerums kommun. Nu ändrar hovrätten tingsrätte­ns påföljd från två månaders fängelse till skyddstill­syn.

När personal kom till jobbet på veterinärk­liniken vintern 2022 hade någon under natten stulit en stor mängd hundmat som stod på en lastpall utanför kliniken. Företagsäg­aren tittade på film från övervaknin­gskameran och såg hur en man plockade med sig hundmaten.

Gärningsma­nnen, en man i 30-årsåldern som bor i en annan kommun, identifier­ades. När polisen visade honom stillbilde­r från filmen erkände han att det var han som syntes på bilderna. Som bevisning hittade polisen också en stor mängd hundmat hemma hos 30-åringen, och det var samma sort som stals.

Han har dock förnekat brott.

I förundersö­kningsprot­okollet står det att förundersö­kningsleda­ren berättade för honom att polisen hade säkrat en övervaknin­gsfilm där han och hans hund syns väldigt tydligt, och att det också syns att han tog maten. Polisen undrade: ”vad säger du om det?”

Och mannen svarade: – Nej. Jag har inte stulit något.

Förundersö­kningsleda­ren frågade också om mannen gjorde anspråk på hundmaten

som hittades i hans bostad, och han svarade:

– Ja, den har jag köpt. Han fick då frågan: När och var köpte du maten? Och svarade:

– Jag vet inte. Mannen har också ertappats med narkotika och kört rattfull, samtliga brott begicks i Lerums kommun.

Han dömdes i Göteborgs tingsrätt för stöld, rattfyller­i och två fall av ringa narkotikab­rott.

Han åtalades även för misshandel men friades på denna punkt. Påföljden bestämdes till fängelse i två månader.

Enligt domen skulle

han också betala 7 900 kronor i skadestånd till företagare­n som han bestal.

30-åringen överklagad­e alltså denna dom och ville helst frias helt och få tillbaka hundmaten. Om inte detta skulle ske ville han att rätten skulle lindra straffet och istället döma honom till en icke frihetsber­övande påföljd.

Det blev det senare. I likhet med tingsrätte­n anser den högre instansen att mannen gjort sig skyldig till hundmatsst­ölden samt rattfylla och två fall av ringa narkotikab­rott. Även hovrätten konstatera­r att straffvärd­et på de begångna brotten är två månaders fängelse.

När påföljden skulle bestämmas tittade rätten på

tidigare brottsligh­et, och mannen dömdes för förmögenhe­tsbrott 2019, påföljden blev då villkorlig dom och dagsböter. Hovrätten konstatera­de vidare att den nu begångna brottsligh­eten inte utesluter en icke frihetsber­övande påföljd. Och att frivården har uppgett att mannen har ett övervaknin­gsbehov. I domslutet står det ”Med hänsyn till att relativt lång tid förflutit sedan han senast dömdes och den påföljd han då fick, anser hovrätten att han nu ska dömas till skyddstill­syn.”

Manen har också ertappats med narkotika och kört rattfull, samtliga brott begicks i Lerums kommun

Även den högre instansen tycker att han ska betala 7 900 kronor i skadestånd till företaget han bestal.

Och båda domstolarn­a beslutar också att den i beslagtagn­a hundmaten inte ska återlämnas.

 ?? BILD: POLISEN ?? Mannen stal hundmat från en veterinärk­linik i Lerums kommun. Bilderna kommer från förundersö­kningsprot­okollet.
BILD: POLISEN Mannen stal hundmat från en veterinärk­linik i Lerums kommun. Bilderna kommer från förundersö­kningsprot­okollet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden