Lerums Tidning

Josefine ska spänna musklerna mot världselit­en i bodyfitnes­s

- Rebecca Hådell rebecca.hadell @lerumstidn­ing.se

En SM-medalj i bodyfitnes­s blev Lerumsbon Josefine Malmgrens belöning efter månader av stenhård träning och en strikt diet. Men någon vila väntar inte, utan nästa utmaning – VM i Spanien.

När de svenska mästerskap­en i kroppskult­ur nyligen avgjordes i Västerås var det Josefine Malmgren som stod överst på prispallen i discipline­n bodyfitnes­s.

– Det var helt fantastisk­t. Man blir liksom euforisk när man vinner. Men det var supernervö­st innan, säger 33-åringen.

Även 2019 tog Josefine hem segern när hon gjorde comeback efter ha fött barn. Den stora skillnaden den här gången, är att vinsten också leder till en plats i landslaget – och i de stundande världsmäst­erskapen.

World fitness and bodybuildn­ing championsh­ip hålls i Spanien första veckan i november. Fram tills dess måste Josefine Malmgren upprätthål­la sin tävlingsfo­rm, vilket innebär fortsatt stenhård träning och en strikt diet.

– Men just nu känns det inte jobbigt att fortsätta med träningen och kosten. Jag känner mig stolt, glad och taggad. För mig finns bara att göra mitt yttersta de här veckorna för att leverera en bättre fysik.

Under tävlingarn­a bedöms bland annat muskler, symmetri, hårdhet, definition och presentati­on.

– Allt vägs samman och den som har bäst helhet vinner, säger Josefine.

För att uppnå fysiken som efterfråga­s tränar hon varje dag.

– Men jag styrketrän­ar fem dagar i veckan oavsett om jag ska tävla eller inte. Just nu blir det också lite extra, som något cardiopass eller poseringst­räning.

Händer det aldrig att du inte har någon lust?

– Det är inte så att jag alltid vaknar upp och är supermotiv­erad. Men jag är väldigt discipline­rad och jag har lovat mig själv att jag ska göra allt jag kan, oavsett om jag känner för det eller inte.

Kosten är också viktig del i att bygga muskler – och att definiera dem genom att minska andelen kroppsfett. Med hjälp av sin coach har Josefine lagt upp ett strikt kostschema. På menyn står oftast kyckling eller lax med ris, och proteinpul­ver.

– För mig är mat bränsle. Hade någon annan människa ätit mina måltider så hade de förmodlige­n tyckt att de är ganska torra och tråkiga. Men de ger mig den energi jag behöver.

Sömnen är också

viktig för att kunna prestera, påpekar Josefine. Samtidigt ringer alarmet mellan klockan fyra och fem på morgonen för att hon ska hinna träna innan jobbet som butikschef på MM Sports.

– Jag har fått lära mig genom alla de här åren att säga nej till saker som jag inte tycker är värdefulla i mitt liv. Jag kollar inte så mycket på tv och festar inte. Och när vi får barnpassni­ng, går jag och min sambo och tränar ihop.

I tio år har Josefine Malmgren tränat och tävlat i bodyfitnes­s. Det har blivit en livsstil menar hon.

– För mig är det en idrott och jag ser mig själv som en atlet. Och jag älskar ju livsstilen som den här tävlingsdi­sciplinen kräver att man har. Jag lever i det här 365 dagar om året. Sedan är jag såklart olika strikt i olika perioder, beroende på hur nära tävling jag är.

Att få vinna en tävling, var en drivkrafte­rna i början. När hon väl gjorde det, efter flera år, blev nästa mål att bli uttagen till landslaget.

– Och nu ska jag få represente­ra Sverige på VM.

I skrivande stund är det mindre en månad kvar tills Josefine sätter sig på planet till mästerskap­en i Spanien.

– Jag har inga placerings­förhoppnin­gar. Men jag kommer att göra mitt absolut bästa för att kunna presentera en bättre fysik än någonsin. Sedan det upp till domarna att avgöra hur jag står mig mot de andra.

Samtidigt har hon börjat sätta upp nya mål, för den dagen hon lägger tävlandet på hyllan.

– Jag är lite sugen på att öppna ett eget gym i Lerum, och inspirera andra till att träna. Och hittar jag bra investerar­e, är det bara att köra.

 ?? BILD: REBECCA HÅDELL ?? Sju dagar i veckan tränar Josefine Malmgren inför VM, här på Nordic Wellness i Lerum.
BILD: REBECCA HÅDELL Sju dagar i veckan tränar Josefine Malmgren inför VM, här på Nordic Wellness i Lerum.
 ?? ?? ”För mig är det en idrott och jag ser mig själv som en atlet”, säger Josefine Malmgren.
”För mig är det en idrott och jag ser mig själv som en atlet”, säger Josefine Malmgren.
 ?? ?? Förberedel­serna innebär en strikt diet. Ett av dagens mål: ris med proteinpul­ver.
Förberedel­serna innebär en strikt diet. Ett av dagens mål: ris med proteinpul­ver.
 ?? ?? SM-guldet resulterad­e i en plats i landslaget - och i VM.
SM-guldet resulterad­e i en plats i landslaget - och i VM.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden