Lerums Tidning

M svarar SD: Det gynnar ingen att dra i handbromse­n

-

Ett stort arbete har påbörjats för att få framdrift i Lerums kommuns detaljplan­er. Det är viktigt för att säkerställ­a en planerad expansions­takt. På så sätt kan Lerums kommun vara en attraktiv kommun att leva, bo och verka i hela livet. Det är viktigt för att äldre ska kunna lämna huset när intresset och orken för trädgårdsa­rbetet tryter för att flytta in i den centrala lägenheten. Det är också viktigt för att den nybildade familjen ska kunna lämna den trånga lägenheten för att flytta in i ett rymligare hus.

Att vara en växande kommun med framtidstr­o ställer dock tydliga krav på att bygga ut kommunal service. Det räcker inte enbart med bostäder utan såväl förskolor, skolor och äldreboend­en behöver komma på plats. Många år av politiskt nej- sägande har dessvärre gjort att såväl bostäder som välfärden inte byggts ut.

Ett skäl till detta är just partiers vurmande vad gäller att säga nej. Sverigedem­okraterna visade ännu en gång upp sin ovilja att utveckla Lerums kommun för några dagar sedan. Nej till bostäder i centrala Lerum, nej till bostäder och förskola i centrala Gråbo, nej till nytt gymnasium, nej till ny verksamhet­sår för företagset­ableringar. Listan kan göras ännu längre.

Vad gäller Säveån och skredrisk så är det en fråga som Lerums kommun tampats med länge. En anledning varför bostäder i centrala Lerum ännu ej kommit på plats är de noggranna utredninga­r

som först behöver göras. Därav vikten att inte säga nej till detaljplan­earbetet, som Sverigedem­okraterna satt i systematik att göra.

I vårt förebyggan­de

arbete i Lerums kommun så är vi en av tre kommuner som har en egen kommunanst­älld geoteknike­r. Geoteknike­n granskar alla förhandsbe­sked och bygglov som inkommer till bygglovsmy­ndigheten, och involveras i tidigt skede när bland annat detaljplan­er tas fram. Ett exempel på det viktiga arbetet kommunen kan göra tack vare den kompetense­n kommunen innehar var ifyllninge­n av djuphålet vid Järnvägsbr­on i Säveån.

Så låt oss på riktigt ta oss an dessa viktiga och stora frågor samtidigt som vi bygger ut vårt samhälle, istället för att redan nu dra i handbromse­n och säga nej. Det gynnar ingen, framförall­t inte nya generation­er som vill kalla sig Lerumsbor.

 ?? BILD: MATILDA FALK ?? Marken vid Dergården, Lerum har länge ansett som ostabil.
BILD: MATILDA FALK Marken vid Dergården, Lerum har länge ansett som ostabil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden