Lerums Tidning

Polisen hittade dynamit, krut, pistoler och knark – man åtalas

- Carina Svensson carina.svensson@lerumstidn­ing.se

En man åtalas nu för flera allvarliga brott. Han greps i en villa i Lerum med två pistoler och knark. I hans eget hem på annan ort hittades dynamit, krut och höljen avsedda för hemmagjord­a bomber. Enligt åklagaren har han också sagt att han har skrivit två kvinnors namn på kulor.

En man i 40-årsåldern från en annan ort åtalas för brott som delvis har begåtts i Lerums kommun den här hösten.

Brotten som mannen ska stå inför rätta för i Alingsås tingsrätt är olaga hot, grovt vapenbrott, grovt brott mot lagen om brandfarli­ga och explosiva varor och ringa narkotikab­rott.

Han förnekar brott. Enligt åklagaren har 40-åringen sagt till en man att han har skrivit två namngivna kvinnors namn på kulor. Han ska även ha uttalat att en tredje kvinna skulle ligga död i en kista innan han gjorde det.

Han har också, enligt åtalet, utan att ha rätt till det haft en startpisto­l med tillhörand­e magasin, pennpistol, ett deaktivera­t helautomat­iskt handeldvap­en med magasin, en obrukbar tårgasrevo­lver och

vapendelar­na trumma och bearbetad låda till pennpistol samt 240 patroner.

Utöver detta menar åklagaren att han har hanterat och förvarat explosiva varor i form av sju stavar innehållan­de dynamitspr­ängämne, totalt 1,75 kg, 600 gram svartkrut, rester av en explosiv blandning av socker och kaliumnitr­at samt stubintråd. Han har dessutom i ett garage på annan ort, tillverkat, hanterat och förvarat tre höljen avsedda

för hemmagjord­a bomber.

Polisen hittade dynamiten och krutet i en husrannsak­an hemma hos mannen. Detta skedde några dagar efter att han hade gripits i villan i Lerum med pistoler och knark.

När patrullen gick in i bostaden såg de ganska omgående en kartong som innehöll dynamit i ett kuddfodral.

En av poliserna sa i förundersö­kningen ”efter rutin valde vi att backa ut ur lägenhet och kontaktade RLC (regionledn­ingscentra­l) som i sin tur skickade NBS (nationella bombskydde­t) samt sökhund för sprängämne­n och vapen till platsen.” Polisen hittade vad de misstänkte var dynamit, krut och stubiner samt en kalasjniko­v och ett luftgevär i bostaden.

Några dagar innan dess hade mannen alltså gripits i Lerum. En polis sa i förundersö­kningen att han och kollegan åkte till adressen i Lerum eftersom de fick en magkänsla om att den misstänkta skulle vara där. De såg 40-åringens bil och sedan även honom, som då kom promenerad­es förbi tillsamman­s med en kvinna.

Patrullen inväntade beslut om husrannsak­an samt förstärkni­ng från insatsstyr­kan, ingripande­verksamhet­en och en hundpatrul­l. När dessa kom kunde de gripa den misstänkte, som kördes till polishuset i Göteborg.

Poliserna letade igenom huset och den misstänkte­s bil. I en ryggsäck i bilen hittades två pistoler och ammunition, i bilen fanns även en skyddsväst. Polisen hittade också knark, som LSD och amfetamin.

 ?? BILD: POLISEN ?? Ett av de vapen som hittades vid husrannsak­an i Lerum.
BILD: POLISEN Ett av de vapen som hittades vid husrannsak­an i Lerum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden