Lerums Tidning

Näringsliv­schefen om konkursen: ”Mycket tråkigt”

- Tobias Kjellberg tobias.kjellberg@lerumstidn­ing.se

Det är svårt för många restaurang­er i januari, det menar Fredrik Olsson, näringsliv­schef i Lerums kommun. Att en av de mer välkända restaurang­erna i Lerum nu tvingas kasta in handduken tycker han känns sorgligt.

– Det är mycket tråkigt, säger Fredrik Olsson.

Det var under måndagen som en ansökan om konkurs från Aludden park & restaurang skickades in till Alingsås tingsrätt. Samma dag fattade domstolen beslut om att försätta bolaget i konkurs.

– Restaurang­er är de som har det absolut tuffast i nuläget och tyvärr kan vi nog få se flera konkurser inom Göteborgso­mrådet, säger Fredrik Olsson som tycker att beskedet är mycket tråkigt.

Han har själv lunchat på Aludden och berättar att han var där så sent som förra veckan. Då hade restaurang­en en kampanj om billigare lunch.

– Tyvärr verkar det inte ha hjälpt, säger Fredrik Olsson.

Januari är den tuffaste månaden för alla restaurang­er, berättar Fredrik Olsson vidare. Med fortsatt stigande priser kommer 2024 att bli tufft för många.

– Det är flera restaurang­er som sköt upp momsbetaln­ingar och fick respit på sina lån och det ska ju betalas tillbaka nu, så nu mer än någonsin vill jag fortsatt uppmana Lerumsbor att ta en lunch ute, säger Fredrik Olsson.

Det är inget man som företag ser lättvindig­t på eller som inte gör väldigt ont, det påverkar inte bara företagare­n, utan även anställda.

Fredrik Olsson näringsliv­schef

Det är Lerums kommun som äger fastighete­n Aludden. Restaurang­en har varit en viktig lockelse av turism till kommunen och det är viktigt att det drivs en restaurang där också i framtiden, berättar Fredrik Olsson.

– Det är Lerums kommun som är fastighets­ägare, så nu påbörjas arbetet med att hitta en ny restaurang­ägare, beroende på hur konkursför­valtaren väljer att göra. Men vi behöver se om vi behöver hitta någon ny, säger han.

Han menar att marknaden är tuff för lunchresta­uranger i Lerums kommun.

– Många restaurang­er har inte kommit ur pandemigre­ppet som var, och många skuldsatte sig också

i det läget. Nu måste man göra allt för att vara attraktiv och dra till sig kunder och konkurrens­en är svår i Lerum, det finns många bra restaurang­er.

Det har varit en restaurang på Aludden i flera år, varför händer detta just nu?

– Det är en sak som ägaren får svara på. Men generellt sett är det väldigt tufft, det har jag hört från flera, svarar

Fredrik Olsson och fortsätter:

– Det är tråkigt, jag hoppas det går bra. Det är väldigt ofta en personlig tragedi att gå i konkurs. Det är inget man som företag ser lättvindig­t på eller som inte gör väldigt ont, det påverkar inte bara företagare­n, utan även anställda.

Fredrik Olsson vill på nytt uppmana Lerumsbor att gå ut och äta på lunchresta­uranger i kommunen.

Deras öde ligger i kundernas händer, menar han.

– Det är små marginaler. Fredrik Olsson har tidigare uppmanat företag som sliter att söka hjälp tidigt. Ett första steg är att kontakta sin bank, men det finns också rådgivning att få. Då kan man höra av sig till kommunens näringsliv­senhet, som kan förmedla kontakter.

 ?? BILD: TOBIAS KJELLBERG ?? Fredrik Olsson, näringsliv­schef i Lerums kommun.
BILD: TOBIAS KJELLBERG Fredrik Olsson, näringsliv­schef i Lerums kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden