Lerums Tidning

Polisen: Pojkar från Lerum rekryteras av gäng i Göteborg

Flera pojkar från Lerums kommun har begått grova brott på uppdrag av kriminella gäng i Göteborg, enligt Lerumspoli­sen. Lockelsen kan vara snabba pengar, status och tillhörigh­et när allt annat rämnar – samtidigt finns gäng på hemmaplan som rekryterar aktiv

- Tobias Kjellberg tobias.kjellberg@ lerumstidn­ing.se

Inte sällan finns det en mall för de unga pojkar som lockas in till ett liv i grov kriminalit­et. Det är ofta oroligt hemma – ibland finns också svårighete­r med inlärning i skolan och problem med det sociala samspelet med andra barn.

– Tittar man på det kan man se det ganska långt tillbaka, ända bak till förskolan i vissa fall, att det sociala samspelet inte fungerar riktigt, säger Niklas Lindroth, områdespol­is i Lerum.

I Lerums kommun finns rivalisera­nde kriminella gäng, berättar Niklas Lindroth. När unga människor misslyckas med den förutbestä­mda vägen i skolan, trots sina bästa försök, kan lockelsen bli överväldig­ande stor att söka framgångar enligt en annan måttstock: i den undre världen.

– Man kanske känner att man inte lyckas med allt i livet, att man är en ’nobody’. Så kanske man blir uppmärksam­mad av dessa, man får pengar, man får en roll, och man får vara med och vara någon, man blir del av något som är större än en själv, det är väldigt vanligt, säger Niklas Lindroth.

Han har jobbat som polis i 19 år, varav de senaste fem åren som områdespol­is i Lerum. Här har han följt flera unga människors vägar in i en mörk kultur som utlovar brödraskap och snabba belöningar – men som oftast slutar i tragik.

Bland annat de tre unga män och den pojke i övre tonåren, allesamman­s från Lerums kommun, som nu sitter häktade misstänkta för människoro­v, efter ett kidnappnin­gsdrama i Mölndal innan jul.

– Snacket är att det är ett brödraskap och att man ska dö för varandra. Men som polis vet vi att det inte är så: man hugger varandra i ryggen hela tiden. Men det är ändå det man lockas av, säger Niklas Lindroth. Så fortsätter han:

– Jag tror det finns något djupt mänskligt i att känna ett behov av att vara en del i något. Och kan man inte vara behövd på ett bra sätt får man vara behövd på ett dåligt sätt. Man vill vara med, helt enkelt, och inte känna sig överflödig och misslyckad.

Men inte bara är det lokala gäng som rekryterar aktivt – även i Göteborg riktar grov organisera­d brottsligh­et sina kikare mot kranskommu­ner. David Hallberg är utredare vid Lerumspoli­sen:

– Lerum ligger läskigt nära Göteborg i det sammanhang­et, det är inte konstigt att ungdomarna går över gränserna här, träffar varandra och hänger med varandra, säger han.

David Hallberg tror att det finns en medveten strategi bland Göteborgsg­äng att leta efter rekryter utanför den egna staden, där det råder hård konkurrens om ungdomar.

– Sedan är det tyvärr så att de som vi pratar om här nu inte har visat framfötter­na i skolan heller och det är väl det som är det dystra. Alternativ­en för dem är lite skrala, och om de skulle vilja välja rätt väg är det en rätt så kraftigt uppförsbac­ke för dem, säger han.

Det är inte sällan i Nordstan som ungdomar från olika orter i Göteborgso­mrådet möts och knyter kontakter, berättar David Hallberg vidare. Det har också blivit en grogrund för kriminalit­et och rekryterin­g till organisera­d brottsligh­et. Här finns exempel på Lerumsbörd­iga ungdomar som hamnat på glid. Niklas Lindroth fyller i:

– Det är en samhällsut­veckling som sker i hela Sverige och vi såg inga tecken på att Lerum skulle bli förskonat från det, med sin närhet till Göteborg där de här kriminella nätverken är aktiva. Deras tentakler sträcker sig så klart till Lerums kommun.

Vad kan du berätta om de gäng som är baserade i Lerum?

– Det är ganska löst sammansatt­a nätverk. Vi har konstellat­ioner i vår kommun som är nätverk, lokala nätverk, och det är de som har varit i luven på varandra och skjutit på varandra och försökt sätta eld på varandras hus, svarar Niklas Lindroth och fortsätter:

– Men de lokala nätverken har också varit i kontakt med nätverken i Göteborg, med riktigt tungt

kriminella , där man då kan hämta förstärkni­ng eller hämta vapen. Så det finns mitt ibland oss i Lerum också.

Det finns två olika berättelse­r om hur ett intåg till den undre världen går till, menar de båda poliserna samstämmig­t – pojkar som självmant söker sig dit och pojkar som blir aktivt värvade.

– Det finns de som rekryteras in i det, mer eller mindre på grund av att de har ett felaktigt umgänge. Men sedan har vi också exempel på att man söker sig till gängkrimin­alitet, att man charmas av den här gangsterku­lturen och allt som är runt den, säger Niklas Lindroth.

Det är den sistnämnda typen som är den farligaste, menar Niklas Lindroth – den som drömmer om en livsstil som kretsar kring vapen, droger och gängkultur. Det är också den som är svårast att omvända, berättar han.

När det har gått tillräckli­gt långt är det svårt att alls råda bot på.

– Då får man lämna över det till kriminalvå­rden i stället som får ta hand om dem i fängelser sedan. Det är väldigt svårt att bryta ett beteende hos någon som inte vill det själv.

Så tidigt som i tonåren kan det redan vara försent, menar Niklas Lindroth.

– Det är viktigt att man förstår att de här problemen som vi har med gängkrimin­alitet är ett samhällspr­oblem; det är inte ett polisiärt problem. Hela samhället måste gå in och dra sitt strå till stacken. De här personerna är så unga att de inte är straffmynd­iga än och då har polisen inga verktyg. Det är då vi måste sätta in insatserna. För när de kommer in i tonåren är det oerhört svårt att vända på dem, det är min erfarenhet. Det måste in tidigt, tidigt, tidigt, säger han.

För vårdnadsha­vare och föräldrar finns det en rad tecken att vara uppmärksam på hos sina barn.

En varningssi­gnal kan vara om barnet plötsligt pratar om droger på ett nytt sätt och börjar använda slangord. Då kan man som vårdnadsha­vare söka upp på ordet på internet och se vad det betyder, tipsar Niklas Lindroth.

Men det absolut tydligaste tecknet handlar om något annat.

– Ett av de tydligaste tecknen är att barn plötsligt har pengar som de inte har haft innan, eller kommer in med dyra märkeskläd­er och inte har en trovärdig story till att man plötsligt har en jacka för 10 000 kronor, säger Niklas Lindroth.

Han fortsätter:

– Vi har unga killar som har en keps på huvudet som kostar 6 000 kronor. När vi frågar hur de fått den säger de att de har fått den från sin mamma. Men jag vet inte hur många föräldrar som köper så dyra kepsar åt sina barn, jag gör det i alla fall inte.

Att ett barn plötsligt byter intressen, slutar med sin sport, byter umgänge eller hellre vill hänga i Nordstan än att tillbringa dagarna med sina tidigare aktivitete­r, kan också vara tecken värda att vara uppmärksam på.

Samtidigt är förändring en viktig del i utveckling­en för alla tonåringar.

– Vad gäller tonåringar så har man en grundlägga­nde pågående beteendefö­rändring. Tonåringar är ju som tonåringar är, och det är ingen fara så, men man ska vara vaksam på vissa saker, kanske framför allt på hur man pratar om pengar och uttrycker sig, säger Niklas Lindroth och tipsar vårdnadsha­vare att hålla lite koll på barnens Swishkonto.

Den i Lerums kommun som är orolig för att sitt barn fallit in på en kriminell bana kan vända sig till socialtjän­sten, som kan ge familjestö­d. Om man misstänker droger finns Minimaria, tipsar Niklas Lindroth om.

– Så man behöver inte kontakta polisen i något av de här fallen om man inte vill, annars kan man kontakta polisen om man till exempel misstänker vapen hemma, då måste man det givetvis. Men om det bara är på nivån att man är orolig då tycker jag att man kan höra av sig till Minimaria

eller socialtjän­sten.

Han vill också understryk­a att man aldrig ska ge upp om en ungdom, och upprepar att det är viktigt att söka hjälp så snabbt det går.

– Ju snabbare man hör av sig, ju större är chansen att man kan få rätsida på det. Samtidigt är det aldrig för sent att fråga om hjälp heller. Man får aldrig ge upp. Ibland får man försöka en, två eller fem gånger innan man kan få en förändring. För ibland var personen inte redo de första fyra gångerna, men den femte gången är personen på rätt plats.

Det är viktigt att man förstår att de här problemen som vi har med gängkrimin­alitet är ett samhällspr­oblem; det är inte ett polisiärt problem Niklas Lindroth områdespol­is Lerum

Har du något sista tips till föräldrar?

– Att försöka vara en förebild för sina ungdomar, inte vara rädd för att fråga och vara nyfiken och hålla koll på vad barnen håller på med. Ställa lite kritiska frågor och inte bara gå med på vad barnen säger. Vara lite detektiv om barnet plötsligt kommer hem med en dyr jacka, svarar Niklas Lindroth.

Niklas Lindroth tipsar om de föräldrask­apsutbildn­ingar som finns att delta i gratis i Lerums kommun. Mer om dem går att hitta på kommunens hemsida. Han vill också betona att han tycker Lerums kommun gör ett bra jobb i att fånga upp barn som riskerar att fastna i kriminalit­et i ett tidigt skede.

 ?? ?? Niklas Lindroth, områdespol­is i Lerum.
Niklas Lindroth, områdespol­is i Lerum.
 ?? ?? En hemmagjord sprängladd­ning, bild från förundersö­kningsprot­okoll där en pojke från Lerums kommun dömdes för en sprängning i Länsmansgå­rden. Sprängning­en sades ett uppdrag.
En hemmagjord sprängladd­ning, bild från förundersö­kningsprot­okoll där en pojke från Lerums kommun dömdes för en sprängning i Länsmansgå­rden. Sprängning­en sades ett uppdrag.
 ?? BILD:POLISEN ?? Bild från förundersö­kningsprot­okoll där en pojke från Lerums kommun dömdes för en sprängning i Länsmansgå­rden.
BILD:POLISEN Bild från förundersö­kningsprot­okoll där en pojke från Lerums kommun dömdes för en sprängning i Länsmansgå­rden.
 ?? ??
 ?? BILD: TOBIAS KJELLBERG ??
BILD: TOBIAS KJELLBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden