Lerums Tidning

Fängelse för knarklanga­re som hade 52 kilo cannabis i garaget

Nu har Göteborgs tingsrätt meddelat sin dom mot mannen som greps med 52 kilo cannabis hemma i villaområd­et i Lerums kommun. Och det blir ett fängelsest­raff.

- Carina Svensson carina.svensson@lerumstidn­ing.se

Lerumsbon, som är i 25-årsåldern, döms för grov narkotikas­muggling och grovt narkotikab­rott. Påföljden bestäms till fängelse i tre år och elva månader.

Två andra män från andra orter döms för brottsligh­et kopplat till knarket i Lerum. En av dem döms för grovt narkotikab­rott begånget i Lerums kommun, efter att han hämtade en kartong med cannabis här, dopningsbr­ott och ringa narkotikab­rott. Även han ska avtjäna tid i fängelse, ett år och elva månader. Den tredje mannen döms för försök till narkotikab­rott i Lerums kommun och narkotikab­rott i Göteborg, påföljden för honom blir sju månaders fängelse.

Samtliga förnekade brotten i Lerums kommun. 25-åringen medgav inför rätten de faktiska omständigh­eterna men förnekade brott. Han sa att han inte visste vilken typ och mängd narkotika det varit fråga om och att han kände sig tvingad att utföra gärningarn­a.

Härvan kunde nystas upp efter att tullverket­s personal nu i höstas hittade en stor knarkförsä­ndelse som skickades från Spanien till en adress i Lerums kommun. De åtta stora kartongern­a, som stod på en pall, skulle enligt fraktsedel­n innehålla sjukvårdsu­trustning. Efter kontroll visade sig dock att innehållet bland annat bestod av 52,2366 kilo cannabis. Med i försändels­en fanns också boxar med munskydd och påsar med kattsand.

Efter att tullverket­s personal hade gått igenom kartongern­a paketerade­s varorna om med avlyssning­sutrustnin­g i pallen. Sedan kördes pallen ut av ett vanligt leveransbo­lag och ställdes vid ett garage på Lerumsadre­ssen. Adressaten var 25-åringen, och det var han som tog emot pallen.

Enligt tullens spanare gick Lerumsbon därefter ut och in i garaget. Spanaren konstatera­de att ”hans kroppssprå­k, blick och beteende uppfattas som nervöst.”.

På eftermidda­gen samma dag sågs 25-åringen gå iväg med ett paket. En man från en annan ort greps strax därefter med ett paket som såg likadant ut, och detta innehöll knappt 7 kilo cannabis. Det var denna man som dömdes till fängelse i ett år och elva månader.

Den tredje mannen greps också i villaområd­et.

Ungefär vid denna tid kunde även 25-åringen gripas. Han har erkänt att han tog emot pallen med cannabis men förnekar alltså att han visste vad den innehöll. Av undersökni­ng av Lerumsbons telefon framgår det att han har pratat och chattat med en person, och att denne person har gett honom instruktio­ner bland annat om att räkna och ta foton på narkotikan och hur olika delar skulle avskiljas och paketeras.

När han i förhör får frågan om det är han som har skrivit saker som 4 g och 3 b på kartongen säger Lerumsbon att han tror att det är han som har skrivit och att g är grön och b brun. Då undrar förundersö­kningsleda­ren vad han menar med grön respektive brun, och han svarar:

– Cannabis och hasch.

Enligt Lerumsbon visste han att han skulle få en leverans som skulle komma hem till honom. Men han hävdar att han inte visste hur mycket det handlade om och inte heller vem som hade ordnat detta eller varför.

Inför domstolen sa han att han hade blivit kontaktad av en bekant från en kriminell umgängeskr­ets som han tidigare brutit med. Den bekante ville att han skulle ta emot ett paket. Lerumsbon sa då att han försökte protestera, men att detta inte tjänade något till. Han har förklarat att han förstod att det handlade om narkotika, men att han inte förstod att den levererade­s från utlandet eller vad det var för sort och mängd.

Enligt 25-åringen noterade

han inte viktangive­lsen på leveransbe­kräftelsen. Det står i domen att ”han blev chockad när han fick se pallen, vilket kan höras i rumsavlyss­ningen i garaget där han svär och bland

annat säger något i stil med: “Hur ska jag klara allt det här!?”.

Tingsrätte­n noterar dock att det av undersökni­ngen av Lerumsbons telefon framgår att han flera gånger spårat försändels­en när den var på väg och att det i en sådan spårning framgår avsändarad­ress, det vill säga den spanska adressen, leveransad­ress, och var i transporte­n pallen befinner sig. Enligt domstolen måste han därmed senast vid dessa sökningar ha förstått att narkotikan transporte­rades från Spanien.

Av telefonund­ersökninge­n framgår

också att Lerumsbon har fått en bekräftels­e per sms efter att ha bokat leveransti­d för transporte­n, och att bekräftels­en anger både vikt och volym för pallen, vilket han måste ha sett.

När förhörsled­aren i förundersö­kningen på olika sätt försöker få Lerumsbon att svara på om han skulle få någon ersättning för att ta emot narkotikan svarar han bland annat:

– Vet inte vad jag ska svara på det. Efter flera misslyckad­e försök frågar förhörsled­aren på nytt om tanken var att Lerumsbon skulle få någon ersättning, och Lerumsbon svarar:

– Det var väl den frågan jag inte ville svara på först, eller kan svara på. Nu är jag ju här så, så svårt att sätta sig in i.

Förhörsled­aren undrar då om Lerumsbon

var hotad eller tvingad att ta emot cannabisen, och han säger: – Det vill jag inte svara på. Utredarna försöker även på olika sätt få honom att säga något om vem som hade ordnat så att narkotikan kom hem till 25-åringen men han avslöjar inget. Då får han frågan: Vad är din relation till narkotika generellt?

– Just ingenting. Men jag har ju, tidigare har jag hållit på med cannabis framför allt. Jag har åkt fast för narkotika tidigare, men mindre mängder liksom.

Förundersö­kningen har letts av riksenhete­n för internatio­nell och organisera­d brottsligh­et. Förutom spaning har bland annat avlyssning använts i utredninge­n.

25-åringen har begått knarkbrott tidigare. 2022 dömdes han för narkotikab­rott efter att polisen vid två tillfällen hade påträffat narkotika på eller hemma hos honom. Påföljden bestämdes till skyddstill­syn. Och ett par år innan dess, 2020, dömdes han till fyra månaders fängelse eter att ha gripits med 1 684 tabletter alprazolam, 50 tabletter pregabalin, 10 tabletter MDMA, 10 tabletter tramadol och 9,68 gram cannabis. Tingsrätte­n fann det bevisat att han åtminstone delvis skulle sälja knarket.

 ?? BILD: TULLVERKET ?? Pallen i garaget i villaområd­et i Lerums kommun samt en del av cannabisen. Foto från förundersö­kningsprot­okollet.
BILD: TULLVERKET Pallen i garaget i villaområd­et i Lerums kommun samt en del av cannabisen. Foto från förundersö­kningsprot­okollet.
 ?? BILD: TULLVERKET ?? Polisen grep de tre misstänkta i bostadsomr­ådet i Lerums kommun. Foto från förundersö­kningsprot­okollet.
BILD: TULLVERKET Polisen grep de tre misstänkta i bostadsomr­ådet i Lerums kommun. Foto från förundersö­kningsprot­okollet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden