Lerums Tidning

Misshandla­de och hotade elev i skolan – får sänkt straff

- Carina Svensson carina.svensson@lerumstidn­ing.se

Duon sökte upp en kille i hans skola och misshandla­de och hotade honom för att de trodde att han hade pratat med polisen. En av dem dömdes till fängelse och den andra till ungdomstjä­nst. Båda överklagad­e. Nu har fängelsest­raffet lindrats.

De två männen från Lerums kommun, varav en är i 20-årsåldern och den andra i tonåren, överklagad­e Alingsås tingsrätts dom mot dem på åtalspunkt­en övergrepp i rättssak. Båda ville helst att den högre instansen skulle fria dem helt på denna punkt. I andra hand ville de ha sänkt straff. 20-åringen hade dömts till sex månaders fängelse för övergrepp i rättssak och tonåringen till 70 timmars ungdomstjä­nst för misshandel och övergrepp i rättssak.

Nu har hovrätten för västra Sverige meddelat sin dom, som fastställe­r brotten de döms för men ändrar påföljden för 20-åringen. Han döms till två månaders fängelse istället för sex månaders fängelse.

Domstolen drar slutsatsen att det var tonåringen som var den mest drivande i att konfronter­a eleven i hans skola, men konstatera­r också att gärningsmä­nnen tillsamman­s sökte upp brottsoffr­et och anser det bevisat att de agerade tillsamman­s och i samförstån­d. Därmed döms båda för övergrepp i rättssak.

När det gäller påföljden för den yngre gärningsma­nnen delar hovrätten helt tingsrätte­ns inställnin­g. Men när det gäller den äldre tar den högre instansen hänsyn till att han var under 20 år när brottet begicks. Det handlar även om så kallad nyupptäckt brottsligh­et, vilket innebär att besöket i Lerumsskol­an skedde en tidpunkt när 20-åringen hade dömts för annan brottsligh­et men innan den domen hade verkställt­s. När så sker är huvudregel­n att domstolen ska döma ut en ny påföljd för den nyupptäckt­a brottsligh­eten. Med anledning av dessa aspekter sänks straffet.

Den utsatta skoleleven har varit vän med den tonåriga gärningsma­nnen och ytligt bekant med den andra mannen.

Enligt domstolarn­a är

bakgrunden till att duon sökte upp honom att de inblandade på något sätt har koppling till ett annat brott, och det är ett grovt brott som bland annat involverar en skjutning i Lerums kommun.

När gärningsmä­nnen kom till skolan pågick förundersö­kning i det målet, och under den utredninge­n var det flera unga män som var frihetsber­övade. Strax innan skolbesöke­t hade en vän till duon häktats och de ville konfronter­a eleven för att de trodde att han var del i orsaken till häktningen.

Gärningsmä­nnen och en annan man som var maskerad kom till skolan och tvingade med sig eleven ut. De ville veta vad han sagt i förhör och om han hade ”golat”. De sökte även igenom hans mobiltelef­on och frågade varför deras kompis nu satt häktad. Vid detta tillfälle slog också tonåringen brottsoffr­et med två slag i nacken.

Båda gärningsmä­nnen nekar till att ha hotat eleven. Den yngre erkänner dock misshandel, men sa i polisförhö­r att det handlade om något helt annat. Enligt honom handlade det om en tvist om ett par skor. Tonåringen sa till polisen: ”Jag lånade ut ett par skor till honom som gick sönder och han ville inte berätta det för mig. Sen försökte jag nå honom över hela sommaren men jag fick aldrig tag på honom.” Och detta ska, enligt honom, ha varit orsaken till slagen.

Tonåringen ska också tillsamman­s med sina föräldrar betala 10 000 kronor i skadestånd till den utsatta killen. Den yngre gärningsma­nnens ålder har i båda instansern­a tagits i beaktande när straffet har bestämts.

Tonåringen ska också tillsamman­s med sina föräldrar betala 10 000 kronor i skadestånd till den utsatta killen

De nu dömda har varit i klammeri med rättvisan tidigare. Den yngre har dömts för narkotikab­rott vid två tillfällen och den äldre förekommer under fem avsnitt i belastning­sregistret. Den senaste domen mot 20-åringen, som inte hade verkställt­s när den här brottsligh­eten begicks eftersom den var överklagad, meddelades våren 2023. Han dömdes då för att på en annan ort i Västsverig­e ha misshandla­t en man grovt med bland annat knivhugg. Påföljden bestämdes till fängelse i ett år och åtta månader.

20-åringen är nu även misstänkt för inblandnin­g i ett annat grovt brott.

 ?? BILD: LERUMS TIDNING ?? Hovrätten sänker fängelsest­raffet för en av gärningsmä­nnen.
BILD: LERUMS TIDNING Hovrätten sänker fängelsest­raffet för en av gärningsmä­nnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden