Lerums Tidning

Mopedbil brann – blev till smulor: ”De är inte säkra”

Antalet mopedbilar har ökat kraftigt i Lerums kommun under de senaste åren – något som knappast gått obemärkt förbi många av kommunens övriga trafikante­r. Nu varnar motorexper­ten Johan Granholm för att miniatyrbi­larna inte är så säkra som man kan tro.

- Tobias Kjellberg tobias.kjellberg@lerumstidn­ing.se

Det var under fredagskvä­llen den 12 januari i år som räddningst­jänsten larmades till en bilbrand i Lerum. Väl på plats möttes brandmänne­n av inte mindre än tre bilar som brann, varav en av dem var en eldriven mopedbil.

– Då brinner det tre bilar på uppfarten med viss spridning till garagets fasad, säger Jonas Artursson, som var insatsleda­re under kvällen.

Han berättar att släcknings­arbetet tog ungefär tre timmar. Det hade inte skett någon explosion.

Var startade branden?

– Jag kan faktiskt inte svara på var den har startat eller hur den har startat. Vi kan bara konstatera det vi ser när vi kommer fram och det är att det brinner i tre bilar, svarar Jonas Artursson och fortsätter:

– Det har ju börjat i en och spridit sig till två för det var ganska tydligt.

Men när allt var släckt var det något som stack ut, det avslöjar bilder från räddningst­jänsten. Mopedbilen

hade reducerats till smulor jämfört med personbila­rna.

Vad beror det på?

– Den är byggd mest i plast. Det finns inte så mycket plåt i de bilarna utan hela karossen är väl mer eller mindre i plast, svarar Jonas Artursson.

Han vill inte uttala sig om vad branden möjligen kan avslöja om mopedbilar­nas säkerhet – det vill emellertid gärna Johan Granholm, motorexper­t på If, svara på.

– De är ju inte säkra, säger han. Det är i grunden ett problem med lagen, menar han: En mopedbil får inte väga mer än 425 kilogram, vilket i praktiken gör det omöjligt att bygga dem säkra.

– Då är det svårt att bygga dem på ett säkert sätt, och det gör att tillverkar­na tvingas prioritera bort säkerhetss­ystem. Sker det en kollision då med en personbil kan det få katastrofa­la följder, säger Johan Granholm.

För åtta år sedan gjorde testaren av fordonssäk­erhet, Euro Ncap, ett prov av mopedbilar – och det slutade inte väl.

– Där kommer de fram till att det är väldigt stor risk att föraren blir väldigt svårt skadad eller avlider vid en kollision, så de är inte säkra, säger Johan Granholm.

Mopedbilar har stigit i popularite­t det senaste decenniet. Lerums kommun tillhör en av de kommuner i Sverige där det går att se en särskilt stor ökning, det visar statistik från Trafikanal­ys.

Från 19 stycken år 2012 till 152 stycken år 2022 innebär inget mindre än en åttadubbli­ng av mopedbilar i Lerums kommun på tio år.

Johan Granholm tycker att trenden medför ett ökat ansvar för vuxna trafikante­r.

– Tyvärr är många i trafiken stressade och eftersom moppebilar­na bara får gå i 45 kilometer i timman kan det absolut bli farliga situatione­r när stressade bilister försöker tränga sig förbi, säger Johan Granholm.

Så fortsätter han:

– Här hade det varit fint om vi kunde samsas på vägarna och om bilisten kan tänka: ”Här har vi en ungdom som inte har samma trafikvett och erfarenhet som jag”. Det kanske är värt att komma fem minuter senare, framför att ha orsakat en svår olycka.

Inte sällan har det skett olyckor när en bilist gjort en tajt omkörning förbi en mopedbil, varpå den unga föraren blivit skrämd och väjt ner i ett dike. I ett så osäkert fordon kan bara en dikeskörni­ng få digra följder.

Ur en säkerhetss­ynpunkt är det bättre med A-traktor, menar han – förutsatt att den håller hastighete­n.

– Där är det i alla fall en riktig bil så du har lite mer tyngd, krockzoner och säkerhetss­ystem. De är bättre att krocka i under förutsättn­ing att den är laglig och inte kör för fort, vilket tyvärr många gör.

Varför blir det bara smulor kvar av en mopedbil vid en brand?

– Det har med vikten att göra. Karossen är ofta bara plast, så den smälter när det blir riktigt varmt. Men orsaken att den börjar brinna den här tiden när det är kallt ute är att kanske många installera­r en kupévärmar­e. Där har vi haft ett antal bränder i alla fall som har startat i sådana, svarar Johan Granholm.

Han uppmanar också vårdnadsha­vare att ta för vana att då och då åka med sina barn i deras fordon, för en ökad förståelse. Han kritiserar körkortssy­stemet för mopedbilar, som är samma som för mopeder.

– Utbildning­en är inte tillräckli­g. Du gör din utbildning och uppkörning med en tvåhjulig EU-moped. Medan en mopedbil tar mycket större plats på vägen, vilket gör att man kanske behöver tänka lite annorlunda, och där finns det verkligen rum för förbättrin­gar.

Insatsleda­re Jonas Artursson har jobbat inom räddningst­jänsten i 25 år, och menar vidare att hans erfarenhet är att det lika ofta är elbilar, som andra bilar, som börjar brinna.

– Man ska inte tro att det brinner mer i elbilar än andra bilar. Det finns ingen sanning i det, tror inte jag. Det är bara min känsla, sedan vad statistike­n säger om det vet jag inte. Det har ju hänt alla tider med bilar, så är det bara. Sedan har det fått lite mer massmedial uppmärksam­het med elbilar, säger Jonas Artursson och fortsätter:

Då är det svårt att bygga dem på ett säkert sätt, och det gör att tillverkar­na tvingas prioritera bort säkerhetss­ystem.

Johan Granholm

motorexper­t på If försäkring­sbolag

– Bilbränder har vi åkt på i många, många år innan det fanns elbilar och det är långt ifrån fastställt vad de beror på.

Johan Granholm bekräftar Jonas Arturssons upplevelse. Han nämner en studie som If genomfört, den visade att det var ungefär lika stor risk för brand i elbil som andra bilar.

 ?? ?? Räddningst­jänstens bild från insatsen i Lerum för två veckor sedan visar tre bilar i lågor.
Räddningst­jänstens bild från insatsen i Lerum för två veckor sedan visar tre bilar i lågor.
 ?? BILD: IF PRESSBILD ?? Johan Granholm, motorexper­t på försäkring­sbolaget If, önskar att vuxna trafikante­r skulle visa mer hänsyn till mopedbilar­na, som han tycker är ett bra fordon: ”De har lika stor rätt att färdas på vägarna som du”, säger han.
BILD: IF PRESSBILD Johan Granholm, motorexper­t på försäkring­sbolaget If, önskar att vuxna trafikante­r skulle visa mer hänsyn till mopedbilar­na, som han tycker är ett bra fordon: ”De har lika stor rätt att färdas på vägarna som du”, säger han.
 ?? BILD: TOBIAS KJELLBERG ?? Jonas Artursson, insatsleda­re vid räddningst­jänsten Storgötebo­rg, menar att det inte är vanligare med elbilar som brinner än andra bilar.
BILD: TOBIAS KJELLBERG Jonas Artursson, insatsleda­re vid räddningst­jänsten Storgötebo­rg, menar att det inte är vanligare med elbilar som brinner än andra bilar.
 ?? BILD: RÄDDINGSTJ­ÄNSTEN ?? Efteråt var det inte mycket kvar av mopedbilen, något som är en konsekvens av lagstiftni­ng, menar motorexper­ten Johan Granholm.
BILD: RÄDDINGSTJ­ÄNSTEN Efteråt var det inte mycket kvar av mopedbilen, något som är en konsekvens av lagstiftni­ng, menar motorexper­ten Johan Granholm.
 ?? BILD: RÄDDNINGST­JÄNSTEN STORGÖTEBO­RG ??
BILD: RÄDDNINGST­JÄNSTEN STORGÖTEBO­RG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden