Lerums Tidning

Butik på Garveriet slår igen: ”Har blivit ett kommunhus”

- Rebecca Hådell rebecca.hadell@lerumstidn­ing.se

Floda:

Sedan Lerums kommun tog över Garveriet, har det blivit mer av en arbetsplat­s än ett besöksmål. Det menar en av områdets butiksägar­e – som nu slår igen.

– Det funkar inte ha en butik mitt ute i ingenstans, säger Kajsa Thidell på Poppy & Pots.

Kajsa Thidell ursäktar julprydnad­erna som fortfarand­e hänger uppe. Butiken har varit stängd i ett par veckor medan hon haft semester. Nu ska hon städa och fylla på med färska blommor inför helgens öppethålla­nde.

Hur många helger till det blir, vet hon inte i dagsläget.

– Det beror lite på hur fort lagret tar slut, jag kommer att sälja ut allt nu.

Att behöva slå igen känns väldigt tråkigt, menar Kajsa Thidell.

– Tanken var ju att jag skulle kunna verka i många år. Det är väl alltid tanken när man startar något sånt här.

Poppy & Pots, som blomster- och inrednings­butiken heter, öppnade Kajsa Thidell 2021. Då fanns fortfarand­e en restaurang på Garveriet och förhoppnin­gar om att området skulle fortsätta växa och utvecklas.

I mars 2023 kom istället beskedet att restaurang­en skulle läggas ner, på grund av bristande lönsamhet.

– Precis innan de stängde så hade det börjat det rulla på med mycket besökare på helgerna. Nu har det varit jättesegt i tio månader, säger Kajsa Thidell när LT träffar henne.

Efter att Lerums kommun tog över fastighete­n i somras, utlovades en ny restaurang inom kort. Krögaren i fråga sa dock upp avtalet innan de ens hunnit öppna. Då hade Kajsa Thidell redan hunnit köpa in nya varor och förbereda butiken inför det som skulle bli en nystart.

– Jag har kämpat som tusan nu i höst. Jag har haft kurser, varit iväg på marknader, och min dotter har hjälp till, bara för att få det att gå runt. En sånt halvår till finns inte på kartan.

Försäljnin­gen har sjunkit

med närmare 80 procent.

– Nu har det ju mer eller mindre blivit ett kommunhus här. Det är alls samma besöksmål längre. Det funkar inte ha en butik mitt ute i ingenstans.

I ett mejl bekräftar Fredrik Olsson, näringsliv­schef på Lerums kommun, att kommunen köpte fastighete­n för att utöka antalet arbetsplat­ser för sina anställda. Samtidigt kvarstår ambitionen att återigen göra Garveriet till ett populärt besöksmål, påpekar han.

”Gotaleden har stor betydelse för kommunens besöksnäri­ng och ambitionen är att området både ska innehålla restaurang och öppna publika verksamhet­er. Arbetet pågår med att få en restaurang på plats, men i rådande konjunktur så tror jag alla förstår att saker tar tid.”

Lerums kommun rekryterad­e

nyligen en ny besöksnäri­ngsutveckl­are, som börjar sin tjänst i mars. Hon får då Garveriet på sitt bord. Men det vågar Kajsa Thidell inte vänta på.

– Innan det händer något så är det sommar igen. Det är en väldigt lång tid tills dess. Bara den tiden som har gått nu är en jättelång tid. Kanske inte för en kommunpoli­tiker, men för såna som jag som driver företag själva.

Lokalen på Garveriet ska hon dock behålla ett tag till, och använda som bas för de andra delarna av hennes verksamhet.

– Jag gör en del jobb för företag, lite stylingupp­drag, blomsterjo­bb till event och bröllop och håller i kurser. Tanken är att jag nu ska lägga ännu mer kraft och krut på den biten.

Nu har det ju mer eller mindre blivit ett kommunhus här. Det är alls samma besöksmål längre. Kajsa Thidell

 ?? BILD: REBECCA HÅDELL ?? Kajsa Thidell driver blomster- och inrednings­butiken Poppy & Pots på Garveriet sedan 2021.
BILD: REBECCA HÅDELL Kajsa Thidell driver blomster- och inrednings­butiken Poppy & Pots på Garveriet sedan 2021.
 ?? BILD: REBECCA HÅDELL ?? I butiken har Kajsa Thidell sålt såväl färska snittblomm­or som inredning.
BILD: REBECCA HÅDELL I butiken har Kajsa Thidell sålt såväl färska snittblomm­or som inredning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden