Lerums Tidning

Man från Lerum gick omkring med järnrör – slog sönder polisens dörr

- Carina Svensson carina.svensson@lerumstidn­ing.se

Lerumsbon gick omkring med ett järnrör och slog på bilar. Han slog också sönder polishuset­s dörr – uppgav att han var jagad och sökte skydd.

Det var vid 12-tiden en natt i somras som polisen larmades till Lerum på grund av att det gick en man med ett järnrör mitt på Alingsåsvä­gen i centrala Lerum och slog på bilar.

Flera vittnen och en väktare hade mött mannen med det långa järnröret i sin hand när han kom gående mitt i vägen utanför Lerums arena. Väktaren pratade med mannen, som då lade ner röret och hoppade in i väktarens bil. Mannen sa att han var förföljd av några som var ute efter honom. Väktaren bedömde att det bästa sättet att lösa situatione­n var att hålla sig lugn och köra mannen en bit.

Efter ett tag ville Lerumsbon åka till polishuset. Där gick han ur väktarens bil och började ringa på ringklocka­n och banka på dörren till polishuset.

Polisen hade nu kommit fram. I händelsera­pporten står det: ”Patrullen påträffar aktuell person på baksidan av polisstati­onen där han står med en ficklampa i handen. Vid närmare kontroll av polisstati­onens utsida påvisas skador på dörren in till polisstati­onen.”

Enligt poliserna pratade Lerumsbon med dem på ett lugnt sätt, men de märkte snabbt att han var påverkad. Han ska själv ha uppgett att han hade druckit whisky och tagit kokain. Även om han uppfattade­s som lugn verkade han också vara paranoid.

Lerumsbon har uppgett att han slog sönder dörren på grund av att han var jagad och ville komma i kontakt med polisen.

I förundersö­kningen fick

han frågan: vad hade du för tanke med att ta dig in i stationen?

Och han svarade:

– Bara så jag kunde komma in. Det var folk som var ute efter mig. Vet inte vilka det var och jag hade inte min pistol med mig. Hade jag haft det hade jag suttit på ”life” nu. Jag ville inte gå hem till någon annan och utsätta dem för fara.

Lerumsbons försvarare har under huvudförha­ndlingen invänt att gärningen kan vara fri från ansvar eftersom Lerumsbon befann sig i en nödsituati­on.

Tingsrätte­n anser dock att han hade andra alternativ till att slå sönder dörren. Åklagaren förde till exempel fram att det fanns en ringklocka till polishuset. Det har också i målet framkommit att andra personer fanns i närheten och att Lerumsbon, utifall att han inte kunde ringa på hjälp själv, hade kunnat be om hjälp med att kontakta polisen.

Enligt domstolen ska

Lerumsbon därmed även dömas för skadegörel­se. Han ska även betala 13 710 kronor i skadestånd till polisen.

Mannen döms även för narkotikab­rott. I förundersö­kningsprot­okollet står det att han misstänks ha tagit narkotikak­lassat preparat, det står också att han hade narkotikak­lassat preparat i kalsongern­a brottet har skett på polisstati­onen i Lerum.

Lerumsbon har under förundersö­kningen erkänt samtliga brott.

Lerumsbon är en återfallsf­örbrytare. Det finns uppgifter om honom under 29 punkter i belastning­sregistret. Under våren 2023 dömdes han för bland annat grov olovlig körning och ringa narkotikab­rott. Påföljden bestämdes till fängelse i en månad. Och i höstas dömdes han för grov olovlig körning, även den gången bestämde domstolen att straffet skulle bli fängelse i en månad.

Det var folk som var ute efter mig. Vet inte vilka det var och jag hade inte min pistol med mig. Hade jag haft det hade jag suttit på ”life” nu.

Brotten som han döms för nu har begåtts under prövotid från annan dom. Med anledning av detta och att frivården inte har kunnat få tag på Lerumsbon ser domstolen inte att det finns något annat alternativ än ett fängelsest­raff. Alingsås tingsrätt bestämmer påföljden till fängelse i en månad.

 ?? BILD: POLISEN ?? Mannen lyckades förstöra dörren rätt ordentligt. Bilden kommer från förundersö­kningsprot­okollet.
BILD: POLISEN Mannen lyckades förstöra dörren rätt ordentligt. Bilden kommer från förundersö­kningsprot­okollet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden