Lerums Tidning

Krisförsla­get för äldrevårde­n: Fem miljoner till lönebonusa­r

Förra sommaren var pressad på kommunens äldreboend­en. Nu väcks ett förslag om att införa lönebonus till den som kan sommarjobb­a på ett äldreboend­e – en metod väl beprövad i andra kommuner. – Det bidrar till att vi kan rekrytera över somrarna, säger Stefa

- Tobias Kjellberg tobias.kjellberg@lerumstidn­ing.se

I Mölndal, Umeå, Kalix, Gotland, Falun, Jönköping, Vaggeryd, Pajala och Kungälv med flera, finns möjlighete­n att tjäna en extra slant under sommaren för den som kan tänka sig jobba på ett äldreboend­e.

Orsaken är det akuta behovet av personal inom äldreomsor­gen, som beskrivs som ett nationellt problem.

– Det funkade ju, vi fick folk i somras. Men vi vet inte om det hade blivit fler eller färre utan bonusen, det går inte att säga, säger Ove Dröscher (S), ordförande i vård- och omsorgsnäm­nden i Mölndal stad.

I Pajala får sommarpers­onal ett tillskott på 10 000 kronor i lönekuvert­et om de jobbar åtta veckor i sträck på minst 75 procent av heltid – på så vis har den norrbottni­ska kommunen lyckats snuva åt sig arbetskraf­t från några av sina grannkommu­ner.

– På det sättet har man sett effekt, säger Gabriella Latvala, äldreomsor­gschef i Pajala kommun.

Vad säger grannkommu­nerna om det då?

– De blir säkert inte så glada, svarar hon och skrattar.

Gabriella Latvala betonar att det främst är befintliga vikarier som väljer att utnyttja erbjudande­t.

– Det har blivit att vikarier inte har tagit ledigt under de värsta semesterve­ckorna, utan jobbat sammanhäng­ande för att få den här bonusen. Man har sett att det har blivit bättre på det sättet, säger hon.

Nu vill även politiker i Lerums kommun införa det beprövade bonussyste­met på hemmaplan, efter fjolårets nagelbitar­e – då fanns det hål i bemanninge­n ändå inpå sommaren, och Lerumspoli­tiker fick själva frågan om de hade vänner och bekanta som kunde tänka sig ett sommarjobb på ett äldreboend­e i Lerums kommun.

– Förra sommaren var den svåraste sommaren någonsin att rekrytera och det finns inget som säger att det kommer bli lättare framöver. Det är alldeles för få som utbildar sig inom äldreomsor­gen, så det kommer bara att bli svårare, säger Miriam Lilja (KD), ledamot i stöd- och omsorgsnäm­nden i Lerums kommun.

Det var under kommunstyr­elsens möte förra månaden som hon presentera­de ett förslag om ett bonussyste­m i Lerums kommun, inte helt olikt det som finns i Pajala.

– Nu lägger vi ett konkret förslag om att avsätta fem miljoner kronor för att finansiera sommarbonu­s för ordinarie personal och vikarier. Det gäller också pensionera­d personal, säger Miriam Lilja.

Redan inför fjolårets sommar ville Kristdemok­raterna införa ett bonussyste­m i Lerums kommun. Men det slogs ner av den politiska majoritete­n – som även nu motsätter sig idén.

– Sådana här bonusar på en kortare period, om totalt fem miljoner kronor, blir väldigt lite pengar. Därför tror vi att det är bättre att säkerställ­a en god arbetsmilj­ö och en god lönepoliti­k, vilket vi också gör tillsamman­s med våra fackliga representa­nter, säger Viktor Lundblad (M), kommunstyr­elsens ordförande i Lerums kommun.

I Mölndal verkar det ha gett effekt, varför skulle det inte göra det här?

– Mölndal står inför samma utmaningar som vi gör. Jag sitter själv i den beredninge­n för arbetsmark­nadsfrågor i Göteborgsr­egionen där man diskuterar de här sakerna och jag har inte hört om något sådant från Mölndal, svarar Viktor Lundblad.

Så fortsätter han:

– Däremot lyfts Lerums kommun upp som ett gott exempel i och med att vi har infört ett system i Lerum där man avlastar undersköte­rskor, och andra inom omsorg, som ett sätt att skapa en bättre arbetsmilj­ö. Det ökar incitament­et att arbeta i Lerums kommun.

Kristdemok­raterna vill att bonussyste­met ska finansiera­s helt av kommunstyr­elsens reservpott, som ligger på just fem miljoner kronor.

Nyligen har dock den politiska majoritete­n beslutat att använda reserven till ökade studiebesö­k inom skolan samt att täcka upp för höjda hyreskostn­ader på Berghultsk­olan i Floda.

– Jag vill bara säga det att fem miljoner kronor är i sammanhang­et dessvärre väldigt lite pengar. Och dessutom finns inte pengarna, vi har lagt in dem i skolan, säger Viktor Lundblad och betonar sedan på nytt:

– Även om jag kan sympatiser­a med ambitionen är fem miljoner kronor ingenting i sammanhang­et, dessutom är pengarna redan använda.

Från Jönköpings kommun skildras emellertid en annan bild. Staden

vid Vättern har haft ett bonussyste­m för sommarvika­rier i fyra år, och betalar varje sommar ut extra lön till dem som kan tänka sig att sommarjobb­a på ett av kommunens äldreboend­en.

Notan för bonussyste­met förra sommaren – fem miljoner kronor.

– Vi har gjort enkäter och där ser vi att en viss andel svarar att de har sökt sig hit för att vi har ett bonussyste­m. Och det har väl då stärkt oss i frågan om semestervi­karier, säger Stefan Österström, socialdire­ktör i Jönköpings kommun.

Kostnaden måste också ställas i relation till storleken på Jönköpings kommun, menar han. Jönköping har ett invånarant­al på 142 000, inte mindre än 100 000 fler än i Lerums kommun. Jönköping har 34 äldreboend­en i egen regi; Lerums kommun har 6. Givet allt detta trissas kostnaden rentav upp i jämförelse, menar han.

– Jönköpings kommun är en kommun med mycket verksamhet i egen regi. Alla 35 äldreboend­en är kommunala med undantag från ett, så vi har behov av sommarvika­rier men har också kostnader när det gäller bonusen. Kommuner ser lite olika ut i dessa avseenden, säger Stefan Österström.

Staden erbjuder två olika sorters bonusar – en för personal som kan tänka sig att jobba mer än fem veckor i sträck under sommaren. För den sjätte veckan får personalen 3 000 kronor i bonus, som sedan stiger. Högsta tillskott är 7 000 kronor, då efter 10 veckor.

– Det blir bra för verksamhet­en och introdukti­onsbehovet minskar, säger Stefan Österström.

Den andra bonusen kallas återvändar­bonus och gäller för den som tidigare har varit sommarvika­rie på ett av kommunens äldreboend­en – och återvänder. Ju fler somrar den anställde återvänder, desto högre blir bonusen.

– Den andra sommaren du jobbar hos oss får du 2 000 kronor som ökar gradvis för varje kommande sommar. Den högsta återvändar­bonusen är 6 000 kronor. Det innebär i teorin att den högsta möjliga bonusen är 13 000 kronor för en sommar. Då ska båda bonussyste­men samverka, säger Stefan Österström.

Det går inte att säga med säkerhet att bonussyste­met har förenklat rekryterin­gen, menar han – det har inte gjorts några undersökni­ngar annat än tidigare nämnda enkäter till de anställda.

Hur är känslan?

– Det är en känsla att det här hjälper till. Det bidrar till att vi kan rekrytera över somrarna. Det kanske inte är lösningen med stort L, och de här personerna kanske skulle sökt ändå, men när vi frågar i enkäter så ser vi att de känner till bonusen och att det var ett skäl till att de sökte.

För Mölndals stad kostade sommarbonu­sen 3,9 miljoner kronor förra sommaren, då för hela vård- och omsorgsför­valtningen (inte enbart äldreboend­e).

”Det var 277 vikarier som fick denna extraersät­tning och det avser både äldreboend­e, hemtjänst och verksamhet­erna inom funktionss­tödsverksa­mheten”, skriver Ulrika Lundmark, HR-konsult i Mölndal stad, i ett mejl till LT.

Sommarpers­onal i Mölndal fick 5 000 kronor i bonus om de jobbade fyra veckor i sträck i juli, på minst 60 procent. Om personalen jobbade åtta veckor totalt, under en utpekad semesterpe­riod på nio veckor, fick den anställde 12 000 kronor i bonus.

Mattias Johansson, vid fackförbun­det Kommunal i Lerum, har tidigare uttalat sig till LT om en eventuell sommarbonu­s i Lerums kommun.

– Det är många kommuner som tillämpar en extra ersättning när du går in och jobbar extra. Vi har inget att motsätta oss. Men Kommunal som förbund värnar våra yrkeskårer och vi ser gärna att man tar utbildad personal. Någonstans blir det ett problem om man bara tar in outbildade personal bara för att få in händer, sade han då.

På längre sikt måste yrket bli mer attraktivt, så att fler väljer att utbilda sig, menade han.

– Det är konstgjord andning, det är inget som är hållbart över tid. Det är en kortsiktig lösning så att man roddar sommaren. Det funkar en stund, men det är ingen långvarig lösning, sade han.

Miriam Liljas förslag bordlades under kommunstyr­elsens senaste möte och är planerat att tas upp under nästa möte, som går av stapeln under nästa vecka.

 ?? ?? Miriam Lilja (KD) vill att Lerums kommun ska erbjuda lönebonus till sommarvika­rier på kommunens äldreboend­en. Den politiska majoritete­n, bestående av Moderatern­a och Socialdemo­kraterna, motsätter sig och vill i stället fokusera på att förbättra arbetsvill­kor.
Miriam Lilja (KD) vill att Lerums kommun ska erbjuda lönebonus till sommarvika­rier på kommunens äldreboend­en. Den politiska majoritete­n, bestående av Moderatern­a och Socialdemo­kraterna, motsätter sig och vill i stället fokusera på att förbättra arbetsvill­kor.
 ?? BILD: JÖNKÖPINGS KOMMUN ?? Stefan Österström, socialdire­ktör i Jönköpings kommun.
BILD: JÖNKÖPINGS KOMMUN Stefan Österström, socialdire­ktör i Jönköpings kommun.
 ?? BILD: TOBIAS KJELLBERG ?? Viktor Lundblad (M), kommunstyr­elsens ordförande i Lerums kommun.
BILD: TOBIAS KJELLBERG Viktor Lundblad (M), kommunstyr­elsens ordförande i Lerums kommun.
 ?? BILD: TOBIAS KJELLBERG ??
BILD: TOBIAS KJELLBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden