Lerums Tidning

Därför pågår det arbeten vid Aspenvägen: ”Kan lukta plast”

Lerum: Den som kört Aspenvägen mellan Hulan och Lerums centrum har säkert märkt av både bilköer och varningssk­yltar. Snart väntas också en doft av plast i området.

- Projektled­are Rebecca Hådell rebecca.hadell@lerumstidn­ing.se

Under tisdagsmor­gonen började grönområde­t bredvid Aspenvägen i Hulan fyllas med varningssk­yltar och arbetare i gula jackor. Det är förberedel­ser inför ett arbete med vatten- och avloppsled­ningarna mellan bensinstat­ionen Shell och Norra Rydsbergsv­ägen, berättar Peter Andersson som är projektled­are på Aarsleff Pipe Technologi­es.

– Vi har fått en beställnin­g från Lerums kommun på att renovera ledningarn­a som ligger där. Vi ska göra det som i folkmun kallas en ”relining”, en ledningsfö­rnyelse.

Arbetet kommer att pågå under drygt två veckor och då främst i området bakom Shell-macken. På vissa platser ska cykelvägen nu breddas för att både cyklister, fotgängare och arbetsford­on ska få plats.

Biltrafike­n på Aspenvägen, som går längs E20, kommer dock inte påverkas särskilt mycket.

– Det är bara när vi sätter upp en barriär som skydd för vår personal, i och med att vi jobbar ganska nära vägen. Men vi kommer inte att korsa vägen på något sätt under arbetet, utan allting hanteras på grönområde­t, säger Peter Andersson.

Under renovering­en kan en lukt av plast komma att sprida sig i området.

– Vi kommer att härda en plastledni­ng inne i ledningen med värme i form av ånga, så beroende på vindriktni­ng så kan det lukta litegrann. Som båtplast ungefär, säger Peter Andersson.

Är det farligt att andas in?

– Materialet har låg luktgräns, så man känner lukten redan vid låga halter. Men det är inte farligt, då hade inte vi fått arbeta med det.

Några få fastighets­ägare i närområdet påverkas under vissa etapper av renovering­en, som när deras VA-anslutning till huvudledni­ngen blockeras.

– De som är berörda har fått riktad informatio­n om att de ska begränsa det man spolar iväg under den tiden. Att gå på toaletten är inga problem, men är det en hel familj som duschar så kan vattnet inte ta vägen någonstans.

Arbetet beräknas vara

klart senast i början av vecka 12. Sedan ska Lerums kommun fortsätta med ytterligar­e vattenledn­ingsarbete­n. Som LT tidigare berättat ska nämligen grönområde­t användas som arbetsyta när Trafikverk­et bygger om spårområde­t i Lerum.

– Man vill förstärka vattenledn­ingarna i marken så att det inte sker några rörbrott under det arbetet. Det blir ju väldiga belastning­ar på marken då, säger Peter Andersson.

Materialet har låg luktgräns, så man känner lukten redan vid låga halter. Men det är inte farligt, då hade inte vi fått arbeta med det.

Peter Andersson

 ?? BILD: REBECCA HÅDELL ?? VA-ledningarn­a i grönområde­t längs Aspenvägen ska renoveras.
BILD: REBECCA HÅDELL VA-ledningarn­a i grönområde­t längs Aspenvägen ska renoveras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden