Lerums Tidning

Ilyas har öppnat en ny indisk restaurang i Lerums centrum

- Rebecca Hådell rebecca.hadell@lerumstidn­ing.se

En ny indier har slagit upp portarna i Lerums centrum. Bakom satsningen står Ilyas Bhatti Mohammad, som själv bemannar restaurang­en veckans alla dagar.

– Menyn är gigantisk och du kan beställa vad som helst, när som helst, säger han.

– Två tikka masala att äta här, och en till att ta med.

Dagens troligtvis sista lunchgäste­r har letat sig ner för trappan till den indiska restaurang­en Sangams källarloka­l på Göteborgsv­ägen 22, där Asian Cuisine tidigare höll till.

Nye ägaren Ilyas Bhatti Mohammad tar beställnin­garna på svenska. Längre samtal håller han helst på engelska, ett av hemlandets Pakistans två officiella språk. Till Sverige flyttade han 2018.

– Jag har besökt många länder, och livsstilen i just Sverige attraherad­e mig och fick mig att flytta hit. Jag tog också med mig min familj. Mina barn går i skolan här, och min fru på SFI, säger han.

Just nu bor hela familjen i Trollhätta­n.

– Men om mitt företag går bra, kommer jag flytta till Lerum.

De senaste åren har Ilyas Bhatti Mohammad jobbat som kock på en indisk restaurang hemma i Trollhätta­n. När han såg att restaurang­en på Göteborgsv­ägen var till salu, sa han upp sig och slog till.

– Jag ville starta eget företag, för första gången.

För några veckor sedan slog han upp portarna till Sangam indisk. Starten har vart lite trevande, medger Ilyas Bhatti Mohammad. Men han hoppas att Lerumsborn­a snart ska få upp ögonen för nytillskot­tet på Lerums restaurang­karta.

Och det finns gott om tillfällen att titta in då restaurang­en är bemannad från lunch till sen kväll, sju dagar i veckan, av Ilyas Bhatti Mohammad själv.

– Min fru hjälper mig också när det behövs, när hon är ledig från SFI.

Inom kort ska de ansluta sig till budföretag­et Foodora.

– Då kan man också beställa online och få hem maten.

Över 40 rätter finns på menyn, från välkända kyckling- och lammcurrie­s till de i Indien vanliga vegetarisk­a variantern­a.

– Vi förbereder inte allt i förväg, utan när någon beställer gör vi i ordning maten. Så allt är särskilt gjort för våra kunder. Och vi har ingen lunchmeny med en eller två rätter, utan du kan beställa vad som helst, när som helst.

Den indiska och pakistansk­a köket är i princip detsamma, menar Ilyas Bhatti Mohammad, då länderna var ett land fram till 1947 och delar språk och kultur.

– Maten skiljer sig mer mellan olika regioner.

Att det redan finns en indier i centrum oroar inte Ilyas Bhatti Mohammad. Intresset är tillräckli­gt stort, tror han, och koncepten olika. Sangam har till exempel ingen bar med alkoholtil­lstånd, och planerar inte heller att skaffa det.

– Jag vill inte servera alkohol, och jag vill hålla det enkelt.

Inredninge­n bär fortfarand­e

spår av de tidigare ägarna. Här huserade länge kinakrogen Ming House. Sedan stod lokalerna tomma i några år innan Asian Cuisine tog över i maj 2023.

– När jag börjar få kunder och en inkomst, då kommer jag göra lite förändring­ar. Jag skulle vilja måla, byta ut lite möbler till mer bekväma stolar. Och byta ut besticken till lite finare, så man känner sig som en rik person när man äter, säger Ilyas Bhatti Mohammad.

 ?? BILD: REBECCA HÅDELL ?? IIyas Bhatti Mohammad äger och driver Sangam indisk restaurang sedan i februari.
BILD: REBECCA HÅDELL IIyas Bhatti Mohammad äger och driver Sangam indisk restaurang sedan i februari.
 ?? ?? Restaurang­en ligger i det gula huset på Göteborgsv­ägen 22 i centrum.
Restaurang­en ligger i det gula huset på Göteborgsv­ägen 22 i centrum.
 ?? ?? På menyn finns ett 40-tal indiska rätter.
På menyn finns ett 40-tal indiska rätter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden